Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo confía en que los jueces tumben a Sánchez tras asumir "los números"
Una visión errónea de la situación económica lleva a un freno del consumo
OPINIÓN | La jeta y chulería de Ábalos la paga la izquierda, por Antonio Maestre

Un any del cas Ester Quintana, moltes versions policials

Ester Quintana fa uns dies, en la mateixa zona on va ser ferida /EDU BAYER

Benoît Cros

Barcelona —

La tarda del 14 de novembre del 2012, Ester Quintana es manifestava per Barcelona contra les polítiques d'austeritat de la Generalitat en el marc de la vaga general. Quan es trobava a la cruïlla entre la Gran Via i el Passeig de Gràcia, allunyant-se dels aldarulls que s'havien desencadenat a la ciutat, va rebre l'impacte d'una bala de goma i va perdre el seu ull esquerre. L'aleshores conseller d'Interior, Felip Puig, va negar que s'haguessin fet servir aquests projectils de cautxú durant l'operatiu policial. Però la versió del Govern català va canviar diverses vegades i el conseller Ramon Espadaler -que va substituir Puig el gener passat- va arribar a demanar perdó a Quintana, tot i no reconèixer mai la responsabilitat dels Mossos. Repassem l'evolució del cas durant aquest any.

14 de novembre del 2012: Ester Quintana perd el seu ull esquerre. Felip Puig nega que s'hagi disparat.

El conseller d'Interior Felip Puig nega que s'hagin efectuat trets de bala de goma -ni tan sols salves- o càrregues policials a la cruïlla entre la Gran Via i el Passeig de Gràcia, on es trobava Quintana. Afirma taxativament que no es va disparar cap bala de goma el 14-N. Dies després, durant una compareixença al Parlament, Puig “descarta” que els Mossos hagin pogut produir aquesta ferida i insinua que la lesió podria haver estat provocada per “encaputxats” que llançaven objectes a la zona.

Tanmateix, un vídeo difós pel col·lectiu 15Mbcn.tv mostra que sí que es van efectuar trets i càrregues als voltants de plaça Catalunya (és a dir, a prop de la zona on Quintana va ser ferida). Per altra banda, es crea la campanya 'Ojo con tu ojo' per donar suport a Quintana.

7 de desembre del 2012: Manel Prat desmenteix el conseller

En declaracions a TV3, el director de la policía catalana, Manel Prat, desmenteix Felip Puig i admet que es van disparar salves a la zona on era Ester Quintana, però nega que es tractés de bales de goma. Prat fa aquestes declaracions després que un vídeo de SICOM mostrés trets en aquella zona, tot i que Prat explica que les imatges es van gravar 20 minuts després de l'impacte rebut per Quintana. Prat afirma que aquest error de Puig es deu al fet que un informe intern no li va arribar.

13 de desembre: Dimiteix un comissari dels Mossos. El conseller Puig reconeix set trets de projectils viscoelàstics

Com a conseqüencia dels errors en la cadena de comandament -l'informe que no va arribar a mans de Prat-, dimiteix el comissari de Recursos Operatius dels Mossos d'Esquadra, Sergi Pla, responsable màxim dels antiavalots. Felip Puig afirma que també va presentar la seva dimissió a Artur Mas però que aquest la va rebutjar. El conseller d'Interior ofereix una roda de premsa en la que afirma que es van disparar set projectils viscoelàstics, però insisteix en que cap d'aquests va ser disparat en la zona on era Quintana. Puig nega que s'hagin utilitzat bales de goma.

Un vídeo de Russia Today, però, desmenteix les afirmacions de Puig i mostra un agent disparant un projectil viscoelàstic en la cruïlla de ronda Sant Pere i Passeig de Gràcia.

18 de desembre del 2012: El jutge admet a tràmit la querella presentada per Quintana contra els Mossos d'Esquadra

Tres testimonis asseguren davant del magistrat que van sentir detonacions i van veure agents dels Mossos armats amb escopetes instants abans que Quintana caigués a terra.

21 de febrer del 2013: L'informe forense ratifica que la ferida d'Ester Quintana la va produir una bala de goma

Els experts conclouen que les ferides de Quintana són producte de l’impacte “d’un objecte contundent, llançat a gran velocitat i que per les seves característiques s’adapta totalment a la forma de l’òrbita” de l’ull.

26 de març del 2013: Imputats dos antiavalots per l'agressió a Ester Quintana

El jutge imputa dos policies, que són un comandament i un dels escopeters de la furgoneta Dragó 40 de la Brigada Mòbil. Durant la seva declaració davant del magistrat, reconeixen haver disparat salves.

29 de maig del 2013: Espadaler demana perdó a les víctimes de les bales de goma però en defensa l'ús

En compareixença parlamentària, el conseller Ramon Espadaler declara: “Demano perdó, si cal, per episodis que encara estan pendents de resolució judicial”. No reconeix explícitament, però, que Quintana hagués estat lesionada per una bala de goma. També defensa l'ús d'aquests projectils, que acabaran finalment sent prohibits pel Parlament.

16 de juliol del 2013: Uns agents reconeixen haver disparat salves en la zona on va ser ferida Quintana

El conseller Espadaler reconeix la presència d'una furgoneta de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a la zona on va ser ferida Quintana que fins ara no es tenia en compte. Es tracta de la DRAGÓ 414, que es va aturar a la cruïlla entre la Gran Via i el Passeig de Gràcia. Els seus agents -excepte el conductor- van baixar del vehicle i, segons “creuen recordar” -en paraules d'Espadaler-, van disparar només “una salva sense projectil”. Espadaler explica que fins aquest moment, en les investigacions internes, la unitat no havia reconegut la seva actuació a la zona, i per això ha decidit “apartar de les seves tasques d'ordre públic”, en tractar-se d'una “evident indisciplina”, els sis policies i el caporal que la integren.

Etiquetas
stats