Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els veïns aturen un desnonament al Poble-sec i demanen solucions urgents “a la Barcelona dels pisos buits”

Marc Serra, de l'Assemblea de Barri, amb el veí afectat Hazif, al Poble-sec / ALBERT HERNÀNDEZ

Jordi Molina / Albert Hernández

Barcelona —

Aquest matí un grup de veïns del Poble-sec s’han concentrat al número 45 del carrer Salvà per aturar el desnonament del Hafiz, que viu amb la seva dona, una filla de 9 anys i un fill de 15 anys en aquest popular barri de Barcelona. L’acció, convocada per l’Assemblea de Barri Poble-sec i l’Ateneu Cooperatiu La Base —#SoluciónParaHafiz, a la xarxa— ha acabat amb final feliç després que una nota del jutjat confirmés l’ajornament de la mesura.

“Moltes gràcies. De debò, moltes gràcies”, ha dit, acte judicial en mà, en Hafiz, que acumula un deute superior als 10.000€ amb la propietària del pis. Fa tres setmanes que ha començat a treballar i “vull pagar”, ha apuntat. Després traspassar el negoci per problemes econòmics a finals de 2012, Hazif ha estat quatre anys sense feina i ha anat pagant el que ha pogut de deute acomulat i del lloguer. Fa dues setmanes va trobar, finalment, un nou lloc de treball, però malgrat aquest cop de sort, la quantitat que deu és, de moment, inassumible.

Davant d’aquesta situació, els veïns de la zona s’han organitzat per aturar el desnonament, que estava previst entre les 9h i les 13h del matí, i forçar a l’Ajuntament a trobar una solució definitiva per a la família de Hafiz, que compleix les condicions per obtenir un pis d'emergència social. De fet, la sol·licitud a l'Oficina d'Habitatge va ser admesa el 29 de gener, però encara espera que li adjudiquin un pis. “És una barbaritat la lentitud amb què actua l’Ajuntament davant de casos d’emergència social”, explica Marc Serra, un dels veïns que avui s’han mobilitzat.

Després d’un matí de nervis i tensió, amb desplegament policial a la zona inclòs, el Jutjat ha accedit ha ajornar el desnonament. L'aplaçament de Jutjats serà d'unes setmanes, pendents de determinar. Per la seva part, la propietària es nega a condonar part del deute i no ha volgut arribar a cap acord. Hazif ha assegurat que cada mes ha pagat el que ha pogut –“alguns mesos només 100 euros, altres 200”— i que durant aquest temps ha patit mobbing per marxar –“ens van canviar el pany”— i ho ha corroborat amb les denúncies realitzades.

Els veïns desplaçats a la zona –prop d’una trentena—han estat vitals per evitar el desnonament, tal i com versa la nota judicial, en referir-se “a un grup important de persones”. A més, han recordat que les administracions públiques tenen l'obligació de garantir un reallotjament digne a tots les persones. “En una Barcelona amb 80.000 pisos buits, és intolerable que no hi hagi pisos d'emergència social per a aquests casos”, apunta Serra, proposat com a remei la iniciativa engegada per la PAH de lloguers socials, aprovada a l'Ajuntament de Barcelona per mobilitzar els pisos buits en mans de la banca al parc públic de lloguer social.

Poble-sec i la gentrificació

Poble-sec i la gentrificacióLa situació de Hafiz s’emmarca en un context i un barri, el Poble-sec, que des de fa uns anys està notant les conseqüències d’un procés de canvi. El pas d’un barri eminentment popular, a un barri de moda, ha provocat una transformació paulatina de la fotografia social i urbana del barri, on han proliferat els locals d’oci de tota mena, especialment els low cost, i on des dels grups veïnals com l’Assemblea de Barri, s’alerta d’un creixent procés de revalorització del sòl i de gentrificació.

Ara mateix, el preu mitjà és de prop de 800 euros el mes, en un barri on la majoria de pisos són antics i no superen els 40-50 metres quadrats. Tenint en compte la renda mitjana del Poble-sec –un 30% per sota de la de Barcelona— el portaveu del col·lectiu, Serra parla “d'expulsió invisible i discriminació de les capes socials més baixes”. Un procés de gentrificació que consisteix en la substitució del teixit veïnal per un de nou amb una capacitat adquisitiva més alta.

“Estem veient com s’aprofita la transformació del barri per llogar pisos als turistes que poden pagar més que els veïns de tota la vida”, expliquen les mateixes fonts veïnals. Ara, els veïns, esperen que la reforma de l’avinguda del Paral·lel, a punt de rubricar-se, no faci d’efecte crida al turisme i augmenti la pressió als barris limítrofs, com el Poble-sec, el Raval o Sant Antoni.

Etiquetas
stats