Llàgrimes d'alegria davant una petita gran victòria
“Quan l'Ada em va dir que es posarien a recollir signatures jo no vaig entendre què dimonis feien”, recordava fa unes setmanes un activista del 15-M de Barcelona. Quan l'hi van explicar, diu, va estar d'acord en la utilitat d'esgotar la via institucional, tot i estar aconseguint victòries amb la desobediència. “Si després d'intentar-ho tot i recollir les signatures, l'administració pública segueix sense regular les mesures de mínims per fer front al més gran problema de la gent afectada, estarà justificant que la ciutadania faci un pas endavant i pugi el to de les protestes”, explicava Ada Colau a aquest diari.
Aquesta tarda, davant la seu del PP a Barcelona, les llàgrimes d'Adrià Alemany, un dels impulsors de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca cap a l'any 2009, mentre anunciava que finalment s'admetria a tràmit la ILP eren una mostra que no ha estat una simple recollida de signatures. “Podem fer realitat coses que crèiem impossibles”, cridava a les prop de 700 persones concentrades.
1.402.854 persones han signat per donar el seu suport a una iniciativa legislativa que pretén regular la dació en pagament, en lloguer social i la paralització dels desnonaments, gairebé el triple del mig milió necessari. Per a la PAH són mesures de mínims, com va explicar amb contundència Ada Colau dimarts passat a la Comissió d'Economia del Congrés. Per això, la Plataforma insisteix que no acceptarà canvis en la propostes.
Tot i això, a les cinc de la tarda –quan es convocaven concentracions en diversos punts de l'Estat– ningú esperava que s'admetés la ILP a tràmit, ja que el PP, després de reunir-se amb els promotors de la iniciativa, havia reiterat la seva negativa. “M'he quedat de pasta de boniato”, diu Albert Jiménez, de la PAH, que explica que “segueix endavant el front institucional, que semblava que s'hagués acabat, però les victòries les aconseguim al carrer”.
“És una victòria de la PAH i una derrota del PP, de les moltes derrotes que vindran”, assegura Jiménez. Tenen clar que no s'han aprovat les seves demandes, simplement es podran debatre –“s'ha complert el mínim de la democràcia”, remarca un activista davant la seu del PP. Per això, Jiménez diu que intensificaran les seves accions de pressió i insisteix que ara hi ha més motius per anar a la manifestació de dissabte en suport a la ILP.
Per Adrià Alemany el motiu del canvi de parer és clar: “Ens hem donat la legitimitat, saben que tenim el suport d'un 90% de la població”. Aquest procés, diu, “va molt més enllà del tema hipotecari, es tracta de desbloquejar la connivència amb els poders fàctics d'aquest país”.
Un camí ple d'obstacles
La tramitació de la ILP s'ha trobat amb obstacles des de l'inici. El primer va ser que una altra iniciativa similar es va presentar 15 dies abans de la promoguda per la PAH, l'Observatori DESC, la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), la Taula del Tercer Sector, CCOO i UGT. Promoguda pels Verds Ecopacifistas, un partit valencià vinculat a promotors immobiliaris, va ser justificació perquè la Mesa del Congrés impedís la tramitació de la ILP de la PAH. Finalment, el partit va retirar la seva proposta per donar pas a la que tenia una base social més àmplia.
Un cop acceptada la iniciativa per la Mesa, les entitats van esperar durant mesos els plecs per recollir les signatures, que havien d'estar segellats un per un, explica Ernest Marco, també a la PAH des de la seva creació. Després els terminis per a la recollida de signatures van ser ampliats i els promotors de la iniciativa van aprofitar per recollir el màxim de signatures.
Finalitzada la recollida de signatures, la PAH ha passat a pressionar els diputats. De moment la campanya s'ha centrat, pel que sembla amb èxit, a les xarxes socials i l'enviament massiu de correus. Avui, els activistes de la PAH han celebrat la primera victòria, però dissabte prendran els carrers per exigir que s'aprovi la seva proposta sense canvis.
Després vindrà l'escrache als diputats que no votin a favor de la ILP. “Els anem a assenyalar dia i nit, tant en els seus barris, com en els seus treballs, com en els seus cercles familiars”, va explicar Ada Colau quan va lliurar les últimes signatures al Congrés. Molts diputats ja han expressat que se senten amenaçats, però des de la PAH asseguren que “no és assetjar, és assenyalar i posar nom als responsables del genocidi financer”. No obstant això, aquesta nit la dediquessin a celebrar que, com diu Alemany, “s'ha demostrat que David pot contra Goliat”.