Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El mapa de la España inundable: dos millones de viviendas en riesgo
Las guerras entre los socios del Gobierno complican la mayoría de Sánchez
Opinión - El Imperio trumpista y su onda expansiva. Por Rosa María Artal

Els sindicats van advertir a la Diputació de Barcelona del 'mobbing' en cooperació fa més de nou mesos

Ple de la Diputación. / ENRIC CATALÀ

Pere Rusiñol

Barcelona —

Els sindicats de la Diputació de Barcelona van donar el primer avís del greu deteriorament de la situació a l'àrea de cooperació al desenvolupament de la institució, amb suposades pràctiques de mobbing contra tècnics que denunciaven irregularitats en el repartiment de fons, fa ja més de nou mesos, i almenys des del març passat exigeixen en bloc (CCOO, UGT i CGT) una “intervenció urgent” sense que s'hagi pres cap mesura pràctica. Ahir, ICV-EUiA va forçar la convocatòria d'una junta de portaveus extraordinària per abordar la polèmica creada per la gestió de fons de cooperació al desenvolupament i el PSC va exigir al ple informació per verificar la legalitat dels expedients.

A l'agost de 2014 UGT ja va sol·licitar formalment una “avaluació de riscos psicosocials” en l'àrea de cooperació davant les reiterades demandes dels tècnics desplaçats dels seus llocs després de plantejar objeccions legals al repartiment de fons des del triomf de Convergència i Unió (CiU) i el desembarcament com a director de Relacions Internacionals de Jordi Castells Masanés. Més del 80% dels tècnics funcionaris que feien el seguiment dels projectes han estat desplaçats del seu lloc i, en almenys dos casos, amb baixa per estrès.

Davant la manca de resposta per part dels responsables de la Diputació, CCOO va repartir a principis de l'abril passat un qüestionari entre els treballadors del departament, que va ser contestat per 17 persones de l'àrea de cooperació, el 63% del total possible. El resultat va dibuixar una situació molt estesa de “por i repressió” denunciada per la gran majoria de tècnics després d'advertir de possibles irregularitats en la gestió de fons de la cooperació al desenvolupament. Des del 2012 la Diputació de Barcelona ha repartit almenys un milió d'euros de la partida de cooperació al desenvolupament entre empreses i patronals catalanes, en ocasions a través de contractes successius a dit sense publicitat ni concurrència i en algun cas fins i tot entre entitats acabades de constituir, malgrat les reserves expressades pels tècnics.

L'informe resultant va causar alarma en tots els sindicats, que ja fa més de dos mesos van exigir en bloc en el Comitè de Seguretat i Salut una investigació a fons del suposat mobbing. L'exigència sindical d'actuar amb urgència es va veure reforçada a principis d'aquest mes amb l'entrega a la Diputació d'un informe, datat el 4 de maig, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, organisme neutral dependent de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, que també suggeria una “actuació immediata” davant la gravetat de la situació. Aquest últim informe va precipitar que la Comissió de Riscos Psicosocials de la Diputació, integrada per delegats sindicals però també per la direcció institucional, sol·licités l'obertura d'un expedient informatiu amb caràcter d'urgència.

Diverses fonts expliquen que des de fa més de tres setmanes aquest expedient va ser assumit directament per Presidència amb total hermetisme i fora de les lleres habituals, malgrat les queixes sindicals. Finalment, l'àrea de gerència ha convocat els delegats a una reunió el proper dia 4 per afrontar la situació creada, segons informen diverses fonts de la Diputació.

La gran majoria de tècnics enquestats va denunciar pràctiques de mobbing contra tot aquell que presentés objeccions legals a la gestió dels fons. La pressió per aplicar decisions arribades des de dalt va afectar no només els tècnics, sinó també els successius caps de l'Oficina de cooperació al desenvolupament, que reporten a Castells Masanés: en tot just tres anys han cessat fins a quatre caps de l'Oficina. L'últim, Jonathan Jorba, persona de confiança de Castells Masanés. Jorba va anunciar dilluns passat que deixa la institució, coincidint amb la publicació en eldiario.es/Catalunyaplural.cat de diverses informacions sobre la gestió dels fons de cooperació al desenvolupament.

L'informe inicial de CCOO ja advertia d'una “greu situació d'estrès laboral, violència en el treball de tipus psicològic, assetjament laboral, mobbing” i també el vinculava directament a les reticències dels tècnics de cooperació a avalar el repartiment de fons a determinats projectes promoguts “des de dalt”, qüestió aquesta que se subratlla igualment en el document de l'Agència de Salut Pública: “Tots aquests fets sembla que es produeixen (dels comentaris aportats) en el moment que s'identifiquen moltes irregularitats administratives i falta de procediments regulats”, advertia CCOO. En una altra nota interna de fa més de dos mesos, el 27 de març, UGT exigia a la “alta direcció” de la Diputació un compromís per resoldre la “greu situació creada” en l'àrea de Relacions Internacionals.

L'informe de l'Agència de Salut Pública reprodueix desenes de queixes dels funcionaris per la falta de respecte a la llei i els procediments. “Hi ha un clima de por i coacció perquè es donin suport i s'acceptin amb informes tècnics decisions que des del punt de vista tècnic no tenen prou solidesa o [no] compleixen la normativa”, resumeix un de les moltes afirmacions en aquesta mateixa línia reproduïdes.

Ahir, davant la situació de paràlisi, l'esquerra va portar la polèmica al ple de la Diputació i el diputat d'ICV-EUiA Àlex Mañas va forçar la convocatòria d'una junta de portaveus extraordinària per a principis del mes que ve que se centri en la crisi oberta. El Partit dels Socialistes (PSC) també va mostrar la seva preocupació, a través de la diputada Pilar Díaz, i ha reclamat que s'aportin garanties que el repartiment de fons ha respectat escrupolosament la legalitat.

El president i portaveu del grup de CiU a la Diputació, Joan Carles Garcia Cañizares, adjunt a la Presidència i, per tant, responsable polític de Castells Masanés en la direcció de Relacions Internacionals, va afirmar amb solemnitat que ell “respon personalment” de la legalitat del repartiment de fons de cooperació al desenvolupament.

Eldiario.es/Catalunyaplural.cat va sol·licitar per escrit aclariments sobre la gestió dels fons de cooperació al desenvolupament el passat dia 15 i un portaveu de la institució va ajornar les respostes amb l'argument que Castells Masanés està de viatge, tot i que des de llavors se l'ha pogut veure reiteradament a Barcelona i fins i tot ahir es va presentar al ple. Les peticions formulades des de llavors no han estat ateses.

Etiquetas
stats