Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los jesuitas admiten por carta que tuvieron un cura abusador en Madrid
Radiografía y mapas de los ataques de Israel en Líbano: “Llevamos años esperando”
Opinión - La fiesta acaba de empezar. Por Esther Palomera

Junqueras rebutja la llista de Mas i deixa la unitat per després de les eleccions

Junqueras a la seva conferència.

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Unitat sí, però després de les eleccions anticipades. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha respost al full de ruta cap a la independència que va presentar la setmana passada Artur Mas reafirmant la seva proposta d'acudir als comicis amb candidatures separades -“que reflecteixin la diversitat política catalana”, ha dit-, però compromeses a crear un Govern d'unitat “que exerceixi com l'Executiu d'un Estat independent”. En la conferència Crida a un nou país: la república catalana, Junqueras ha dit que espera que es convoquin els comicis “aviat”, però que ERC no fondrà les seves sigles en la llista proposada pel president de la Generalitat.

Si Mas supeditava la convocatòria d'unes eleccions anticipades a la creació d'una candidatura conjunta -sense sigles de partits i amb àmplia presència de personalitats de la societat civil-; Junqueras ha plantejat llistes separades i amb el compromís de creació d'un “govern de concentració”. Seria aquest Executiu, “tan transversal com sigui possible”, el que s'encarregaria de construir les estructures d'Estat, dotar-se del marc legal adient, organitzar un procés constituent i, en definitiva, “exercir com un Estat independent”, ha detallat Junqueras.

El líder d'ERC ha respost a la premissa d'unitat de Mas davant els comicis assegurant que seria suficient amb deixar clars certs elements comuns. Que les candidatures comparteixin part del nom, alguns actes de campanya conjunts, el compromís de treballar per la independència de Catalunya “ben clar” al programa electoral i la presència de persones independents a les llistes serien elements que, segons Junqueras, evidenciarien la “unitat” reclamada per Mas. Això i la creació del Govern de concentració.

Junqueras considera que si guanyés aquesta “àmplia majoria” independentista a les properes eleccions, seria suficient aval ciutadà per iniciar el trànsit cap a un Estat català. “La independència la ratificarem un cop, no moltes”, sentenciava, en al·lusió a la proposta de Mas, que plantejava un referèndum després dels 18 mesos de legislatura de transició per ratificar la independència i la Constitució que s'hauria elaborat.

Accent en el social i contra la corrupció

Accent en el social i contra la corrupció Durant el discurs, Junqueras ha tret partit de la seva condició d'alcalde, i a diferència de Mas, que va centrar la seva conferència en els desencontres entre la Generalitat i l'Estat espanyol, el líder d'ERC ha construït una intervenció de marcat caràcter social. Desnonaments, diversitat cultural, beques menjador o les dificultats de la petita empresa han ocupat bona part de la seva conferència. Una preocupació per l'agenda social i per la diversitat que li ha servit per justificar el seu rebuig a participar en una candidatura única sense un programa de polítiques socials clar.

“Seria una traïció al país deixar la bandera de la lluita contra la corrupció o la pobresa als que no defensen la independència”, ha afirmat Junqueras, per deixar clars els elements que separen ERC de CiU. “Vull la independència per fer un país nou i just”, sentenciava entre aplaudiments dels assistents.

Junqueras ha llançat la seva contraproposta al Palau de Congressos de Barcelona davant 2.000 persones, entre elles el mateix Mas, a més de Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium), Joan Rigol (Pacte Nacional pel Dret a Decidir) o diversos polítics d'escissions del PSC com Avancem o el recentment constituït Moviment d'Esquerres.

Està previst que en els pròxims dies Junqueras es reuneixi amb Mas per veure com encaixen les respectives propostes. Queda per veure com hi reaccionen altres formacions sobiranistes com ICV-EUiA o CUP, que ja van deixar clar que no estan disposats a fondre's en la candidatura conjunta de Mas perquè no contempla polítiques socials o contra la corrupció.

Etiquetas
stats