El Parlament insta el govern espanyol a tancar els Centres d'Internament d'Estrangers
- Aquesta resolució arriba al Parlament amb l'empenta de diverses entitats socials que defensen el tancament del CIE, que reivindiquen que els altres parlaments autonòmics aprovin resolucions similars
El Parlament de Catalunya s'ha posicionat aquest dijous, a la seva comissió de justícia i drets humans, a favor del tancament del Centres d'Internament d'Estrangers. La comissió ha aprovat amb els vots favorables de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP una resolució en què insta el govern de l'Estat a que s'obri en el temps més breu possible un procés de tancament progressiu dels CIEs, atès que la normativa vigent no obliga a que existeixin aquests centres.
Aquesta ha estat una de les conclusions del grup de treball de revisió del model dels Centres d'Internament d'Estrangers, en el qual la plataforma Tanquem els CIEs, SOS Racisme i la fundació Migrastudium demanaven que el Parlament reclamés el tancament del CIE de la Zona Franca de Barcelona en un termini màxim de sis mesos. Aquestes entitats destaquen, com també ho han fet els grups que hi han votat a favor, que els juristes que han participat del grup de treball apunten que els CIEs es poden tancar avui mateix sense canviar cap punt de la normativa d'estrangeria vigent.
“Aquest és el primer parlament que aprova una resolució pel tancament de tots els Centres d'Internament, i l'han de seguir tots els parlaments autonòmics i també totes les ciutats”, ha reivindicat Andrés García Berrio, de la plataforma Tanquem els CIEs i la campanya Tancarem el CIE. “Si estem aquí molts de nosaltres és perquè fa cinc anys va haver-hi una vaga de fam al CIE de la Zona Franca que ens va posar davant els ulls una realitat que no podíem acceptar”, ha afegit per reivindicar la feina de les persones que lluiten pel tancament d'aquests centres.
Reivindicació contra la opacitat
“La comissió de justícia i drets humans va demanar visitar el CIE i se'ns va denegar”, recorda la presidenta de la comissió i diputada d'ERC Gemma Calvet, que ha agraït a les entitats i als compareixents la seva participació al grup de treball, i ha demanat que es puguin debatre aquestes conclusions al ple del Parlament, com reivindiquen les entitats a favor del tancament. “El dret a la dignitat hauria de guiar les polítiques públiques en matèria de drets humans”, ha afegit la diputada.
La diputada d'ICV Sara Vilà ha destacat a la comissió l'opacitat que ha caracteritzat el CIE de la Zona Franca, que ha exemplificat amb la denegació d'entrada al Sindicat de Greuges el 2011, que després de moltes pressions hi va poder entrar acompanyat per la premsa.
Quim Arrufat de la CUP ha reivindicat el paper del posicionament del Parlament de Catalunya, tot i que el tancament del CIE sigui competència de l'Estat. Ho considera un “un pas endavant per tancar el CIE, i que sigui la primer peça d'un dòmino”, per això el seu grup reivindica també la derogació de la llei d'estrangeria. “Si per alguna cosa no han servit els CIEs és per regular els fluxos migratoris”, ha apuntat finalment.
Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha criticat que es privi a persones de llibertat per una simple falta administrativa i que la legislació contempla alternatives al tancament. El seu grup s'ha sumat al clam per al tancament del CIE, posicionament que senta un precedent que els distancia de la postura dels governs del PSOE en matèria d'immigració.
“Ja sabem que no tenim competències, però el CIE de la Zona Franca està a Barcelona i afecta a ciutadans i ciutadanes que viuen al nostre territori”, ha delcarat la diputada de CiU Cristina Bosch. El grup que dóna suport del govern també ha apuntat que el tancament del CIE és un punt de partida i defensa noves polítiques migratòries. L'aposta de CiU és per un model de centres oberts d'acolliment transitori alternatius als actuals CIEs.
Posicionaments contra el tancament
Des de Ciutadans, consideren que els CIEs són “verdaderes presons degut que les persones que hi estan retingudes no han comès cap delicte”, però la seva aposta no és pel tancament sinó per un seguit de mesures que millorin les condicions de vida dels interns en aquests centres. “Són centres que operen com a presons però alhora no compten amb les garanties penitenciàries”, han afegit.
El diputat del PP Sergio Santamaría ha assegurat que “la realitat ens mostra un allau de persones desesperades que tenen dret a un futur millor i malauradament perden la vida”. Santamaría ha criticat el grup de treball perquè, assegura, tot i dir-se “per la revisió del model dels CIEs”, tenia per objectiu el seu tancament. El diputat del PP ha considerat que es tracta de “processos complexos” i un “problema europeu en què la unilateralitat és sinònim d'irresponsabilitat”.
La comissió també ha aprovat una proposta de resolució que defensa que la Coordinadora Catalana de Prevenció de la Tortura pugui visitar sense restriccions les presons de Catalunya i s'ha posicionat contra les deportacions exprés i contra les batudes policials amb criteris racials.