Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los grandes millonarios buscan su sitio en la corte de Trump
En las ruinas de Yarmuk, el campo de refugiados palestinos en Siria arrasado
OPINIÓN | 'El tipo más interesante y peligroso del mundo', por Enric González

Els venedors ambulants estenen les mantes decidits a seguir reivindicant els seus drets

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants aquest dissabte.

Blanca Blay

Són dos quarts de cinc de la tarda. Mentre els turistes inunden la Rambla de Canaletes, al centre de Barcelona, una trentena de venedors ambulants tenen les seves mantes esteses a la zona de pas subterrània que uneix diferents línies de metro i ferrocarril a la plaça de Catalunya. A fora, al carrer, dos agents de la Guàrdia Urbana vigilen la Rambla.

Els manters comencen a traslladar les seves mantes i les estenen ara al llarg de la Rambla. No és el primer “mercat rebel” convocat pel col·lectiu Tras la Manta, que lluita contra la criminalització dels venedors ambulants, però sí que és el primer després que dimecres passat l'Ajuntament de Barcelona presentés per sorpresa d'aquest col·lectiu les conclusions de la Taula de Ciutat per a l'abordatge de la venda ambulant irregular i les mesures acordades amb el govern de Barcelona en Comú per fer front a la problemàtica. Una proposta, la de l'Ajuntament, que incrementarà les multes als compradors del top manta.

El “mercat rebel” d'aquest dissabte es produeix a més unes hores després que el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, entitat que organitza a bona part dels manters de Barcelona, emetés divendres un comunicat en el qual acusen el govern municipal d'Ada Colau d'“enganyar-los i trair-los” amb el seu pla ocupacional, amb l'objectiu de “guanyar temps per preparar la repressió”.

És precisament amb la lectura en veu alta d'aquest comunicat que Lamine Larr ha començat l'acte reivindicatiu que acompanyava el mercat. “Deixarem de creure a aquest govern del canvi”, ha assegurat Larr, que ha reiterat que la proposta municipal només els deixa dues opcions: “la fam o la presó”.

Per la seva banda, Jonara Caero, de l'Espai de l'Immigrant, ha criticat que “els lobbies empresarials marquen les polítiques de Barcelona” i ha lamentat que “la repressió policial sempre hagi existit en aquesta ciutat”. En aquesta mateixa línia, Esteban, de Tras la Manta, ha expressat la intenció del col·lectiu de seguir acompanyant els veïns i veïnes que es dediquen a la venda ambulant. “Seguirem defensant el dret a voler viure en una ciutat inclusiva i lluitarem perquè els drets humans de totes les persones siguin respectats”, ha afirmat.

A la concentració de suport també hi ha estat present Andrés García Berrio, del col·lectiu per a la defensa dels drets humans Iridia. García Berrio ha volgut recordar, com ja va afirmar en aquest diari, que l'any 2010 es va aconseguir la despenalització de la venda ambulant després de moltes lluites. “En els últims anys s'ha produït la repenalització del top manta. El model d'ordenació de l'espai públic no s'ha de gestionar a través del codi penal”, ha assegurat.

Després d'un aplaudiment col·lectiu de tots els que s'han concentrat aquest dissabte per donar suport als venedors, els periodistes i els curiosos comencen a retirar-se. Les mantes segueixen aquí, oferint al turista barceloní bambes, ulleres i bosses de tot tipus. “Twenty-five euros”, exclama un venedor a unes noies que passen per la Rambla. Un preu alt? Depèn de com es miri.

Etiquetas
stats