Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Aquests són els 163 directius i tècnics de TMB que no volen que sàpigues el seu nom i sou

Boca de metro d'Arc de Triomf de Barcelona, operada per l'empresa pública TMB

Arturo Puente

La resistència al fet que TMB publiqui els noms, funcions i sous del seu personal fora de conveni té noms i cognoms. Són 163 directius i alts càrrecs de l'empresa de transport públic de Barcelona, d'un total de gairebé 600, les que han aconseguit aturar, de moment, la publicació de la llista, al que TMB estaria obligada segons la resolució de Transparència. El TSJC va accedir a les mesures cautelaríssimes que havien sol·licitat a títol individual, tal com va explicar aquest dimarts aquest diari.

Aquest mitjà ha tingut accés a la provisió judicial, on apareix el nom de tots ells. A més, gràcies a l'instrument d'organització jeràrquica divulgat per la pròpia empresa, es pot posar cada nom en un grup professional dels cinc existents i, per tant, dins d'una escala salarial.

La dada que destaca a simple vista és que, dels 163 signants, 117 estan situats en els grups G-2 i G-3, és a dir, entre els 60.000 i els 100.000 euros de sou anual. No obstant això, cap dels signants és del grup 1, que a TMB correspon a les 24 persones que formen la cúpula directiva, noms i sous de les quals TMB ja va publicar obligada per Transparència. A més, malgrat que el gruix dels treballadors fora de conveni estan en els grups G-4 i G-5, només una cinquantena d'ells s'han personat en aquest recurs.

Entorn dels 100.000 euros

Entre els signants del recurs corresponents al grup 2, amb mitjana salarial d'entorn als 100.000 euros, es troben 18 directors de servei i 5 gerents de línia, en total 23 directors dels 49 que hi ha en aquests llocs en tot TMB.

Entre la llista de recurrents apareixen els noms tres directors de servei de l'àrea d'Administració i Finances: Enric Meler, Paulino Martínez i José Ramón López; i quatre de l'àrea de Tecnologia: Antonio Martínez, Alberto Fonseca, Albert Torralba i Julio Serra. 

A la mateixa escala jeràrquica que els anteriors, de la direcció de la Xarxa Metro han recorregut contra la resolució de Transparència: Jesús Regidor, Jaime Luis Jaume, Juan Luis Gil, Olga Cerezo, Ignacio Oliva, Javier Pablo Nadal, Joaquim Plaja i Ferran Anguera. Mentrestant, de la direcció Xarxa Bus han recorregut sis: Josep Maria Armengol, Cristina Güell, Àngel Casalta, Fernando Olivar, Alfonso Rivera i Enric Casas.

De l'àrea de Recursos Humans han recorregut dos directors més: María Isabel Pedrico i Miquel Mira.

Entre 60.000 i 85.000 euros

Entre els recurrents trobem a continuació unes 90 persones de l'anomenat “grup 3”, que en el conjunt de TMB el formen 192 treballadors el càrrec dels quals és el de “responsables d'unitat o tècnic”. L'escala salarial d'aquests és una àmplia forquilla, que va des dels prop de 60.000 fins als 85.000 euros anuals.

Entre ells hi ha noms com el d'Emilio Ciércoles, responsable d'Informació i Comunicació de la Xarxa de Metro a més de germà d'un dels representants de la CGT al comitè d'empresa. També destaquen altres cognoms coneguts, com els d'Encarnación Lopez Solá, que va ser regidora a l'Ajuntament de l'Hospitalet amb el PSC, o el d'Isabel Ainoza Vila, vídua de l'històric dirigent de la UGT, Justo Dominguez. O el de Francisco Luis Bernal, fill del líder sindical jubilat del sindicat SIT, Francisco Bernal.

Altres noms a la llista d'aquest grup laboral són Josep Antoni Nuel, responsable de la Unitat de Participació i Integració, Sergio Torres, responsable de la Unitat d'Edificació i Obra Civil, Ivan Altaba, responsable d'Unitat Projectes Sistemes i Equipament d'Estacions, Jordi Camps, responsable de Planificació de Recursos Humans, Sara Guzmán, responsable de Transports d'Oci, entre d'altres. De tots ells pot trobar-se el seu nom i càrrec en pàgines oficials de TMB o als seus perfils professionals.

Per sota dels 50.000 euros

La resta de treballadors que han recorregut al TSJC la resolució es troben en grups professionals més baixos, el G-4 i el G-5, els sous dels quals se situen entre els 40.000 i els 50.000 euros anuals. D'aquests n'hi ha una cinquantena, que ocupen tasques d'“enginyer”, “tècnic”, “supervisor” o “cap de grup Operatiu”, entre altres.

Uns 300 treballadors del total dels que es troben fora de conveni a TMB s'enquadren en aquests grups, el que els suposa un greuge comparatiu salarial respecte a companys que fan tasques idèntiques, però que tenen contractes dins el conveni. Una sentència dictada l'octubre passat obliga TMB a revertir aquesta situació introduint al conjunt de treballadors del metro al conveni col·lectiu, fet que augmentaria la plantilla prop d'un 8%.

D'aquest gran col·lectiu de 300 treballadors fora de conveni, només 50 s'han oposat a la resolució, sent els treballadors dels grups menys afortunats els que menys resistència posen al fet que els principis de transparència arribin a l'empresa.

Així, mentre que prop de la meitat de les persones que es troben en els grups 2 i 3, són sous dels 60.000 als 100.000 euros, s'ha oposat a la resolució de la GAIP, només un de cada sis treballadors dels grups 4 i 5 ho ha fet. Pel que sembla, les reticències a la transparència també són una qüestió de classe.

Etiquetas
stats