Colau inverteix en les activitats comunitàries de l'Eix Besòs per reduir desigualtats
Barcelona mira a les perifèries per reduir les desigualtats entre els barris de la ciutat. Concretament, el Pla de Barris –presentat per l'alcaldessa Ada Colau aquest dijous– se centrarà d'inici en millorar les condicions de vida de les persones dels barris que es troben a l'eix del riu Besòs. Com ja va anunciar l'alcaldessa el gener passat, el govern de la ciutat vol una Barcelona que miri al riu Besòs per trencar amb les desigualtats. “Treballarem per la Barcelona oblidada”, ha dit Colau, precisament al Centre Cívic del barri Besòs.
El Pla de Barris, una eina que dotarà de recursos a diferents barris de la ciutat a tres anys vista (2016-2019), pretén ser un estímul econòmic sobretot pel cantó nord de Barcelona: els barris del Besòs i el Maresme (Sant Martí), del Bon Pastor i Baró de Viver (Sant Andreu) i de la Trinitat Nova (Nou Barris) seran els primers en desplegar el pla. “Els barris han de ser els protagonistes”, ha explicat Colau.
Després, l'impuls se centrarà –el pla es troba en fase de redacció– en Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya de la ciutat; en total, més de 150 milions d'euros d'inversió extraordinària i una intervenció integral que afectarà a prop de 200.000 barcelonins. L'alcaldessa també ha anunciat que, d'aquests 150 milions, 15 seran sufragats per fons europeus, però que la Generalitat de moment no hi posarà diners; el Pla de Barris original va ser una obra del govern de Maragall a la Generalitat llastada per la manca de finançament.
En total, 16 barris dels 73 de Barcelona es veuran reforçats amb fons extra de l'Ajuntament. L'objectiu, asseguren fonts municipals, es “reduir les desigualtats que ha provocat la crisi” entre els diferents barris de la ciutat. Els barris seleccionats presenten més concentració de vulnerabilitat social, a més d'una menor qualitat de l'habitatge i pitjors equipaments.
Ada Colau ha tornat a referir-se al Pla de Barris com el projecte “més important” del mandat i ha reforçat l'anunci del consistori sobre el canvi de rumb en les polítiques locals: s'ha de mirar al cantó Besòs. Colau ha redundat en l'anunci que ja va fer unes setmanes enrere, després de citar-se amb els diferents alcaldes dels municipis de la riba del riu Besòs: Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs. L'alcaldessa vol que el Pla de Barris es complementi amb les polítiques en favor de l'Eix Besòs a nivell metropolità.
Reforç i creació d'espais comunitaris
El Pla de Barris pretén estimular des d'una perspectiva “urbanística, econòmica, educativa i de drets socials” diferents zones de la ciutat. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament ha apostat per millorar espais comunitaris o per crear-ne de nous. Als barris del Besòs i el Maresme, per exemple, es rehabilitarà l'antic cinema Pere IV per tal de desenvolupar-hi activitats veïnals i s'invertirà en la cooperativa Gregal, un menjador social que ara disposarà també d'escola d'hoteleria. Al barri del Besòs també es millorarà l'avinguda d'Alfons el Magnànim i la connexió de la rambla Prim amb el Fòrum.
A d'altres barris, com Trinitat Nova, es realitzaran tasques similars: l'Escola Sant Jordi passarà a ser un institut escola; i les Feixes disposaran d'instal·lacions esportives, i nous espais lúdics. Per la seva banda, a Baró de Viver i el Bon Pastor, està prevista la remodelació de l'Institut Cristòfol Colom amb un nou projecte vinculat a l'activitat del polígon industrial que separa els dos barris.
Tots els projectes comptaran amb la intervenció i supervisió dels veïns. “Volem que el pla de barris sigui una nova forma d'actuar i col·laborar amb els veïns i veïnes: ells determinaran els usos i necessitats s'han de cobrir”, ha destacat Colau.