Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un 12-O descafeïnat a Catalunya

Concentració de Societat Civil Catalana a la plaça Catalunya, l'any passat / João França

Jordi Molina

Barcelona —

L'originalitat del moviment sobiranista català en les seves exhibicions a peu de carrer ha demostrat no tenir límit els últims anys. Entitats i voluntaris han modelat les masses en forma de 'V' gegant; creuant tota Catalunya amb persones agafades de la mà o; com va passar en l'última Diada, a la Meridiana, recorrent les avingudes més llargues de Barcelona. Davant d'aquest desplegament, les manifestacions en defensa de la unitat d'Espanya han caigut en comparacions odioses.

L'any passat el PP, Ciutadans i Societat Civil Catalana van animar a la ciutadania a participar en la manifestació del Dia de la Hispanitat. La consigna era omplir la plaça de Catalunya de Barcelona com a expressió contrària a la independència, en un moment en què s'apropava la celebració del 9N. Tot un repte després de la multitudinària Diada que havia omplert portades internacionals unes setmanes abans. La iniciativa no va acabar de quallar. Tan sols uns 38.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana -una xifra molt similar a la de l'any 2013- es van mobilitzar al carrer. La Via Catalana, per la seva banda, va sumar 1.800.000 persones, també segons la Guàrdia Urbana.

Després d'aquest dia, els dirigents dels partits contraris al sobiranisme de l'arc parlamentari van prendre nota i, aquest dilluns, no participen en la manifestació que, de nou, tindrà a la plaça de Catalunya el seu epicentre. Aquesta passa enrere dels populars o del mateix partit d'Albert Rivera -que participarà en els actes institucionals a Madrid-, ha deixat la festivitat pràcticament en exclusivitat a l'ala més radical del antisoberanisme, que no fallarà en la seva cita del 12-O. Partits com la xenòfoba Plataforma per Catalunya, i altres entitats com el moviment d'Espanya i Catalans, Convivència Cívica Catalana, VOX i Somatemps s'han bolcat en la concentració de Barcelona. Altres grups ultres i d'ideologia feixista o franquista, com la Falange, es concentraran a la zona de Montjuïc.

Ni a PP ni a Ciutadans els interessa aparèixer, davant les eleccions de desembre, fotografiats al costat d'organitzacions ultres. Com ja els va passar accidentalment en anteriors edicions a plaça Catalunya. El mateix succeeix amb Societat Civil Catalana, que ha decidit traslladar la celebració al 18 d'octubre, amb un acte amb el lema “L'Espanya que ens uneix”. L'acte institucional de la delegada del Govern a Catalunya, María dels Llanos de Luna, sí comptarà amb PP i Ciutadans, però no amb el PSC, ni amb cap altre partit.

12-O, laborable a la Catalunya independentista

12-O, laborable a la Catalunya independentista

Una mirada al mapa català serveix per fer-se una idea que, a Catalunya, el Dia de la Hispanitat, genera, com a mínim, escepticisme. Els representants d'ERC del govern de Sabadell, alcalde inclòs, treballaran aquest dilluns en no sentir-se representats per una festa “imposada que commemora l'imperialisme espanyol”. Així ho entén Xavier Guerrero, portaveu del Grup Municipal d'ERC, que considera que “el dia de la Hispanitat no ens afecta a nosaltres i per això no veiem per què no hauríem de treballar el dilluns”.

Més enllà han anat cinc municipis del priorat català, Porrera, Pradell de la Teixeta, els Guiamets i la Vilella Baixa i Alta. Tots ells faran festa, però no el 12-O, sinó el 15-O i per commemorar la mort del president Lluís Companys i el dia que els imputats del 9-N declaren als jutjats, entre ells el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. Molts municipis tenen programats diversos actes reivindicatius i, a la xarxa, es preveu que el hastag #ResAcelebrar tregui fum.

També Berga o Celrà, tots dos municipis amb majoria de la CUP, pensen treballar el 12-O i faran festa el 15 amb el mateix propòsit. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va explicar la decisió així: “Aquesta celebració commemora la colonització del continent americà i el genocidi dels pobles indígenes de la mà de l'imperialisme espanyol”, a més de “celebrar una nacionalitat que no és la nostra”.

Part de la comunitat educativa anirà a classe

Part de la comunitat educativa anirà a classePoques coses hi ha a la vida de l'estudiant més gratificants que un dilluns festiu. No obstant això, per a Àlex Ocete, estudiant de la Universitat de Barcelona, aquest 12-O és un “dia vital” per omplir les aules. “Des de l'educació primària fins a la universitat, es dóna suport a la idea festiva del descobriment d'Amèrica, que emmascara el brutal genocidi i submissió dels diferents pobles del continent, a més de les llargues etapes d'esclavisme i espoli econòmic”. Amb aquesta contundent manifestació, ell i molts altres companys del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), del qual forma part, no faran festa.

La iniciativa, Omplim Les Aules és una forma pacífica de mostrar la disconformitat de part de la comunitat educativa catalana amb el Dia de la Hispanitat. “Un any més se celebra la festa que simbolitza el caràcter xovinista i opressor de l'Estat Espanyol”, diu Ocete, que cita el cas de Girona, on hi ha programades xerrades en clau independentista. De fet, segons l'opinió d'aquest portaveu del SEPC, una organització estudiantil amb representació en totes les capitals de parla catalana, es tracta d'una jornada en què tant “grupuscles feixistes, d'una banda, i les forces d'ocupació, de l'altre” surten a difondre el seu “discurs racista”.

Etiquetas
stats