Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Barcelona imposa sancions de 315.000 euros a pisos buits de la Sareb, BBVA i Santander

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

João França

L'Ajuntament de Barcelona reforça la via de la sanció als pisos buits de grans propietaris. El consistori ha anunciat aquest dilluns, després d'enfrontar-se al matí a la Sareb amb acusacions d'assetjament immobiliari, que ha imposat sancions de 315.000 euros a dos pisos d'aquesta entitat al districte de Sant Martí i un del BBVA i un del Santander al districte de Nou Barris. Es tracta de sancions que s'imposen en aplicació de la llei catalana pel dret a l'habitatge del 2007, que pretén posar en circulació els pisos que porten més de dos anys buits, i que les entitats poden recórrer.

El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha anunciat també que acceleraran el procés sancionador. Fins ara, abans d'aplicar la sanció l'Ajuntament posava tres multes coercitives als propietaris que tenien pisos desocupats: una de 5.000, una segona de 10.000 i una tercera de 15.000. Finalment si en aquest temps no es resolia la situació de desocupació de l'habitatge, s'aplicaven les sancions de 315.000. Aquest procés podria durar fins a 18 mesos. Ara, després de la primera multa de 5.000 euros es passarà a la sanció definitiva, pel que el procés podria no superar els 12 mesos.

Des de l'any passat s'han iniciat 207 expedients sancionadors. A més d'aquests 4 sancionats, 2 han arribat a la tercera multa, 8 han arribat a la segona, dels quals 5 han presentat recurs, i 13 són a la primera, dels quals 10 han presentat recursos. L'Ajuntament no ha cobrat totes les multa imposades, però pretén utilitzar la via executiva per fer-les efectives.

“El nostre objectiu no és recaptar diners sinó que se li doni a l'habitatge el seu ús social”, ha assegurat Josep Maria Montaner. Per això reivindica l'ús de la llei de 2007, així com els sis mesos en què van poder aplicar la llei 24/2015, impulsada per la PAH i després suspesa pel Tribunal Constitucional. “La 24/2015 ens donava un mecanisme de pressió que era poder forçar la cessió dels pisos, però seguim tenint els recursos de la llei de 2007”, assegura. En el procés sancionador, alguns pisos s'han posat en circulació o s'han cedit a l'Ajuntament per incorporar-los al seu parc d'habitatge. Des de la Unitat Contra l'Exclusió Residencial asseguren que si després de la sanció els immobles segueixen en situació de desús es podria arribar a l'expropiació.

Etiquetas
stats