Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau només vol deixar obrir nous hotels a la perifèria de Barcelona

Manifestació contra els pisos turístics a la Barceloneta

Oriol Solé Altimira

La moratòria decretada al mes de juliol va deixar pas a un procés de debat entre Ajuntament, empresaris turístics i veïnat per tal d'establir un nou Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics que està a punt de culminar. La intenció del govern que encapçala Ada Colau és apostar pel decreixement “natural” -és a dir, que no s'obrin nous hotels encara que se'n tanquin- a la “part central de la ciutat”, en paraules de la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. Si es compleixen els plans de Barcelona en Comú, només es podran obrir nous hotels a la perifèria de la ciutat. I a més tindran condicions clares.

La delimitació d'aquesta “part central” encara està per definir, tot i que el mapa presentat per l'Ajuntament permet deduir que estaran afectats pel decreixement natural tota Ciutat Vella i bona part de l'Eixample i Gràcia, on ja hi ha més del 50% de places de la ciutat. D'aquesta manera, el consistori accedeix en part a una de les demandes veïnals: el decreixement.

Tot i això, encara falta saber què farà l'Ajuntament amb els projectes que no s'han vist afectats per la moratòria i que podran acollir nous hotels, com ara l'edifici de la Henkel. El veïnat del Camp d'en Grassot i de la Sagrada Família no vol un nou hotel en un barri ja prou congestionat pels turistes, cosa que comportaria que l'Ajuntament hagués de pagar una indemnització al fons d'inversió de l'exdirectiu del F.C. Barcelona, Javier Faus.

Els pisos turístics van a part, i el que es vol és “creixement 0” en tota la ciutat, ha dit Sanz. Per tant la intenció és que es quedin en 9.606 (il·legals a banda).

En declaracions a Catalunya Plural, Paula Martí, de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), ha celebrat el plantejament municipal d'aturar el creixement dels habitatges d'ús turístics. En una valoració parcial, ja que encara els falta documentació de l'Ajuntament, Martí ha lamentat l'aposta municipal pel decreixement natural i ha instat l'Ajuntament a prendre mesures per fomentar el decreixement enlloc “d'esperar que els hotels tanquin”.

“Un hoteler no tancarà mai voluntàriament, i menys als barris del centre”, ha afirmat Martí, que ha trobat a faltar “mesures actives” per reduir la saturació turística en el pla presentat pel consistori.

El pla municipal vol incloure dues condicions bàsiques per implantar nous establiments turístics i que seran comunes a tota la ciutat. En primer lloc, els nous allotjaments només podran situar-se en edificis que no tinguessin ús efectiu d'habitatge a data 1 de juliol de 2015. La idea de fons és que no avanci la substitució d'habitatge residencial per habitatge turístic, tal i com ha passat en molts edificis sencers de Ciutat Vella i l'Eixample.

D'altra banda, l'Ajuntament vol establir que els nous hotels, pensions, hostals o albergs només puguin situar-se en carrers d'amplada mínima de 8 metres per tal de garantir-ne una accessibilitat adequada. Tot plegat deixa la construcció de nous hotels a zones de la ciutat que a dia d'avui tenen molt poques places hoteleres.

Nous hotels només a Nou Barris i Horta

A banda de la “zona central”, el projecte municipal presenta tres àrees més. En una segona zona, la “corona de l'entorn de la part central” i que inclouria zones de Sants i el Clot, es vol mantenir l'oferta existent. D'aquesta manera, quan tanqui un establiment se'n podrà obrir un de nou amb el mateix nombre de places, tot i que es vol evitar la concentració excessiva d'allotjaments turístics en determinats carrers o places.

La tercera zona és on es podran obrir nous hotels, pensions, hostals i albergs, i comprèn la part alta de Gràcia, part d'Horta Guinardó i tot el districte de Nou Barris. A més, el 22@, la Marina de la Zona Franca, la Sagrera i altres àrees de la com nuclis antics i zones unifamiliars aïllades tindran una regulació específica, que encara està per definir.

Martí s'ha mostrat en contra de la divisió de la ciutat en zones plantejada per l'Ajuntament, ja que ha considerat que “no servirà de res” i que la saturació turística s'hauria d'abordar “de forma global” a més de comptar amb mesures específiques per cada barri.

El consistori vol aprovar de forma inicial el PEUAT en la sessió de la Comissió de Govern del proper 10 de març. No és una data casual, ja que la moratòria decretada al barri de Gràcia durant el mandat de Xavier Trias s'acaba el 17 de març. Abans, hi haurà hagut una jornada de debat amb la ciutadania del PEUAT el proper 1 de març.

Etiquetas
stats