Barcelona votarà aquest divendres convertir-se en ciutat contrària al TTIP
Barcelona pot convertir-se aquest divendres a la ciutat més poblada d'Espanya que es declara contrària al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP per les seves sigles en anglès) que negocien Estats Units i la Unió Europea. Barcelona en Comú, ERC i la CUP traslladaran al ple la proposta de la campanya “Catalunya no al TTIP”, que agrupa una desena d'entitats catalanes oposades al tractat.
Previsiblement, CiU, PP i Ciutadans votaran en contra. Els grups proponents busquen el suport del PSC, que encara no ha avançat el sentit del seu vot encara que el seu líder, Jaume Collboni, ha criticat la mesura. Collboni ha comentat irònicament aquest dimecres que la de l'TTIP és la “gran iniciativa” del plenari, un tema que, segons ell, “no toca” debatre en el ple municipal.
No obstant això, la moció sí que va ser tinguda en consideració per alguns grups municipals socialistes d'altres poblacions. És el cas de Santa Coloma de Gramenet (una ciutat propera a Barcelona de 120.000 habitants amb alcaldessa del PSC, Núria Parlon), que el març passat es va declarar “ciutat lliure” de TTIP. D'altra banda, el passat mes de gener el PSC es va unir als altres grups d'esquerres del Parlament (ERC, ICV-EUiA i la CUP) per reclamar un referèndum sobre el TTIP, proposta que va ser tombada per CiU, PP i Ciutadans.
El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha fet una crida aquest dimecres a les forces municipals que estiguin en contra de la “opacitat” amb què s'estan duent a terme les negociacions del TTIP ia favor de la “sobirania democràtica” perquè donin suport la iniciativa. Des d'ERC, la regidora Montse Benedí ha valorat que el TTIP pot contribuir a la pèrdua de drets i serveis públics. Per part de la CUP, l'edil Maria José Lecha ha afirmat que el tractat suposa un “atac directe, frontal i salvatge a la sobirania dels estats i dels pobles”.
Al Parlament Europeu, els socialistes van votar al costat de populars i liberals (grup on està integrat Ciutadans) a favor d'un informe que recolzava el TTIP. Els grups que s'oposen al tractat denuncien la creació de mecanismes d'arbitratge entre inversors i estats que estan per sobre de la justícia nacional dels Estats afectats, a més de les afectacions del TTIP en els estàndards laborals i mediambientals europeus.
Suport als serveis públics
La declaració que es votarà aquest divendres recull la proclamació de Barcelona com a municipi oposat tant al TTIP com al tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà (CETA, per les sigles en anglès) i l'Acord sobre el Comerç de Serveis (TISA, també per les seves sigles angleses), a més de la defensa dels serveis públics “bàsics” per la solidaritat i la redistribució social.
En la declaració es mostra el suport a totes les iniciatives dirigides a mantenir el caràcter públic de la sanitat o l'educació. A més, també demana que siguin declarats béns públics no susceptibles de negociació de cap tractat d'inversió ni de transacció mercantil dels serveis educatius, sanitaris, socials, de pensions, subministrament d'aigua i energies.
D'altra banda, si la iniciativa aconsegueix la llum verda de plenari, Barcelona sol·licitarà la derogació immediata amb caràcter retroactiu de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, l'anomenada Llei Montoro, que Pisarello ha qualificat de “punta de llança” del TTIP, i que es legisli una nova normativa enfocada a la millora de l'autonomia local.