Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau només contractarà amb les elèctriques que signin convenis contra la pobresa energètica

Concentració a plaça Sant Jaume per exigir l'aplicació de la llei 24/2015

Yeray S. Iborra

L'Ajuntament de Barcelona només contractarà amb les elèctriques que signin convenis contra la pobresa energètica. Així ho ha explicat el regidor de Presidència i Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia. Un nou acord marc per a la contractació del subministrament elèctric preveu obligacions contractuals en l'atenció, la reducció i la corresponsabilitat de les elèctriques contra la pobresa energètica.

L'inici del nou acord marc serà el 25 de març, un cop finalitzat l'actual, i tindrà una durada mínima d'un any i màxima de dos. El contracte podria finalitzar, això sí, en el moment que entri en funcionament la comercialitzadora que pretén impulsar el consistori; la comercialitzadora municipal vol reduir un 10% el consum d'energia municipal d'aquí al 2019.

Badia ha explicat aquest dimarts que el consistori pretén garantir el compliment de la Llei 24/2015 del Parlament en la licitació del subministrament destinat a gerències, districtes, instituts municipals i altres organismes associats. D'aquesta manera, el consistori local pretén marcar el camí per a la resta d'administracions a l'hora de responsabilitzar les elèctriques en la lluita contra la pobresa energètica.

Es tracta d'una nova mesura del consistori municipal per pressionar les companyies. Al novembre l'Ajuntament ja va anunciar que les elèctriques haurien de corresponsabilitzar-se de la pobresa energètica, pagant el 50% de la factura.

Més lots per a una “major pluralitat”

El valor de l'acord actual rondarà els 65,2 milions d'euros i dividirà els contractes en tres lots, un més que en l'anterior acord, per afavorir que més empreses puguin adjudicar-se el servei. A partir d'ara una única empresa només se li podrà adjudicar un màxim de dos lots per a “una major pluralitat de companyies”, ha dit Badia.

A més, el consistori ha introduït un nou lot de subministrament elèctric en baixa tensió vinculat a edificis públics generadors d'energies renovables. L'import de l'esmentat lot serà de 1,9 milions, enfocat principalment al teixit empresarial i cooperatiu de l'àmbit energètic.

Les obligacions dels contractistes

L'acord marc de l'Ajuntament estableix una sèrie d'obligacions per als contractistes. Les condicions especials responen a les obligacions que recull la pròpia llei de mesures urgents en l'àmbit de la pobresa energètica. L'Ajuntament estableix com a irrenunciable “la signatura del conveni que respongui a les necessitats actuals de la problemàtica i la corresponsabilitat de les empreses subministradores en la lluita contra la pobresa energètica”. A dia d'avui, segons dades del consistori, la pobresa energètica afecta més d'un 10% de la població de la ciutat.

Els contractistes hauran de presentar un pla d'actuació anual per adaptar la potència i la tarifa contractada i, alhora, facilitar l'accés al bo social o altres tarifes socials i descomptes existents dirigits a persones i famílies en risc de tall elèctric. Així doncs, previ a un tall de subministrament elèctric, l'empresa subministradora sol·licitarà als Serveis Socials Municipals un informe per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una situació de risc d'exclusió residencial de la llei.

Finalment, l'empresa adjudicatària del Lot 1 haurà de fer cada any cursos de formació sobre drets energètics i eficiència energètica per a clients de la subministradora. Seran quinze cicles formatius de 20 hores, 50 persones per cicle.

Etiquetas
stats