Entitats de drets humans negocien un compromís del Parlament contra el CIE de la Zona Franca
Tanquem els CIEs, SOS Racisme Catalunya i la Fundació Migra Studium han comparegut aquest dimecres per exigir al Parlament de Catalunya “un posicionament ferm i clar, encaminat a tancar el CIE de Barcelona”. Les entitats celebren la feina del Grup de Treball de revisió dels models dels Centres d'Internament d'Estrangers, que ha celebrat quatre sessions amb la compareixença d'entitats i experts, però consideren que el pas següent és que el Parlament prengui partit en aquesta qüestió.
Les entitats celebren aquest grup de treball com una victòria de la mobilització. “Fa tres o quatre anys era un tema que no sortia als mitjans i que la gent no coneixia, i això ha canviat gràcies a la feina de les organitzacions socials”, assegura Luis Muñoz de la Fundació Migra Studium. Des de SOS Racisme, Edoardo Bazzaco afegeix que “un cop més és la societat civil catalana qui ha treballat per posar a l'agenda un tema de violació de drets humans”. Per això aspiren a seguir marcant la línia i proposen una declaració institucional que volen portar del grup de treball al ple del Parlament.
Marc Serra, de Tanquem els CIEs, explica que s'estan reunint amb els diversos grups parlamentaris i es mostra optimista. “Hi ha voluntat per part dels grups de que el Parlament prengui un posicionament ferm en defensa dels drets humans”, assegura. Les entitats demanen que la cambra catalana insti el govern de l'Estat a tancar el CIE de la Zona Franca de Barcelona –l'únic en territori català– en un màxim de sis mesos.
Demandes a diversos nivells
Serra explica que hi ha consens entre els experts que han comparegut al grup de treball del Parlament a favor de tancar el centre d'internament. A més, apunta, que “els juristes expliquen que els CIEs es podrien tancar ara mateix sense tocar ni una sola coma de la llei, només fent una aplicació garantista de la mateixa”. L'internament no forma part del procediment ordinari d'expulsió, sinó de l'expedient “preferent”, l'aplicació del qual les entitats troben desmesurada.
Més enllà d'allò que demanen que el Parlament reclami al Ministeri, exigeixen mesures també al Govern català. “Ha de prendre totes les mesures al seu abast per actuar davant aquestes violacions de drets humans”, diu Serra. Per això exigeixen, per exemple, que s'aturin les batudes policials basades en el perfil ètnic de les persones, que realitzen la Policia Nacional, però també Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana.
Les entitats també posen especial èmfasi en els drets de les persones preses. Demanen que es deroguin les instruccions que fan que els presos de nacionalitat estrangera vegin denegat de forma sistemàtica l'accés a drets que tenen altres presos i que fan que després de complir la seva condemna les persones preses siguin lliurades a la Policia Nacional per iniciar un procés de deportació.