Un jutge imputa un Mosso d'Esquadra per lesionar un jove després del desallotjament de Can Vies
Un jutge de Barcelona ha citat com a imputat un agent antidisturbis dels Mossos d'Esquadra per les lesions que li va ocasionar a un jove després del desallotjament del centre social de Can Vies al maig de l'any passat. En una providència, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona ha citat com a imputat per al pròxim 4 de novembre l'agent dels antiavalots que va ser fotografiat mentre donava un cop amb la seva porra a un jove que passava per la zona amb una bicicleta.
A més, el jutge també ha ordenat a la Divisió d'Assumptes Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra que identifiqui l'agent que apareix en les fotografies de l'incident al costat del mosso imputat, ja que, en el seu cas, no s'aprecia el seu número d'identificació policial. El jutge també ha citat, en aquest cas com a testimonis, al caporal de l'equip del qual formava part l'agent imputat, així com el reporter gràfic que va captar imatges del que ha passat.
El magistrat ha adoptat aquesta decisió després que l'Audiència de Barcelona li ordenés a l'abril passat reobrir la investigació, a l'apreciar que “sens dubte” existeixen indicis de delicte en la patacada que va lesionar a l'orella al jove.
El jove es va querellar contra els dos agents per les lesions que va patir en una orella quan va rebre un cop al cap d'una patacada propinada per l'agent imputat, malgrat que els protocols d'actuació estableixen que els cop de porra només es poden donar de cintura cap avall.
En la seva querella, el jove va identificar un dels dos agents -el que el va pegar amb la porra i ha estat imputat- amb el codi alfanumèric que porten els antiavalots, mentre que l'altre encara no ha pogut ser identificat. El jutge d'instrucció havia denegat inicialment l'admissió a tràmit de la querella formulada pel jove, encara que l'Audiència va revocar la seva decisió i va estimar “forçosa” l'obertura d'una investigació, ja que considerava que els fets descrits pel jove i recollits en les fotografies “revesteixen sens dubte a nivell indiciari caràcters d'infracció penal”.
Segons l'Audiència, no existeixen dubtes que el “menyscabament corporal” que va patir el jove -amb lesions que van requerir un tractament mèdic i quirúrgic-, “es va produir com a conseqüència de l'abraonament al cap amb una porra que portava un dels agents”.
En l'escrit en el qual va rebutjar admetre la querella, el jutge que ara ha imputat al mosso va sostenir que els agents van requerir al jove perquè no entrés a la zona de conflicte pels disturbis després del desallotjament de Can Vies, davant la qual cosa aquest, lluny d'atendre al que se li ordenava, va optar per desobeir, es va enfrontar als agents i els va envestir amb la bicicleta que portava, pel que advertia que fins i tot podria haver comès un delicte de desobediència.
No obstant això, l'Audiència va corregir el jutge i va precisar que ni la querella detallava fets per acusar el jove d'un delicte de desobediència ni “per descomptat” les imatges permetien arribar a la conclusió que el querellant va agredir els mossos valent-se de la bicicleta en la qual anava.
Després dels incidents pel desallotjament de Can Vies, el llavors conseller d'Interior Ramon Espadaler va acordar obrir una investigació interna sobre aquesta patacada en l'orella per determinar si l'actuació policial va ser correcta o no.