Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo confía en que los jueces tumben a Sánchez tras asumir "los números"
Una visión errónea de la situación económica lleva a un freno del consumo
OPINIÓN | La jeta y chulería de Ábalos la paga la izquierda, por Antonio Maestre

El Parlament formalitza la prohibició de les bales de goma i torna a ratificar el director dels Mossos

Ester Quintana, present a la comissió d'estudi del material d'ordre públic.

Pau Rodríguez

Barcelona —

La comissió que estudia el material antiavalots dels Mossos d’Esquadra, centrada bàsicament en evaluar l’ús de les bales de goma, ha fet oficial aquest divendres la voluntat de prohibir aquests projectils. El 30 d’abril del 2014 la policia catalana ja no disposarà d’aquest material dissuassori, que quedarà reemplaçat pels projectils de precisió viscoelàstics, segons ja han apuntat diversos responsables d’Interior.

La prohibició s'ha aprovat amb els vots de CiU, ERC i Ciutadans, que ja havien pactat aquesta setmana una proposició transaccional per “iniciar de manera immediata la retirada de les pilotes de goma per la seva substitució gradual”, segons consta al document de conclusions. La decisió arriba tard, segons han coincidit a afirmar tots els portaveus dels partits, en les seves respectives intervencions, en referència fins a set persones que a Catalunya han perdut un ull per impacte de bala de goma en els darrers cinc anys.

La resta de grups parlamentaris, tot i estar a favor de l'eliminació dels projectils, no han recolzat la proposta per algunes discrepàncies. PSC, ICV-EUiA i la CUP han manifestat que, entre altres coses, volen que la retirada de les bales de goma sigui immediata -que no hagi d'esperar a l'abril-, i que no sigui per canviar-les tot seguit pels projectils viscoelàstics o de foam, més precisos que les pilotes i que no reboten. En declaracions a mitjans, responsables com Manel Prat, director general dels Mossos d'Esquadra, ja han avançat que les bales de foam seran el substitut de les de goma.

Per això, PSC, ICV-EUiA i la CUP han proposat que també els projectils viscoelàstics fossin eliminats de l'arsenal del cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra, però CiU, ERC i PP hi han votat en contra (C's s'ha abstingut).

Rescabalament de les víctimes

Una de les propostes que s'ha aprovat amb el suport de tots els grups és la que fixa l'establiment d'un protocol per indemnitzar les víctimes de les bales de goma. Aquest rescabalament serà “retroactiu”, és a dir, per a tots els ciutadans que ja s'hagin vist perjudicats per l'ús dels projectils, i no condicionarà “els drets de les accions legals de les víctimes”.

Aquest protocol, segons el text, haurà d'establir també un sistema d'atenció de les víctimes, que inclogui “serveis d'assistència i acompanyament psicològic, sanitari i social”.

CiU i ERC tornen a salvar Manel Prat

Si en el 24 d'octubre passat CiU i ERC van rebutjar, al ple del Parlament, exigir la dimissió de Manel Prat com a director general dels Mossos d'Esquadra -una demanda secunda per tota la resta de l'oposició-, aquest divendres les dues formacions s'han tornat a quedar soles per evitar la petició de “cessament immediat” de Prat, a proposta d'ICV-EUiA. El director dels Mossos està a la corda fluixa per les polèmiques actuacions policials al barri del Raval, entre les quals la que va acabar amb la mort de Juan Andrés Benítez, i per la gestió del cas Ester Quintana.

La oposició ha acusat ERC i CiU d'haver pactat un “canvi de cromos”, en paraules del diputat del PP Pere Calbó, pel qual els republicans haurien salvat el cap de Prat a canvi que CiU acceptés la prohibició de les bales de goma. Tant CiU com ERC han negat taxativament l'origen d'aquestes acusacions.

Etiquetas
stats