Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Bretxa salarial a Barcelona: les dones cobren un 25% menys que els homes

La bretxa salarial s'estèn a tots els sectors i tipus de contractes

Yeray S. Iborra

Ser dona a Barcelona vol dir cobrar un 25,1% menys. Així es desprèn d'un estudi elaborat pel Gabinet Tècnic de programació de l'Ajuntament de Barcelona i que analitza variables com l'edat, la nacionalitat, el nivell educatiu i els diferents grups professionals dels ciutadans barcelonins. Les dades amb les que s'elabora l'informe corresponen a l'any 2014 i la bretxa salarial –situació de desigualtat per qüestions de gènere en l'àmbit laboral– és present en totes les categories. El salari mitjà l'any 2014 a Barcelona va ser de 24.618 per a elles i 32.868 euros anuals bruts per a ells.

En general, afirma l'informe de l'Ajuntament, la dona té menor presència en el mercat de treball, pateix més l’atur, té més ocupacions temporals i jornades parcials, i percep salaris inferiors: les dones de Barcelona tenen una taxa d’activitat inferior (66,6% els homes i 57,3% les dones), i una taxa d’atur lleugerament més elevada (15,7% els homes i 16,9% les dones). Això sense comptar les tasques de cura i d'altres elements que dificulten la conciliació.

Segons l'estudi del consistori barceloní, que per primera vegada ha extret dades de mitjanes salarials de tots els àmbits laborals de la ciutat, la diferència de sou per qüestions de gènere es dóna en la majoria de sectors i amb tot tipus de contracte i jornada. L'estudi també conclou que quan es tracta de sous més baixos la diferència de salari que perjudica les dones és inferior.

L'escletxa salarial per motius de gènere a la ciutat de Barcelona és lleugerament inferior a la que es dóna a la resta de Catalunya, on la diferència de sous és d'un 26,6%. L'any 2014 a Catalunya el salari brut mitjà anual dels homes va ser de 28.744 euros i el de les dones de 21.109.

Al conjunt d'Espanya les xifres ballen més. Segons l'última Enquesta d'Estructura Nacional publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la bretxa salarial era del 13,3%, tot i que l'estudi va elaborar-se sense comptabilitzar plusos i d'altres remuneracions extra. Altres estudis però eleven la xifra a un 24%, com és el cas d'un informe d'UGT amb dades del mateix l'INE.

A la Unió Europea la bretxa salarial, segons un informe de l'Eurostat de l'any 2008, arriba a un 17,5% de mitjana entre els vint-i-set estats membres.

El tipus de contracte i la desigualtat

Les conclusions de l'estudi no només fan esment del gènere com un agreujant de la desigualtat en matèria de salaris a Barcelona. L'informe destaca que el tipus de contracte i la jornada es perfilen com dos dels elements “més determinants” per analitzar el nivell salarial: els treballadors amb contracte indefinit van cobrar de mitjana un 89% més que els que tenien contracte temporal. Els que tenien jornada complerta doblaven, l'any 2014 i en proporció, el sou dels que tenien jornada parcial.

D'altra banda, les dades per grups professionals a Barcelona manifesten que els llicenciats, enginyers i treballadors que ocupen llocs d'alta direcció són els més benestants (54.158 euros) i els que es dediquen a l'hostaleria els que menys (15.055 euros). Barcelona presenta una escletxa entre els salaris més elevats i els més precaris superior a la mitjana catalana. Per últim, els joves menors de 24 anys van ingressar l'any 2014 un 71% menys que la mitjana de la ciutat.

L'estudi mostra que els sous dels ciutadans de Barcelona són un 15,5% més elevats que els de la resta de Catalunya i un 22,8% més que els de la resta d'espanyols: la mitjana entre homes i dones arriba als 28.649 euros anuals.

Etiquetas
stats