Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

L'Ajuntament de Barcelona ordenarà precintar el CIE de la Zona Franca

Diputats del Parlament a l'entrada del CIE de la Zona Franca de Barcelona

Arturo Puente

L'Ajuntament de Barcelona emetrà una ordre de precinte del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca en els pròxims 30 dies. Així ho ha explicat el quart tinent d'alcaldia, Jaume Asens, que ha emmarcat l'actuació administrativa en la disputa que manté oberta el consistori amb el ministeri de l'Interior per tancar el CIE. “Parlem d'un centre on hi ha gent privada de llibertat i on s'han produït dues morts, necessiten inspeccionar–se les seves condicions de seguretat”, ha assegurat Asens.

Segons ha explicat el tinent d'alcaldia, l'ordre de precinte és l'actuació administrativa posterior a que l'Ajuntament obrís un expedient al centre per actuar sense la preceptiva llicència. El consistori, segons Asens, no ha rebut resposta a la notificació de l'expedient per part del Ministeri de l'Interior, responsable del CIE, situació que ha qualificat de “desobediència”. Per l'equip de govern l'objectiu final és que el CIE es tanqui per sempre, a l'entendre que són espais de vulneració de drets. Per això, consideren donar un termini raonable perquè Interior tingui temps d'organitzar la sortida. Asens ha recordat que a més d'un CIE, al complex de la Zona Franca hi ha una comissaria.

Continua la vaga de fam

Un grup de mig centenar d'interns del CIE de la Zona Franca de Barcelona està en vaga de fam des d'aquest diumenge, quan la van començar amb l'objectiu de reclamar la seva llibertat. Es tracta d'un grup de persones d'origen algerià, arribats en pastera a les costes espanyoles, que han estat traslladats al llarg de les dues últimes dues setmanes des dels centres d'internament de Cartagena i Palma de Mallorca.

Aquest dilluns membres de la plataforma Tanquem a els CIE han pogut entrevistar-se amb diversos interns així com amb el director del Centre. En roda de premsa després de la visita, l'advocat Andrés García Berrio ha explicat la situació en què es troben el centre, que ha descrit com a “en calma”, ja que ha assenyalat la determinació dels interns per continuar amb la vaga. “Ho fan amb un missatge molt clar: demanar la seva llibertat”, ha indicat l'advocat.

Amb la plataforma Tanquem a els CIE ha comparegut un grup de representants polítics de la majoria de grups parlamentaris, Junts pel Sí, En Comú Podem, CSQEP o la CUP. Els diputats i representants han reclamat una reunió amb el director del centre a la mateixa porta del CIE. La Policia Nacional que custodia l'edifici els ha impedit l'accés al centre i ha tancat la reixa davant dels diputats.

Per la seva banda, Asens ha explicat que ha posat a disposició del centre una unitat mèdica i de suport psicològic, en col·laboració amb el Consorci Sanitari amb la Generalitat. Segons s'explica des de l'ajuntament, els mitjans sanitaris del CIE són molt precaris, constant només d'un metge a mitja jornada per atendre a gairebé dos centenars de persones privades de llibertat. A més, el Síndic de Greuges (Defensor del Poble català) ha obert una investigació sobre la vaga de fam i ha demanat informació al ministeri de l'Interior i la Delegació del Govern.

La vaga de fam va començar aquest diumenge a mig dia, quan 68 persones es van negar a menjar, primer, i a tornar a les seves cel·les després. En les últimes hores el grup d'interns en protesta s'hauria reduït en una vintena de persones, quedant per sota dels 50. En aquest moment, al Centre d'Internament d'Immigrants la xifra d'interns puja fins als 182, després que a les últimes setmanes hi hagi hagut diversos trasllats.

Durant les últimes setmanes s'han viscut tres capítols de protestes a l'interior del CIE de la Zona Franca. El passat 7 d'octubre diversos interns es van negar a tornar a les seves cel·les, i el cap de setmana passat la situació es va agreujar amb un intent de fugida massiva, que va ser sufocat per les forces antiavalots de la Policia. Malgrat que la tensió ha augmentat després de l'estiu, sobretot per la saturació de les instal·lacions, segons la plataforma Tanquem a els CIE en aquest moment la situació és de calma.

“La situació dins és pacifica, cosa que atribuïm a la feina que s'ha anat fent, que ha reduït les denúncies de maltractaments”, han explicat des Tanquem a els CIE. Segons expliquen, la del mig centenar d'algerians és una protesta pacífica que pretén cridar l'atenció de l'opinió pública sobre la seva situació. “Són persones que se l'han jugat venint en pastera, molts d'ells amb intenció de demanar l'asil, i que troben que la resposta és tancar-los i deportar”, expliquen.

Tant des de la plataforma com els representants han tornat a recordar que els CIE suposen una anomalia democràtica i que vulneren drets pel sol fet d'existir, en privar de llibertat a persones sense necessitat que hagin comès delictes, només per una irregularitat administrativa. A més, han recordat que al Parlament de Catalunya es va aprovar una resolució amb el suport de dos terços del ple que reclamava tancar aquests centres, resolució que el Ministeri de l'Interior no compleix.

Per tornar a reclamar el tancament definitiu d'aquests centres i donar suport a les persones internes en vaga de fam, des Tanquem a els CIEs han convocat una roda de premsa davant del centre a les 19h d'aquest dilluns.

Etiquetas
stats