Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'oposició força Colau a debatre una obertura parcial a noves llicències turístiques

La torre Agbar era un dels projectes hotelers que, en principi, havien d'estar afectats per la moratòria

elDiario.es Catalunya

Si el dilluns van ser els manters, aquest dimarts ha estat el turisme. Per segon dia consecutiu l'oposició ha forçat una comissió extraordinària per posar pals a les rodes a unes de les mesures estrella dels primers dies de mandat d'Ada Colau, la suspensió de llicències d'allotjaments turístics durant un any. En concret, el govern municipal haurà de presentar en un mes una proposta d'aixecament parcial de la suspensió vigent “en aquells barris i per a aquells epígrafs d'activitat que no generin conflicte”. Igual que dilluns, CiU, C's, ERC, PSC i PP han unit els seus vots per tirar endavant la proposta, i només la CUP ha votat amb Barcelona en Comú per rebutjar la proposicó presentada conjuntament per C's i PSC. El debat sobre l'obertura parcial a noves llicències d'allotjament turístic en alguns barris de la ciutat està servit.

Segons els grups que han donat llum verda a la proposició, l'objectiu de la proposta d'aixecament parcial és “no aturar innecessàriament l'activitat econòmica a la ciutat i la generació d'ocupació” en aquells barris on els allotjaments turístics “no generin conflicte”. La suspensió de llicències va ser decretada el passat mes de juliol, amb l'objectiu de preparar una regulació nova per al primer trimestre del 2016. Pocs dies després de ser aprovada la suspensió, els promotors de l'hotel a la torre Agbar ja van trobar la manera de saltar-se-la.

L'oposició ha tret l'artilleria contra el govern municipal acusant-lo de prendre decisions sense avaluar-ne les conseqüències. Les regidores de CiU i Ciutadans, Sònia Recasens i Carina Mejías, han coincidit a titllar la suspensió d'“alcaldada”. El cap de files del PSC, Jaume Collboni, ha considerat que només busca “l'impacte del titular”, mentre que des d'ERC, Jordi Coronas ha acusat al govern de generar “una situació d'inseguretat jurídica”. “Em pregunto si s'han avaluat conseqüències de la moratòria com la pèrdua de llocs de treball”, ha afegit Coronas. Per part del PP, Javier Mulleras ha assegurat que el govern municipal ha volgut “matar mosques a canodades” amb la suspensió.

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'ajuntament, Janet Sanz, ha recordat que el govern ja va presentar informes a l'oposició abans del plenari extraordinari sobre turisme que es va celebrar a finals de juliol. També ha defensat el caràcter temporal de la suspensió de llicències d'allotjament turístic, i ha raonat que si afecta al conjunt de barris de la ciutat és per poder tenir una “foto global” i trobar una solució a la concentració turística de barris com Ciutat Vella. “No hi ha implicacions jurídiques, el sector ho ha entès”, ha afegit Sanz. Per la seva banda, el regidor de la CUP Josep Garganté, ha retret als grups que han votat a favor de la proposició ser els “representants” dels lobbies turístics i buscar el “desgast” del govern, ja sigui utilitzant els manters o el veïnat que pateix les conseqüències del turisme.

Un pla en un mes per “justificar” la suspensió

Però Colau no només haurà de presentar d'aquí un mes una proposta d'aixecament parcial de la suspensió de llicències d'allotjaments turístics. El govern municipal també haurà de lliurar a la comissió d'Economia i Hisenda els informes que “analitzen” l'impacte econòmic de la mesura i “justifiquen” l'aplicació d'aquesta a tots els barris de la ciutat. Els grups que han votat a favor de la proposta consideren que hi ha barris on els allotjaments turístics “no comporten cap mena de problema, i per contra podrien servir per reactivar l'economia”. Colau també haurà de presentar una estimació de les possibles indemnitzacions per danys i prejudicis que pugui causar la suspensió.

Així mateix, entre els informes que haurà de realitzar el govern municipals, s'haurà d'incloure un estudi tècnic actualitzat que mostri la distribució per barris dels allotjaments turístics segons la seva tipologia, i una anàlisi del grau de saturació turística de cada barri, que segons el text aprovat s'haurà de basar en la relació entre població turística respecte la població total.

Etiquetas
stats