Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Barcelona en Comú reprèn la negociació amb la CUP per aprovar la seva ampliació pressupostària

BComú intensificarà les negociacions amb la CUP i la resta de grups per la modificació de crèdit

Yeray S. Iborra

El Ple extraordinari on s'havia de votar l'ampliació de pressupost de 275 milions d'euros de Colau ha quedat suspès aquest matí de dilluns. Tot i les negociacions de Barcelona en Comú al llarg del cap de setmana amb la CUP i Ciutadans, no s'ha pogut arribar a entesa amb cap dels dos grups i el govern municipal ha optat per frenar la votació i reactivar les converses. El debat que hauria suposat el ple —i que s'ha mantingut amb intensitat a les xarxes socials dels diferents partits polítics implicats— s'ha substituït per un matí de compareixences on tots els grups han manifestat la seva postura.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha estat el primer en comparèixer i mostrar-se “optimista” després d'una trobada “profitosa” amb la CUP aquest dilluns, on hi ha hagut un apropament. A la reunió s'han seguit debatent les deu exigències de la CUP (“pedalades”, pels anticapitalistes) i s'han obert taules de diàleg que permetrien a Barcelona en Comú tirar endavant la modificació pressupostària. “Hi ha propostes que mereixen ser afinades”, ha dit Pisarello, que ha demanat “celeritat” als grups, ja que “cada dia que passa fa que molts dels projectes i inversions siguin més difícils d'executar”. Aquest dimarts està prevista una altra reunió entre BComú i la CUP.

Els principals socis de Colau fins ara en aquesta negociació, ERC i PSC, han mantingut les seves postures: els republicans han demanat “responsabilitat” als grups per assolir un “pacte de ciutat”, i els socialistes —en paraules de Jaume Collboni— han refermat el seu suport a uns pressupostos “objectivament bons”. Collboni ha estat interrogat sobre la seva possible entrada en el govern i ha respòs que caldrà anar “pantalla a pantalla”.

Les trobades amb la CUP s'intensificaran aquesta setmana amb l'objectiu de treure l'aigua clara de cara a divendres, quan està previst un nou Ple —en aquest cas ordinari— on es podrien votar el comptes per 2016. Pisarello i la regidora de la CUP, María José Lecha, però, han vist massa precipitada la decisió. Els cupaires haurien de negociar amb el govern municipal i portar a les assembles la decisió, i fins dijous no hi ha una nova mesa política dels anticapitalistes. “Tenim molt clares les mesures. Però les assemblees estan obertes a diàleg. En una negociació s'ha de ser una mica flexible”, ha destacat Lecha.

Tot i la duresa de les declaracions creuades entre la CUP i BComú des del divendres, sembla que el nou to “més receptiu”, segons Lecha, del govern de Colau podria resultar en un apropament. BComú segueix buscant un pacte ampli d'esquerres al consistori. Pisarello ha deixat la porta oberta a negociar amb la resta de grups, però res fa pensar que els moviments del passat cap de setmana amb Ciutadans fructifiquin.

Improbable suport de la dreta

Carina Mejías, la regidora dels taronges a l'Ajuntament, s'ha referit al document de 15 punts presentat per la seva formació com la seva carta de negociació: “Un paquet de mesures per evitar el bloqueig”. Pisarello ha deixat clar que hi ha una proposta de mínims amb la que podrien estar d'acord però que, en general, Ciutadans apunta a una construcció de model de ciutat que no comparteixen. El pla de Ciutadans inclou mesures com un acord per a un Parc d'Habitatges de Lloguer Social o la implementació d'un Pla Integral de Seguretat i Convivència a l'Espai Públic.

Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz, del PP, ha instat l'oposició a deixar de pactar amb Colau i treballar “per un acord per a fer fora l'alcaldessa”.

El grup més molest amb l'actitud de Colau ha estat el de CiU. L'ex alcalde, i actual líder dels convergents, Xavier Trias ha titllat l'actitud de Colau de “totalitària” i ha qualificat el procés de negociacions de “fracàs”, criticant que hagi deixat la ciutat en mans de la CUP: “Aquest govern s'embolica, confiar en la CUP, porta a aquests desastres”.

“Si vol parlar de modificacions, que vingui a buscar-nos”, ha destacat Trias —jocòs— sobre el seu periple al govern. El convergent va arribar sotmetre's a una qüestió de confiança per tirar endavant els pressupostos de Barcelona del 2014.

stats