La plantilla d''El Periódico' es mobilitza davant el possible tancament de la seva rotativa
La redacció d''El Periódico de Catalunya' va romandre dimecres passat tot el dia pràcticament buida. No era jornada de vaga general, ni l'empresa acabava de reajustar les condicions laborals de la plantilla. Sí que s'havia anunciat unes setmanes abans, tanmateix, que el grup de comunicació al qual pertany el diari, el Grup Zeta, volia tancar la seva rotativa de Parets del Vallès (Barcelona), per mitjà d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que deixaria sense feina als seus 102 empleats. Després d'algunes jornades de vaga per part dels afectats, els treballadors de totes les empreses del grup que giren al voltant d''El Periódico de Catalunya' es van sumar a les protestes dimecres passat, i ara anticipen un mes d'abril de mobilitzacions.
El possible tancament de la potent rotativa del Grup Z, inaugurada l'any 2000 en presència del rei Joan Carles i del llavors vicepresident del Govern Mariano Rajoy, representa un nou capítol de la crisi que pateix la premsa escrita. I la mobilització dels periodistes i del conjunt d'empleats amb els treballadors de tallers significa un gest de solidaritat que no sempre s'ha donat a les empreses de comunicació.
Les negociacions entre el comitè d'empresa i els representants del grup no avancen. L'alternativa que de moment ofereix l'empresa, per evitar l'acomiadament de tots els treballadors de la planta, és acomiadar-ne només a 47 i reduir a la meitat el salari de les 55 persones restants, segons fonts del comitè d'empresa. Però els treballadors no estan disposats a cedir. La seva proposta per reduir costos passa per aplicar un expedient de regulació d'ocupació temporal i que la plantilla assumeixi més serveis ara externalitzats. A preguntes de eldiario.es, l'empresa no s'ha volgut pronunciar fins que no hagi conclòs el període de negociació, el 15 d'abril.
El Grup Zeta fa anys que està immers en un procés de reajustaments de la seva estructura després de donar a conèixer un deute amb diferents entitats financeres que el 2010 sumava 165 milions d'euros. La plantilla de 'El Periódico' ja n'ha patit les conseqüències. Fa un any es van haver de rebaixar de mitjana un 8% el salari, una mesura que, segons fonts del comitè d'empresa, portava com a condició que el grup evités qualsevol ajust traumàtic en el futur.
Per això la plantilla no ha dubtat ara a mobilitzar-se. Dimecres passat van ser convocats a la vaga un total de 520 treballadors, de totes les empreses que comparteixen conveni a l'entorn del rotatiu català: Gràfiques de Premsa Diària -l'empresa de la planta de Parets del Vallès-, Ediciones Primera Plana -l'editora d'El Periódico- i altres firmes de logística i altres serveis. L'aturada la van secundar el 90% dels treballadors.
Fonts del comitè intercentres auguren un mes d'abril amb més d'una vaga general com la de dimecres -de tota la plantilla de 'El Periódico'-, tot i que la decisió es prendrà a l'assemblea que els treballadors celebraran dimarts que ve. De moment, la plantilla del rotatiu es concentra cada dia a les dues de la tarda davant la seu de l'empresa, al carrer de Consell de Cent de Barcelona, per exigir la retirada de l'ERO. Durant dos dies, a més, els periodistes van realitzar una vaga de signatures.
Mentrestant, a la planta de Parets del Vallès, on a més de 'El Periódico de Catalunya' també s'hi imprimeix el diari 'Sport', els treballadors acumulen aquesta setmana una desena de jornades de vaga intermitents, i denuncien que l'empresa ha recorregut en tots aquests casos a altres rotatives per imprimir els exemplars. La veritat és que el diari no ha faltat cap dia a la seva cita al quiosc, així que des del comitè d'empresa de Gràfiques de Premsa Diària ja han anunciat que recorreran a la justícia per denunciar que l'empresa externalitza una tasca que correspon a una plantilla en vaga.