L'any negre dels Pujol
El 2014 ha estat un any negre per a la família Pujol i 2015 no s'augura millor. Mentre 2013 va portar al fill de l'expresident de la Generalitat que havia seguit els camins del pare en la política, Oriol Pujol, davant del Tribunal Superior de la Justícia de Catalunya per tràfic d'influències, el 2014 cinc germans, així com Jordi Pujol i Marta Ferrusola, van ser imputats davant l'Audiència Nacional.
L'últim any passarà a la història com el de la caiguda en desgràcia del que va ser el primer president de la Generalitat després de la dictadura i durant 23 anys. Després de confessar, el 25 de juliol, que durant 34 anys va ocultar diners a l'estranger, ha perdut la seva condició de “Molt Honorable”, la pensió vitalícia, la pensió de viduïtat de la seva dona en cas de mort de Pujol, l'oficina de treball i els tres treballadors que tenia assignats. Ha dissolt la Fundació Centre d'Estudis Jordi Pujol i ha vist com es derrocava una estàtua seva erigida en un parc de Premià de Dalt, localitat on la família té algunes residències.
La imatge d'home íntegre, preocupat només per Catalunya i desinteressat per les qüestions de diners també va caure per terra aquell 25 de juliol. Després de l'efervescència de l'enuig i l'estupefacció inicials, sembla que les aigües baixen més tranquil·les. No va ajudar a calmar-me, però, la seva agressiva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals, el 26 de setembre. El 2015 a la família l'esperen diverses compareixences davant els tribunals i, si no hi ha avançament electoral, davant d'una comissió d'investigació al Parlament de Catalunya.
Jordi Pujol Ferrusola
El primogènit dels Pujol Ferrusola és el que porta més temps en el punt de mira i els negocis del qual van acaparar més atenció mediàtica. Ja el 2012 la seva exparella Victoria Álvarez acusa la família Pujol de traslladar diners a Andorra ocult en bosses d'escombraries al maleter del cotxe de Jordi Pujol Ferrusola. A l'abril de 2013, es dóna a conèixer un informe de l'Agència Tributària que assenyala que Pujol Ferrusola va moure més de 32 milions d'euros en tretze països a través de 118 operacions entre els anys 2004 i 2012. Els moviments van tenir com a sortida o destinació Suïssa, Andorra, Illes Caiman, Luxemburg, Liechtenstein, Gabon, Croàcia, Estats Units, França, Argentina i Uruguai.
El 2014 arriben les imputacions. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz demana dades a la Direcció General de Trànsit (DGT) sobre la compra de sis vehicles d'alta gamma suposadament realitzada per Jordi Pujol Ferrusola i imputa per blanqueig a la seva exdona, Mercè Gironés. El 29 de juliol, un mes després que Jordi Pujol pare fes públic que havia tingut diners sense declarar a Andorra, Ruz cita a declarar com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals i un altre contra la Hisenda pública a Pujol Ferrusola i Mercè Gironés i cursa una comissió rogatòria a Andorra en la qual demana informació sobre els seus comptes bancaris.
Interrogat el 15 de setembre durant cinc hores, Pujol Ferrusola va negar que els ingressos investigats responguessin a comissions i va defensar en tot moment que les 17 empreses que van pagar 8 milions d'euros entre 2005 i 2010 ho van fer a canvi de diferents treballs realitzats i mai com mossegades o comissions. No obstant això, un informe de la Policia Nacional assegura que els empresaris interrogats no diuen el mateix. La investigació segueix en marxa.
Oriol Pujol Ferrusola
El fins llavors diputat i membre de la direcció de Convergència Oriol Pujol va abandonar definitivament els seus càrrecs al juliol, després de 16 mesos imputat per suborn i tràfic d'influències en el cas ITV. Se l'acusa de corrupció en l'adjudicació d'estacions d'inspeccions de vehicles, una taca que l'aparta de ser un dels hereus d'Artur Mas a la davantera del partit fundat pel seu pare.
El cas va seguir creixent i al desembre la Fiscalia Anticorrupció va demanar ampliar la imputació de Pujol per un nou delicte de suborn i per un delicte de falsedat documental en una subtrama de deslocalització de multinacionals japoneses. En concret se l'acusa d'haver facilitat a un empresari amic l'accés a Artur Mas perquè intercedís en el negoci. El 26 de gener compareixerà davant el tribunal per prestar declaració una vegada més.
Oleguer Pujol Ferrusola
A l'octubre la policia va detenir Oleguer Pujol durant el registre simultani de diverses oficines i habitatges a Barcelona, Madrid, València i Melilla. El més jove dels fills de l'expresident va ser traslladat després de 8 hores d'inspecció policial a la comissaria de la Verneda per prendre-li declaració, al que ell es va negar adduint al seu dret a declarar davant el jutge. Poc després va sortir en llibertat com a imputat per suposats delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública. Durant el registre va ser així mateix detingut el seu soci Luis Iglesias, gendre d'Eduardo Zaplana, que també ha resultat imputat.
La Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF) de la Policia Nacional creu que Oleguer, al que consideren el cervell financer dels Pujol, és l'encarregat de gestionar la complicada estructura econòmica de la família. Els informes policials asseguren que l'empresa que dirigeix al costat del seu soci, Drago Capital, gestiona a la península Ibèrica els fons de Drago Real Estate Partner, una signatura radicada al paradís fiscal de l'illa Guernsey. Segons els mateixos informes, ambdues estarien estretament relacionades amb Mare Nostrum Capital, també amb seu a l'illa de Guernsey. Un laberint financer que la policia econòmica apunta que podria utilitzar per ocultar i blanquejar diners procedents de l'evasió fiscal.
El matrimoni Pujol Ferrusola, Pere, Marta i Mireia
Alguns analistes polítics van interpretar la confessió de Pujol com una forma de desviar cap a ell l'atenció mediàtica que s'havia centrat en els seus fills. Pocs dies abans que el seu advocat enviés la carta on explicava les seves raons per confessar ara el que havia amagat durant 34 anys, la seva esposa i quatre dels seus fills van transferir uns quatre milions d'euros de la Banca Privada d'Andorra al Banc de Madrid i van realitzar declaracions tributàries complementàries. El Mundo va informar d'això immediatament.
Però si Jordi Pujol volia apartar els seus fills del focus periodístic, judicial i polític, la jugada li ha sortit malament. A més de les compareixences de tota la família en la Comissió d'Investigació del Parlament, la magistrada que instrueix el cas, l'ha imputat a ell, Marta Ferrusola i tres dels fills que van traslladar els diners d'Andorra a Madrid: Pere, Marta i la Mireia. El quart fill que va regularitzar diners andorrans, Oleguer, no ha estat imputat en aquest cas, perquè ja ho està en un altre que segueix el seu curs a l'Audiència Nacional. La jutge els investiga per presumpte delicte fiscal i blanqueig de capitals.
Arran de la confessió de Pujol pare, el Parlament va crear una comissió que investigarà el fons d'aquella autoinculpació. Si bé és cert que la comissió d'investigació ha ampliat el seu focus i que tractarà altres temes a part dels vinculats a la seva confessió i als negocis tèrbols de la seva família. De fet, la comissió té un nom genèric que ho abasta tot: “Comissió d'investigació sobre frau i evasió fiscals i corrupció política”. Però, si res el deté, el mateix Pujol haurà de comparèixer el 23 de febrer, el mateix dia que ho facin la seva dona i el seu fill gran.
Una setmana abans haurà comparegut seu cunyat, Francesc Cabana, que, entre altres coses, haurà d'explicar com és que si els milions que Jordi Pujol tenia a l'estranger eren fruit de l'herència del seu pare (així ho va explicar l'expresident) ni ell ni la seva germana, Maria Pujol, sabien res d'ells. Els dies 2 i 9 de març, hauran de presentar-se a la comissió els altres sis fills de la parella Pujol-Ferrusola: Oleguer, Oriol, Pere, Josep, Marta i Mireia. I la setmana següent estan citats l'exdona del seu fill gran i el seu exconsogre. Cap d'ells pot negar-se a fer-ho. Si ho pretenen, la carta de convocatòria que els envia al Parlament ja els adverteix que la seva actitud tindrà “conseqüències jurídiques”.