Un manter acaba al CIE reobert de Barcelona després de ser identificat per la Guàrdia Urbana
Un manter va ingressar diumenge passat al CIE de la Zona Franca, reobert a principis de juliol. La Guàrdia Urbana el va identificar dins d'un operatiu contra la venda ambulant al metro de Drassanes. Segons el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, li van ser requisades les seves mercaderies i va ser enviat a la comissària de la Rambla. Un cop allà, la Guàrdia Urbana va comprovar que el venedor tenia nou ordres de prohibició d'entrada al país i va informar al Cos Nacional de Policia (CNP). El manter finalment va ser enviat al Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca, reobert a principis d'aquest mes després que el Ministeri d'Interior no fes cas de la petició de tancament del CIE per part de l'Ajuntament de Barcelona, que al·legava manca de llicència del centre.
El manter s'enfronta ara a 60 dies d'internament al CIE, d'acord amb la petició del jutjat número 20 de Barcelona, i a l'espera que el Grup Operatiu d'Estrangers de la CNP determini una data d'expulsió del país. Tal i com recull un comunicat de SOS Racisme, l'entitat que li està prestat serveis jurídics al detingut, el manter ja va ser deportat en una ocasió al Senegal, però va aconseguir tornar.
SOS Racisme també recorda que aquesta no ha estat la primera topada del manter amb la policia: el venedor va ser atropellat per un agent de la Guàrdia Urbana a 2012. En aquell moment, el Jutjat d'Instrucció i l'Audiència Provincial van desestimar la responsabilitat de l'agent en l'agressió. L'entitat qualifica aquest nou internament de persecució policial: “La policia el coneixia i el denunciava repetidament. Però de les cinc denúncies que li portem a SOS Racisme, en dues ha estat absolt per comprovar que eren falses i les altres tres s'han arxivat”.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona s'ha negat a fer declaracions sobre aquest nou internament, limitant-se a recordar que el consistori ha dit en reiterades ocasions que es “s'oposa” a l'actual Llei d'Estrangeria i al mateix CIE, i que l'objectiu és el tancament del centre.
Aquesta versió contrasta amb la del Sindicat Popular de Venedors ambulants, que ha aprofitat per recordar que l'Ajuntament ha posat en marxa “definitivament” la seva campanya de “tolerància zero” cap al top manta, com ja va anunciar el Síndic de Greuges després d'una reunió amb diferents ajuntaments, Generalitat i Delegació de Govern fa uns dies.
El Sindicat de Venedors Ambulants denuncia a més que, després que l'Ajuntament “fes fora” als manters de la Barceloneta, el setge al col·lectiu és “asfixiant”. El Sindicat parla de nombrosos operatius “coordinats” per part de la policia, sense anar més lluny el d'aquest mateix dijous, que ha acabat amb set detinguts. El Sindicat també fa referència a una operació que, segons la seva versió, va provocar la setmana passada que un manter hagués de ser hospitalitzat i operat per fractura a la cama després d'una suposada agressió d'un agent de paisà. El consistori va desmentir que es tractés d'un operatiu fora de la rutina comú de la Guàrdia Urbana a la Rambla. El Sindicat també ha fet referència a la detenció de Sidil Moctar, en declaracions a aquest mitjà. El venedor es troba en règim de presó preventiva a la presó Model des de fa un mes i ara enfronta una petició d'expulsió d'Espanya per part de la Fiscalia.
Dissabte que ve a les 17 h està previst un mercat rebel, organitzat pels propis manters, per protestar per les accions de les últimes setmanes. “Demanem als col·lectius, associacions i veïns que ens acompanyen i desobeeixin. No podem homenatjar els negres morts [en referència a l'acte organitzat per l'Ajuntament de Barcelona sobre les víctimes de la Mediterrània] i tenir a la presó als vius”, destaca el Sindicat.