El nou partit de Colau i Domènech aposta per una sobirania compartida de Catalunya
L'assemblea fundacional del nou partit dels 'comuns' ha començat a concretar l'ideari polític de la formació. A les 10 del matí, més de 9.000 persones s'havien inscrit per a les votacions, tot i que l'assistència ha estat, segons l'organització, de 2.000 persones. Amb la 'Grandola, Vila Morena' de fons, Xavier Domènech i Ada Colau han entrat al pavelló de la Vall d'Hebron on se celebra aquest acte fundacional que ha de decidir els eixos polítics i els òrgans directius d'un partit que de moment no comptarà amb un nom més enllà del que ha servit per batejar el procés participatiu: Un País En Comú.
Domènech, que es postula per liderar l'òrgan directiu del partit, ha exposat els eixos ideològics que proposa la seva candidatura, especialment el relacionat amb la sobirania de Catalunya. L'ara diputat d'En Comú Podem ha aconseguit tirar endavant la seva proposta d'“una República social, democràtica i ambientalment justa” que “vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”. Una àmplia majoria ha donat suport al seu text enfront de les esmenes de cort més sobiranista i independentista. 1.129 persones han votat en contra de la primera esmena, la de caràcter sobiranista, i 960 en contra de la segona, per la qual cosa s'ha quedat fixat el text del grup impulsor.
Domènech ha defensat la idea d'un referèndum que “tingui reconeixement” i que compti amb “efectes jurídics”. “Volem una sobirania completa per a Catalunya, i volem que sigui lliurement compartida per tots els pobles germans de l'Estat”, ha afirmat Domènech davant l'assemblea. El que es votava era l'Eix 3 del document: 'Un país fratern i sobirà en tots els àmbits'. Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem al Congrés i de la candidatura que més opcions té de guanyar, defensa la idea “una República social, democràtica i ambientalment justa” que “vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”. Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcaldia de Barcelona, ha reivindicat per la seva part que els comuns defensaran el dret a decidir “sense demanar permís”.
A aquest articulat s'hi presentaven dues esmenes, de caràcter independentista i sobiranista. La primera apostava per la creació a Catalunya “d'un Estat republicà com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional”. Per la seva banda, l'esmena sobiranista defensava que Catalunya “exerceixi la seva sobirania nacional decidint el tipus de relació, sempre fraterna, que ha de tenir amb els altres pobles i nacions que actualment formen l'Estat espanyol”.
L'altre punt calent de l'assemblea ha sigut en relació a la fiscalitat. El grup impulsor defensa que Catalunya mantingui la seva hisenda pròpia i “solidària” amb la resta de territoris de l'Estat i d'Europa. Una esmena defensava que Catalunya no cedeixi més competències a Madrid i Brussel·les, mentre que l'altra apostava per “mancomunar i coordinar” les hisendes catalana, espanyola i europea. Finament s'han retirat totes dues esmenes.
Durant la primera part de l'assemblea s'han aprovat els primers tres eixos del ideari polític, redactat pel grup impulsor, però que ha begut de les esmenes i les propostes de més de 3.000 persones que van participar en al voltant de 70 tallers a tot Catalunya.
Els resultats sobre la direcció, al vespre
Els resultats sobre la direcció, al vespreNo serà fins a última hora de la tarda, cap a les 20 hores, que es donaran a conèixer els resultats provisionals de les eleccions a la Direcció transitòria i proclamació provisional. Els resultats provenen de les votacions que es van fer de manera online des del passat dissabte. Serà després d'aprovar l'ideari, que es votarà únicament de manera presencial.
Xavier Domènech és qui té més opcions de guanyar. La seva llista inclou 32 persones, entre elles representants de BComú, ICV, EUiA i Equo, a més d'independents vinculats a Podem, com Vicenç Navarro. L'altra llista alternativa de Podem és l'encapçalada per la diputada Jéssica Albiach, que es proposa com a representant de Podem a la confluència d'En Comú. Ada Colau, actual alcaldessa de Barcelona, lideraria la Coordinadora, composta per 120 persones.
Fins al Pavelló de la Vall d'Hebron s'hi han desplaçat Mireia Molla (Compromís), Pablo Echenique (Podem), Dolors Sabater (Badalona en Comú), Alberto Garzón (IU), Xulio Ferreiro (Marea Atlàntica) i diversos regidors de l'Ajuntament de Barcelona. Qui no ho ha fet ha estat Pablo Iglesias, que enviarà un missatge de suport per videoconferència al llarg de la jornada.