Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El Síndic exigeix canvis al Parlament ja que el 26% dels nens catalans són pobres

La pobresa afecta a un 26% dels infants a Catalunya. / Edu Bayer

Jordi Mumbrú

La llei catalana obliga al Síndic de Greuges a presentar al Parlament un cop l’any un informe que avaluï si a Catalunya es compleixen els drets de la infància que fixa la Convenció de les Nacions Unides. El Síndic ha complert amb la seva responsabilitat i ha presentat l’informe. Però a jutjar per l’anàlisi de la situació i per les recomanacions finals, el Govern, en canvi, no ha fet els deures. El principal reclam que fa el Síndic de Greuges és que es doni prioritat de manera immediata a les polítiques d’atenció a la infància en situació de vulnerabilitat. El mateix que es demanava l’any passat.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó i l’adjunta del Síndic per a la defensa dels drets dels infants i adolescents, Maria Jesús Larios, s’han reunit amb la presidenta del Govern, Núria de Gispert, per explicar-li les conclusions de l’estudi i recordar-li les responsabilitats del Govern, Després d’aquesta reunió, Larios va parlar amb Eldiario.es. “Som conscients del moment actual de restriccions pressupostàries, però l’índex de pobresa infantil és del 26% i el de la població adulta és del 17%”, va lamentar. Les condicions a partir de les quals es calcula l’índex de pobresa són internacionals i les regules les Nacions Unides. Aquestes xifres evidencien que, després de cinc anys de crisi, la població infantil és la que més cara està pagant la crisi econòmica. “Si no hi ha ajudes, les estadístiques demostren que ho acaben pagant sobretot els infants”, ha afegit. És per aquest motiu que el Síndic de Greuges ja va demanar l’any passat que no es retirin les ajudes econòmiques que poden afectar als infants de manera universal i que es tinguin en compte les famílies més vulnerables. En vista del cas que li ha fet el Govern, aquest any han hagut de repetir la mateixa exigència.

Nens sense llibres a les escoles

En molts casos l’administració ha anul.lat les ajudes econòmiques, en altres les han reduït i en alguns casos les han mantingut. Sigui com sigui, la crisi és cada cop més cruel amb les famílies i la demanda augmenta constantment. L’oferta, cancel.lada, reduïda o congelada, és clarament insuficient. Entre d’altres mancances, cal destacar la falta de places d’escoles bressol, de beques menjador i també les ajudes per la compra de llibres de text. En algunes escoles, hi ha nens que van a classe sense llibres, segons reconeix Larios. Per tots aquests motius, es reclama que “es discrimini favorablement els infants amb més privacions econòmiques i les seves famílies”.

L’informe també posa l’accent sobre les ajudes que cobraven alguns pares amb menors al seu càrrec i que ara ja no estan disponibles. Això, evidentment, té una clara repercussió pels infants. El text reclama que “l’absència de recursos econòmics en famílies amb infants a càrrec sigui un criteri suficient per accedir a ajuts i a prestacions d’urgència social”. Actualment, tenir menors a càrrec i no tenir diners no és un motiu com per rebre ajudes socials, sinó que cal també un informe que demostri conductes inadequades dels pares.

Etiquetas
stats