Catalunyaplural.cat neix per ser la plaça pública de la societat civil
El panorama dels mitjans de comunicació a Catalunya fa espai al nou diari Catalunyaplural.cat. Es tracta d’una plataforma digital que emergeix d’eldiario.es i pretén ser el punt de trobada de la societat civil organitzada que lluita per la defensa de les conquestes socials històriques que l’actual context polític està posant en perill: l’educació, la sanitat, la solidaritat i el compromís amb la cultura, entre d’altres.
El director del digital, Josep Carles Rius, va assegurar durant l’acte de presentació del Catalunyaplural.cat, que va tenir lloc aquesta setmana al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que aquest nou mitjà vol trencar amb els cercles de silenci que existeixen actualment i reflectir la pluralitat de la societat catalana.
Catalunya i la resta de l’Estat espanyol estan vivint, en aquests moments, un procés de transformació social i aquesta nova web en vol ser l’eina transmissora. Així ho va expressar el catedràtic en Ciència Política i membre del patronat de la Fundació Periodisme Plural -que edita el diari- Joan Subirats, que va subratllar el fet que la presentació coincidís amb el segon aniversari del 15-M.
Un dels canvis més evidents que està patint el territori català és el procés de sobirania, que també formarà part de l’agenda informativa del Catalunyaplural.cat. Com va destacar un altre dels ponents, el periodista i també membre del patronat, Antonio Baños, la voluntat és explicar “la cosa” –nom amb què ha batejat el procés– amb tots els matisos “sigui quin sigui el resultat final”. Segons va expressar, la capacitat i voluntat de decisió del poble està per damunt de tot. El diari digital es converteix, doncs, en el nexe d’unió entre la realitat social catalana i l’espanyola, amb la intenció d’explicar allò que passa a Catalunya des del propi territori.
Es tracta del primer projecte de la Fundació Periodisme Plural, que neix amb la màxima de reivindicar un periodisme lliure i independent. Segons Rius, que el diari emergeixi d’una entitat sense ànim de lucre formada per periodistes és una garantia, ja que assegura al lector que darrera de la informació no hi haurà més voluntat que la d’oferir rigurositat, qualitat i compromís amb la societat. La periodista i membre del patronat de la Fundació, Rut Vilar, va destacar que el nou diari és un mitjà en lluita tant pel propi sector com per la societat que vol que, “des de la ploma”, es defensin també els seus drets.
La nova web d’informació esdevé, també, el punt de trobada entre els professionals de la informació i els lectors. Un exemple és la professora de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) Argèlia Queralt, que també va presidir la taula a l’Auditori del CCCB, i que ha passat de ser lectora de eldiario.es a col.laboradora amb el seu blog “Agenda Pública”.
A l’acte també va participar Ignacio Escolar, el director d’eldiario.es, qui va subratllar la importància de la cooperació entre projectes per establir sinergies i aconseguir reptes majors. En aquest sentit, va destacar que eldiario.es i Catalunyaplural.cat són dues organitzacions independents, però que tenen la voluntat de “remar plegats” amb un mateix objectiu. “Volem explicar allò que no explicava ningú, enlloc d’afegir-hi més soroll”, va dir.
La Fundació Periodisme Plural compta actualment amb 43 persones fundadores, i ja té la col.laboració de diverses organitzacions com la Fundació Bofill i Justícia i Pau, entre d’altres. A més, un dels pesos importants per tirar endavant el projecte són els propis lectors que, amb la figura “Amic de la Fundació” podran fer petites aportacions econòmiques que esdevindran clau per fer realitat i ajudar a consolidar una nova veu en el panorama informatiu català. La Fundació ha creat la seva pròpia web, www.fundacioperiodismeplural.cat.