Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Veïns de quatre blocs de protecció venuts a un fons d'inversió protesten simultàniament

Pancartes de protesta en un habitatge de protecció a Nou Barris

João França

Veïns de quatre blocs de protecció en diversos punts de Barcelona desplegaven aquest dimecres pancartes a casa seva per denunciar la situació en la que es troben. La societat del Consell Comarcal del Barcelonès que gestionava els pisos on viuen –un total de 298 habitatges de protecció concebuts per a joves– va vendre el dret d'explotació d'aquests blocs a una societat d'inversió: Colón Viviendas.

La normativa no permet als nous propietaris pujar el preu del lloguer. Al bloc de l'Avinguda Rio de Janeiro, per exemple, els veïns paguen entre 270 i 350 euros per uns pisos que tenen de mitja uns 35 metres quadrats, explica una de les veïnes. Tot i això, Colón Viviendas sí que pot pujar altres preus, i les persones afectades expliquen que en els blocs conviuen persones a les que s'apliquen condicions diferents. Han augmentat el preu que cobren per la comunitat o obliguen els nous inquilins a contractar pàrquing a preu de mercat encara que no vulguin, expliquen.

La Mireia, veïna d'un dels blocs, assegura que ara mateix la seva principal demanda és de transparència. Van saber del canvi de propietat per una carta el passat agost. Al desembre, però, van veure un capítol de Salvados on es parlava d'un fons voltor que havia adquirit 3.000 pisos de protecció a Madrid i hi van veure la carta que havien rebut d'aquest mateix fons.

A més dels preus, hi han trobat altres irregularitats, com algun d'aquests pisos anunciat en portals de lloguer comercial a la xarxa, quan se suposa que són de protecció oficial. “Ens fa patir que estiguin buscant gent solvent abans que gent que ho necessiti”, apunta la Mireia. La seva experiència és que l'edifici on viu hauria d'estar dedicat només a joves, però en canvi un 52% d'aquests pisos van seguir buits fins que es va ampliar la oferta. “Les condicions que demanaven eren massa exigents”, explica.

Ara, el que no saben és quines condicions té Colón Viviendas per a gestionar les finques on viuen. Sospiten que el que ara és el dret de superfície –la gestió d'aquests pisos– podria passar a ser al cap d'uns anys la propietat de l'edifici, que podria deixar de ser de protecció i entrar en preu de mercat. Els veïns han demanat diverses vegades sense èxit veure el contracte de venda de l'edifici on viuen.

Etiquetas
stats