Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Generalitat, Parlament, entitats i partits donen suport a Barcelona per precintar el CIE

Ada Colau presenta els participants en la cimera contra el CIE

João França

El rebuig al Centre d'Internament d'Estrangers i la necessitat de canviar la llei d'estrangeria han generat un ampli consens a Catalunya. Aquest dilluns el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entitats socials i representants de tots els grups polítics menys PP i Ciutadans han participat en una cimera convocada per l'Ajuntament de Barcelona per reclamar el tancament del CIE.

Barcelona està en conflicte institucional amb el Ministeri de l'Interior des que el passat dia 7 el consistori va ordenar el cessament d'activitats del CIE per manca de llicència i el Ministeri en va ordenar la reobertura. La Generalitat va expressar la setmana passada el suport a la decisió de l'Ajuntament, que aquest dilluns ha volgut anar més enllà i escenificar el front comú. L'alcaldessa Ada Colau ha volgut destacar l'ampli consens “davant el forat negre dels Drets Humans que és el CIE” i el conseller Carles Mundó ha celebrat “les accions ben plantejades per part de l'Ajuntament”.

Carme Forcadell ha assegurat que “el Parlament seguirà defensant els Drets Humans de tots els ciutadans que per un motiu o altre es troben a Catalunya”. La cambra catalana ja va reclamar per àmplia majoria la passada legislatura el tancament del CIE, amb el suport de tots els grups menys PP i Ciutadans, i el ple de l'Ajuntament de Barcelona va seguir el mateix camí mesos més tard. Per això el tinent d'alcaldia de drets de ciutadania, Jaume Asens, considera que “la reacció del ministre Jorge Fernández Díaz com un gest de menyspreu a les institucions del país i de la ciutat”.

Les entitats que van portar el rebuig al CIE al Parlament i a l'Ajuntament, Tanquem els CIEs, SOS Racisme i Migrastudium, han celebrat la mostra d'unitat. Alba Cuevas, de SOS Racisme, ha recordat que “calen canvis que vagin més enllà, i canviar una política d'estrangeria que en 20 anys no ha respectat els Drets Humans”. Andrés García Berrio, de Tanquem els CIEs, ha afegit que cal “una mobilització de país”, que segons ha explicat Asens, podria coincidir amb la data i hora de precinte que anunciarà l'Ajuntament si aconsegueix l'ordre judicial per inspeccionar el centre després de dues negatives d'Interior.

Consens municipal

En l'àmbit municipal, Xavier Trias, líder de CiU, principal partit de l'oposició a Colau, ha manifestat el seu rebuig al CIE i el seu suport al consistori en aquesta qüestió. Ha assegurat que “no pot ser” que el Ministeri es negui a rebre les inspeccions municipals, i que “si un dia compleix la normativa de seguretat seguirem estant-hi en contra”. Tots els grups municipals presents s'han mostrat a favor d'una reforma de la llei d'estrangeria. La CUP ha anat més enllà, i la regidora Maria Rovira ha assegurat que “quan hi hagi data i hora de precinte estarem allà per posar-hi els nostres cossos si és necessari”. La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha secundat aquesta idea i ha afegit la necessitat de donar a conèixer la situació del CIE.

Un procés obert

El regidor Jaume Asens ha explicat també els passos a seguir per part de l'Ajuntament en el procés administratiu obert contra el CIE. El divendres, després de dos intents d'inspecció rebutjats per la Policia Nacional, el consistori va demanar una ordre judicial per inspeccionar el centre. L'Ajuntament confia en tenir-la en els propers dies i, en cas que el jutjat la denegués, explorar altres vies per ordenar el precinte. Asens ha assegurat que no hi ha una comunicació directa amb el Ministeri i que, si sap que hi ha com a mínim un intern al centre, és per la premsa.

Etiquetas
stats