Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Ada Colau retarda l'aprovació definitiva del pla d'hotels davant l'allau d'aŀlegacions

Turistes a Barcelona

Oriol Solé Altimira

Per restrictiu o per flexible, però el pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT) no ha agradat a Barcelona. Els veïns més afectats per la saturació turística, els empresaris i els grups municipals, cadascun defensant els seus interessos, han presentat una allau d'al·legacions a la mesura estrella del primer any de govern d'Ada Colau. La intenció del govern municipal era aprovar definitivament el PEUAT aquest juliol, però les al·legacions i la falta de consensos polítics –el PSC, ara al govern municipal, vol un pla menys restrictiu– han obligat a Colau a deixar-ho per després de l'estiu.

El PEUAT es va aprovar inicialment al març en comissió de govern i està a l'espera de la seva llum verda definitiva. Després de tres mesos en exposició pública, el termini per presentar al·legacions va acabar aquest dimarts i de moment el consistori ha rebut 130 al·legacions al PEUAT, segons un recompte provisional, però s'espera que n'acabin sent més. La moratòria hotelera decretada al juliol de 2015, el pas previ a l'elaboració del pla, ha estat prorrogada un altre any fins al juliol de 2017.

En la seva versió inicial, el PEUAT prohibeix obrir més pisos turístics a tota la ciutat i centrifuga els nous hotels en els barris perifèrics. Les 11.625 noves places turístiques que el PEUAT inicial vol permetre, fet que suposa un increment màxim del 8% respecte l'oferta actual, es concentren en barris com Horta, Sant Andreu o Sarrià, que a dia d'avui compten només amb una de cada deu llits .

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible ha presentat més de vint al·legacions davant el que consideren una normativa massa tova. Pels veïns afectats pel turisme el “decreixement natural” que proposa el PEUAT inicial pels barris de l'Eixample o Ciutat Vella és insuficient i irreal. Argumenten que no tancarà de forma “natural” cap hotel en els barris més turístics (i més lucratius pel sector) tret que l'Ajuntament augmenti les inspeccions i les sancions.

Des del costat empresarial la valoració és oposada, i veuen el pla tan restrictiu que alerten que pot provocar una bombolla hotelera i frenar noves inversions. Com conciliar des del govern municipal interessos tan dispars? “Cal buscar una norma que entengui que l'activitat turística és positiva però que s'ha de compaginar amb l'interès general”, ha valorat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz (BComú).

En el terreny polític, el PSC, que ara comparteix govern municipal amb BComú, ha estat un dels grups municipals més crítics amb el PEUAT i no va dubtar a alinear-se en contra les polítiques turístiques de BComú, abans d'entrar al govern, al costat de Ciutadans, CiU i el PP. La seva valoració no ha canviat amb la seva entrada en l'executiu. També ERC ha presentat al·legacions i ha demanat més diàleg al govern municipal per donar llum verda definitiva al pla. El govern d'Ada Colau s'encamina cap a una altra negociació complicada, fins i tot amb el seu nou company d'executiu.

Etiquetas
stats