Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Els veïns del Casc Antic exigeixen la paralització immediata de l’hotel del Rec Comtal

Construcció de l'hotel Rec Comtal al Casc Antic de Barcelona

Cristina Palomar

Barcelona —

Els veïns del barri de Sant Pere afectats per la construcció d’un nou hotel al carrer del Rec Comtal han exigit a la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, la “paralització immediata”de les obres i la suspensió del projecte. L’Associació de Veïns del Casc Antic considera provat que la reordenació urbanística de la zona portada a terme per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2007 es va fer a mida dels interessos de la constructora Núñez i Navarro, i responsabilitza CiU del conflicteactual per haver suspès la moratòria que prohibia la construcció de noves places hoteleres al districte.

El polèmic hotel del Rec Comtal ha estat el protagonista de l’últim consell de barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera del 2014 que es va celebrar aquest dijous 18 de desembre, però el conflicte entre veïns i districte s’arrossega des del setembre. De no aturar-se’n la construcció, tal i com reclamen les entitats veïnals, l’edifici projectat per l’arquitecte Alfredo Arribas tindrà 99 habitacions dobles i set plantes més dos soterranis destinats a aparcament. L’hotel superaràamb escreix la volumetria normal de Ciutat Vella, no deixarà prou espai per fer el bloc de pisos socials previst i taparà un dels pocs trams del Rec Comtaldel segle XVIII que encara es poden veure.

Segons Maria Mas, de l’Associació de Veïns del Casc Antic, el barri no pot aguantar més pressió turística. “La construcció d’aquest hotel és una conseqüència de la veda que CiU va obrir en aixecar la moratòria existent. Per això demanem la retirada del projecte i la posada en marxa d’un procés participatiu perquè els veïns decidim què s’ha de construir al solar. No volem més hotels, volem més veïns”, va reclamar. Els afectats també es queixen de la plaga de mosquits que ha generat que la constructora hagi deixat al descobert el tros de la sèquia amb aigua estancada durant mesos.

Tot i que l’autorització perquè Núñez i Navarro comenci les obres de l’hotel la va donar el govern de Xavier Trias al firmar la preceptiva llicència d’obresel juliol de l’any passat, la regidora de Ciutat Vella va rebutjar les acusacions dels veïns i va responsabilitzar els anteriors governs socialistes del conflicte. “El planejament d’aquest solar es va fer l’any 2007 i jo no hi era. Hi ha coses que es poden canviar i d’altres que no, i farem tot el possible per fer el que es pugui fer”, va respondre Homs.

De moment, el que si farà el districte serà crear una comissió de seguiment per avaluar les restes arqueològiques que s’han trobat al solar. Es dóna el cas que la construcció dels murs-pantalla ha posat al descobert aquestes últimes setmanes l’existència d’una necròpolis de la qual no es tenia cap constància i que podria es estendre fins a l’Arc del Triomf. A més, els historiadors sospiten que al terreny també podrien trobar-se restes de l’antiga muralla medieval i dels pilars d’un aqüeducte romà. Els veïns confien que la rellevància de les trobades sigui un argument definitiu per aturar les obres.

Per a l’Associació de Veïns del Casc Antic, el cas d’aquest hotel recorda molt al de l’Hotel del Palau de la Música.Després d’anys de promeses incomplertes de destinar aquest espai a equipaments, l’any 2007 l’equip de govern de Jordi Hereu va modificar el Pla General Metropolità per tal de poder construir al carrer del RecComtal un edifici de 27 pisos de protecció oficial i obrir el passatge Sant Benet, totes dues obres considerades “d’interès públic”. Tanmateix, a la pràctica, l’únic que està desenvolupat és l’hotel de l’expresident del Barça, actualment empresonat juntament amb un dels seus fills per haver subornat inspectors de l’Agència Tributària a canvi d’avantatges fiscals.

Etiquetas
stats