Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Trias beneeix les grans superfícies comercials i escanya el comerç de barri

Un dels projectes més discutits és l'ampliació del centre comercial La Maquinista de Barcelona

Cristina Palomar

Barcelona —

Primer va ser el vistiplau a la polèmica ampliació del centre comercial de La Maquinista amb els vots de CiU i PP. Després li va tocar al centre de Les Glòries, l’ampliació del qual es va tirar endavant per silenci administratiu. I durant el primer trimestre del 2015 podria ser el torn d’Heron City, on només la falta d’un estudi d’impacte comercial exigit pel grup popular ha frenat l’aprovació definitiva perquè l’empresa propietària converteixi l’espai inicialment destinat a lleure i a oficines en botigues, probablement oulets.

El comerç de barri, el de tota la vida, agonitza a Barcelona. A la crisi econòmica que ha tallat l’aixeta de consum, a la guerra entre administracions pels horaris comercials i als estralls que està provocant la nova llei d’arrendaments urbans, sobretot en els lloguers de renda antiga de les botigues més emblemàtiques, s’ha afegit aquest 2014 el suport explícit del govern de Xavier Trias a l’ampliació de tres grans superfícies comercials amb l’objectiu d’atraure el turisme de shopping i de centrifugar-lo cap a districtes més perifèrics per evitar l’endèmica saturació de Ciutat Vella i l’Eixample.

A poc més de cinc mesos de les eleccions municipals, els eixos comercials dels barris afectats no entenen com la federació nacionalista segueix recolzant unes ampliacions que escanyen un sector tradicionalment votant de CiU. El boicot dels comerciants de Sant Martí, de Nou Barris i de Sant Andreu als actes institucionals de l’Ajuntament de Barcelona d’aquesta tardor no és un fet aïllat. El malestar s’estén per la ciutat com una taca d’oli i, al barri de Sagrada Família, comerciants i veïns fan causa comuna contra la possible obertura d’un supermercat Mercadona a l’antic cinema Niza.

Quatre dies abans que el govern català i el sector del comerç de Catalunya firmessin, aquest dilluns passat, un gran pacte sectorial i social al Parlament per defensar l’actual model comercial català davant la liberalització d’horaris comercials que vol imposar el govern central, la comissió d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona sotmetia a votació l’ampliació del centre comercial Heron City, al districte de Nou Barris. La pretensió de l’empresa Azorallom S.L. és reconvertir en botigues 6.000 metres quadrats d’oficines, restaurants i bars musicals actualment poc rendibles pel canvis en els hàbits de consum dels clients i afegir-los als 3.000 metres quadrats actuals.

El projecte té el vistiplau de la Generalitat i res feia preveure que no es pogués aprovar. Tanmateix, l’exigència inesperada del PP de fer un estudi sobre l’impacte que aquesta nova oferta tindrà en el malmès teixit comercial del barri ha obligat a ajornar-ne l’ampliació. L’encarregada d’elaborar l’informe serà la mateixa empresa propietària d’Heron City i el termini màxim de presentació de l’estudi és de tres mesos. Segons la regidora d’ICV-EUiA Janet Sanz, “incrementar la superfície comercial amb l’actual davallada de consum i amb un comerç que ho està passant molt malament és incomprensible”. Tot i demanar-ne la suspensió definitiva, Sanz no descarta que al final CiU i PP donin llum verda al projecte.

En el cas de Les Glòries, al districte de Sant Martí, l’ampliació presentada el gener passat per l’empresa Unibail-Rodamco Spain S.A. i aprovada sis mesos després sense haver-se debatut prèviament ni en comissió ni en plenari arribarà als 13.000 metres quadrats. Les obres començaran el primer trimestre del 2015 i s’acabaran a finals del 2016, costaran uns 130 milions d’euros i pretenen modificar la fesomia del centre comercial sense augmentar-ne la superfície. El projecte inclou l’enderroc dels edificis actuals i busca aprofitar la transformació de la plaça de les Glòries en un nou eix central de la ciutat per revitalitzar un espai comercial molt castigat per la crisi i per l’obertura del centre Diagonal Mar.

Multinacional francesa

Unibail-Rodamco Spain també és la propietària de La Maquinista, al districte de Sant Andreu. La multinacional francesa, que gestiona també els centres comercials Barnasud de Gavà i Splau de Cornellà de Llobregat a part dels dotze que té a la resta de l’Estat, afegirà 42.000 metres quadrats nous de superfície comercial als 30.000 existents gràcies a la modificació del Pla General Metropolità aprovada per CiU i PP el juliol passat per requalificar el sòl industrial i convertir-lo en edificable. El projecte, molt qüestionat per veïns i comerciants al considerar-lo una operació especulativa sense precedents, inclou la construcció d’una escola, equipaments per a gent gran i zones verdes, tot i que això encara està per concretar. També preveu fer 625 pisos nous, 300 dels quals serien de protecció oficial i estarien situats a Baró de Viver, un barri amb molts problemes de cohesió social.

Per a la regidora d’ICV-EUiA, l’impacte de l’ampliació de La Maquinista no repercutirà negativament només en el comerç de proximitat de Sant Andreu, actualment molt afectat per la dràstica davallada del consum i per la proximitat de dos centres comercials i diversos hipermercats. “L’impacte sobre el comerç de proximitat arribarà a tota la franja del riu Besòs”, avisa Janet Sanz alhora que recorda la intenció de Trias d’obrir també un nou espai comercial i un centre lúdic per a nens als entorns de l’estació del TGV de La Sagrera. Totes aquestes grans operacions urbanístiques es concentren en el sector nord de Barcelona.

Etiquetas
stats