Ciutat Vella es bolca per salvar un gimnàs cooperatiu de l'especulació immobiliària
Ernest Morera i els seus companys i companyes –alguns amb més de 25 anys de servei a l'esquena– del gimnàs Sant Pau del Raval s'enfronten a una nova batalla. “Un altre cop ens toca lluitar”, explica l'exdirector del centre esportiu de Ciutat Vella, i ara soci cooperatiu del gimnàs. L'any 2012 van assumir la gestió de l'espai on treballaven per un euro, a més de tots els deutes que acumulava l'antiga gestora (50.000 euros). Ara tornen a veure's amb l'aigua al coll: la família Samaranch, propietària del local i de la finca que l'envolta, els ha denunciat per impagament. Volen que sufraguin el deute i marxin per vendre's la propietat.
La cooperativa que gestiona aquest poliesportiu de la Ronda Sant Pau 46, un històric del barri amb 75 anys d'història i que actualment dóna feina a 17 famílies, assegura tenir els diners per pagar a la propietat, però volen garantir la continuïtat de la instal·lació per fer front als prop de 20.000 euros de deute del lloguer. La família Samaranch els hi ha ofert un any i mig de contracte –el que per a Morera seria “endarrerir el problema”– o pagar el deute i marxar. “La nostra proposta: posar-nos al dia [del lloguer] en quinze dies i continuar”, expliquen al manifest de la plataforma que han engegat per defensar el gimnàs, Salvem el Sant Pau.
Segons fonts del districte de Ciutat Vella, l'edifici tindria un preu de mercat de prop de 15 milions d'euros; situat en una zona de privilegi, a la frontera entre el Raval i Sant Antoni, la venda de tota la finca es podria disparar encara més. BComú, ERC i la CUP del districte de Ciutat Vella fa mesos que busquen solucions al conflicte, tot i que els últims estira i arronses a l'Ajuntament de Barcelona han refredat les negociacions. Fonts properes a aquestes converses asseguren que s'ha arribat a plantejar, fins i tot, la compra de la propietat per garantir el gimnàs i també per implementar lloguer social als habitatges de la finca.
Des de la plataforma Salvem el Sant Pau, que aquest dimecres estrenava campanya amb les reivindicacions del centre esportiu, demanen “no ser utilitzats pel debat de pressupostos”. La petició dels treballadors del gimnàs arriba en un moment de màxim dissens entre els partits d'esquerres del ple de Barcelona. Ernest Morera assegura que BComú, CUP i ERC sempre s'han mostrat disposades a recolzar el gimnàs i que han facilitat, entre d'altres, l'arribada d'una “ajuda” que sumaria el 5% del pressupost del gimnàs i que els hi hauria permès “eixugar part del deute” amb l'administració pels consums d'energia del Sant Pau.
De fet, la subvenció els garantiria pagar consums i sous però és un dels motius –expliquen des de Salvem el Sant Pau– pel que han relegat els pagaments del lloguer, que ara s'han acumulat i han provocat la denúncia de la propietat. El dia 19 de novembre es produirà el judici amb demanda de desallotjament, que té execució prevista el pròxim 1 de gener.
Un gimnàs “social”
Els usuaris del Sant Pau, un petit gimnàs al Raval, el defineixen com un centre “social”. Després que els treballadors assumissin la gestió del centre esportiu, el gimnàs ha ofert tarifes especials per a persones en situació de vulnerabilitat, tal com destaquen fonts de la cooperativa. Més de 400 nens en risc d'exclusió social han passat de forma gratuïta pel gimnàs des del 2012.
Ernest Morera assegura que el gimnàs té “horaris especials durant el Ramadà o vestuaris sense gènere”, i que és “l'únic gimnàs del Raval en el qual pots apuntar-te sense haver regularitzat els papers”. A més, donen servei a adolescents que tenen accés al gimnàs a canvi d'un seguiment del seu expedient escolar. “Si porten aprovats, poden entrar sense pagar”, destaca Morera. El gimnàs de Sant Pau compta amb un 65% de migrats i ha col·laborat amb el Casal d'Infants del Raval o Generem.
El gimnàs va assumir fa uns mesos la pujada de l'IVA cultural (del 8 al 21%) i la pujada de consums (180% de cost acumulat) però, tot i els embats rebuts, els treballadors segueixen volent gestionar l'espai, pel que van convocar una trobada amb veïns i veïnes per reivindicar-lo aquest dimecres; Salvem el Sant Pau pretén sumar el màxim d'adhesions al seu manifest, a més de promoure “una campanya mediàtica perquè la família Samaranch accepti el pagament i la continuïtat del projecte”. No hi ha un gimnàs qualsevol en joc.