Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

Convergència intenta tancar la ferida oberta a la seva cúpula per la resolució independentista

CDC avala la resolució independentista sense votació

Arturo Puente

El viratge del transatlàntic de Convergència des del nacionalisme sobiranista a l'independentisme militant semblava, almenys fins el 27 de setembre passat, una operació completada amb èxit sota les ordres del capità Artur Mas. Però conforme han anat passant les setmanes i el partit s'ha adonat que els números per a la investidura no surten, alguns sectors, sobretot la vella guàrdia, han començat a preguntar-se de què ha servit la conversió independentista si no garanteix mantenir-se al poder.

Mas es troba entre la paret del seu partit, que es resisteix a fer més passos sense garanties de manteniur el seu poder, i l'espasa d'una CUP que li demana accions concretes mentre bloqueja la formació d'un nou Govern. L'entorn de Mas intenta tancar, de moment, la ferida oberta en el partit per la declaració independentista imposant un ritme accelerat tant al Parlament com amb l'activació de la maquinària electoral. Aquest dilluns, el Comitè Executiu del partit ha avalat la declaració sobiranista sense votació, una mesura destinada a aplacar el conat de rebel·lió interna que es viu a la cúpula del partit.

En paral·lel la nova presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, ha convocat per a aquest dimarts la Junta de Portaveus i la Mesa, pas previ per poder celebrar el primer ple de la legislatura al que podria votar-se la resolució indepedentsita de JxSí i la CUP. Forcadell ha fet cas omís a l'intent de bloqueig del PP, que no s'ha constituït com a grup sota l'argument que així no es poden celebrar juntes de portaveus ni, per tant, convocar plens. Aprovar la declaració com més aviat millor és una de les prioritats de CDC, que necessita passar de pantalla com més aviat millor perquè tots els seus sectors, cada vegada més agitats davant la possibilitat d'una guerra en la successió, facin pinya abans de la campanya de les generals.

Bloqueig fins a les generals

El 20 de desembre és una data clau per a la política catalana, ja que s'espera que tota l'activitat parlamentària estigui sota mínims fins a aquesta data, però sobretot per a Convergència. La correlació de forces entre CDC i ERC en aquestes eleccions, a les quals CDC es presentarà en solitari per primera vegada, serà determinant en el debat sobre el nou Govern. Si ERC sobrepassa CDC, com ja va fer en les Europees, Junqueras tindrà molt pocs incentius per tornar a formar Junts pel Sí en una eventual repetició d'eleccions catalanes. I, sense una reedició de Junts pel Sí, a Mas no li quedaria una altra que acceptar fer un pas enrere sobre la investidura tal com demana la CUP o conduir el seu partit a una esperat desastre electoral en solitari.

La crisi a Convergència va cristal·litzar la setmana passada, una vegada va ser presentada la resolució conjunta entre Junts pel Sí i la CUP amb la qual es declara l'inici del procés independentista i que serà votada, previsiblement, la setmana que ve. El contingut de l'última reunió del Govern, on diversos consellers van exposar davant Mas seves discrepàncies amb el rumb del partit, van ser filtrades i publicades a La Vanguardia el passat divendres, el que ha sembrat la desconfiança entre el cercle més proper a Mas. Aquest dilluns, la portaveu Marta Pascal ha circumscrit les diferents postures a un “debat ric i positiu”.

Segons va publicar el rotatiu de Godó, consellers com Santi Vila, Felip Puig, Jordi Jané o Irene Rigau, totes elles persones que se solen adscriure al sector de la vella guàrdia de CDC, es van mostrar contrariats pel contingut de la declaració indepedentista, considerant que anava massa lluny i que cedia massa a la CUP a canvi de res. No era la primera vegada que alguns consellers se sortien de la línia oficial del partit. Felip Puig ja havia assegurat una setmana abans en una reunió amb empresaris que el pacte amb la CUP era gairebé impossible per estar a les antípodes polítiques no només sobre la independència.

Davant la gravetat de la situació, el conseller Francesc Homs, un dels homes de confiança de Mas i que amb tota probabilitat serà el candidat de Convergència a les generals, ha sortit aquest dilluns a recordar que el conseller autor de la filtració s'ha saltat la llei i ha de ser destituït. Una clara advertència del cercle íntim del president dirigida a la part de la cúpula de CDC que ja no li dóna suport sobre el rumb independentista del partit.

Etiquetas
stats