La CUP paga un preu alt pel cap d'Artur Mas
La CUP ha pagat un preu alt pel cap d'Artur Mas. Dos diputats dimitiran, i dos més (que encara està per veure si seran els que entraran o de l'actual grup parlamentari) passaran a formar part de facto de Junts pel Sí per donar estabilitat al Govern. Els cupaires investiran demà Carles Puigdemont en primera votació.
La CUP també ha acceptat no votar “en cap cas” en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés o al dret a decidir quan estigui en joc l'estabilitat parlamentària. Fonts de la CUP circumscriuen aquest punt de l'acord a garantir l'avanç del procés sobiranista, en cap cas, per exemple, a avalar de forma automàtica una llei de pressupostos.
Quin serà el pas següent de la investidura? Fonts de la CUP asseguren que “des del primer minut” treballaran per implementar “fins al final” la declaració de sobirania aprovada el passat 9 de novembre amb els vots de Junts pel Sí.
La declaració, anul·lada pel Constitucional al desembre, incloïa declarar la desobediència a les institucions espanyoles, començant per l'alt tribunal, i instava a la Generalitat a complir només les lleis aprovades pel Parlament. En aquest sentit, si se segueix el que diu la declaració, en un mes es començaran a tramitar la llei de procés constituent, la de Seguretat Social i d'Hisenda pública. La CUP ha presentat de fet la participació de dos dels seus diputats en els “espais de deliberació” de Junts pel Sí com la manera de fiscalitzar i garantir el compliment dels acords i de la moció sobiranista.
El document signat aquest dissabte, però, sembla més el d'un càstig que el d'un acord. Així, la CUP “reconeix errors en la bel·ligerància expressada cap a Junts pel Sí”, especialment pel que fa “a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència”. La diputada Eulàlia Reguant ha demanat perdó per l'“excessiva demora” i la “lentitud dels passos” cap a l'acord.
Formalment, el Secretariat Nacional de la formació i el grup parlamentari han estat els que han acceptat l'acord, “complint el mandat”, afegeixen fonts de la CUP, del 'no' a Artur Mas expressat en la reunió del Consell Polític i del Grup d'Acció Parlamentària del 3 de gener.
“La CUP no renuncia a la seva identitat política ni a la seva lluita contra les retallades, la corrupció i la Catalunya autonòmica”, ha afegit Reguant. Els diputats que dimitiran, els que entraran i els que passaran a formar part de facto del grup de Junts pel Sí encara estan per conèixer-se. No obstant això, la CUP ha assegurat que els dimissionaris “seguiran treballant amb les mateixes responsabilitats polítiques i organitzatives” dins del grup parlamentari i l'organització.