Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Un día 'normal' en la zona cero: “Dormimos con un cuchillo bajo la almohada”
El material arrastrado por la DANA pudo aumentar hasta un 50% su poder destructivo
El 'Que te vote Txapote' no sirve para gestionar catástrofes. Por José Precedo

Barcelona deixarà de personar-se com a acusació penal en casos de danys i desordres públics

El tinent d'alcalde Jaume Asens

João França

El tinent d'alcalde Drets de Ciutadania, Participació i Transparència Jaume Asens ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona deixarà d'exercir l'acusació penal en casos de danys i desordres públics. Asens considera que aquesta pràctica és “una anomalia” perquè, assegura, el de Barcelona és l'únic Ajuntament que exercia l'acusació penal en aquests casos, una funció que el nou consistori entén que correspon a la Fiscalia de Barcelona. “Amb aquesta mesura no renunciarem a ni un sol euro, ja que l'Ajuntament seguirà reclamant la responsabilitat civil en tots els casos”, apunta Alfred Lacasa, cap dels serveis jurídics del consistori.

“El partit que governava aquesta institució demanava presó de fins a 5 anys i mig a persones per vaguistes mentre mirava cap a altra banda en casos de corrupció, com és el cas de la Diputació que s’ha retirat de l’acusació del cas Palau”, ha apuntat Asens, que ha insistit en que CiU ha estat “fort amb els febles i feble amb els forts”. No descarten, però, la intervenció de l'Ajuntament com a acusació popular en casos concrets que afectin als veïns de la ciutat, com casos de violència de gènere, tràfic de persones o casos vinculats a la corrupció, per exemple. Des del 2011 l'ajuntament ha obert 103 expedients per casos de desordres públics i danys, 16 dels quals segueixen pendents, dels quals l'ajuntament ha donat ordre de retirar-se.

El nou govern ha mostrat la seva confiança en els serveis juridics de l'Ajuntament i ha denunciat que el govern Trias va tenir una despesa de 7.480.000 d'euros en externalitzar funcions jurídiques, més de 8 milions comptant procuradors i altres despeses jurídiques. Asens s'ha compromés a una reducció de l'externalització progressiva del 45% anual. A més, apunta que la retirada de les acusacions penals permetrà alliberar dues lletrades de l'Ajuntament que estan dedicades a temps pràcticament complet a les acusacions penals. En els casos que calgui externalitzar, que Lacasa assegura que tot i la reducció serà necessari, Asens defensa la necessitat de diversificar la contractació per no afavorir uns pocs despatxos.

Aquesta pràctica de l'Ajuntament de Barcelona es ve arrossegant des del final del govern de Joan Clos, quan el maig del 2006 l'ajuntament va decidir personar-se penalment davant els disturbis provocats per les celebracions de la victòria del Barça a la Champions. Aquesta pràctica es va fer habitual en els governs de Jordi Hereu i Xavier Trias. Asens ha defensat “tornar a l’època Maragall i acabar amb una anomalia democràtica i jurídica”.

Etiquetas
stats