Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Les estàtues de la Rambla acusen l'Ajuntament de Barcelona de no moure's davant la seva situació

Les estàtues humanes, desterrades al final de La Rambla

Yeray S. Iborra

“S'està produint una situació boja: policies armats davant d'instruments. Policies que requisen les nostres eines de treball i ens multen”, es queixa Ingrid de la Torre, directora del documental Sense permís i artista de carrer. “Hi ha companys que acumulen fins a 6.000€ en multes. S'estan cremant els instruments, o donant-los a escoles... El colmo del cinisme”, prossegueix a la Plaça Sant Jaume. Aquest divendres s'ha produït un parlament davant de l'Ajuntament per demanar la derogació de l'Ordenança de Civisme i del Pla Cor de Ciutat Vella; hi han participat col·lectius de músics i artistes de carrer, a més de l'Associació República d'Estàtues Humanes de La Rambla de Barcelona i la CUP de Barcelona.

La regidora de la CUP, Maria Rovira, ha estat la que més èmfasi ha posat en obrir un debat per “derogar” l'actual Ordenança de Civisme i ha reforçat la idea sobre la “criminalització” que pateixen les persones que fa un ús “cultural” de l'espai públic.

“Més enllà de les multes, el que busca l'Ajuntament té a veure amb la por: s'aplica la normativa de convivència de forma interessada, ja que es considera us intensiu de l'espai public la nostra activitat. Això respon a un model de ciutat que un any després no s'ha tocat”, ha considerat un altre dels artistes afectats, que ha insistit que les persones que es visibilitzen en accions, des d'artistes fins al col·lectiu de Putes Indignades, després són més perseguides per a la policia.

Walter San Joaquín, estàtua humana a La Rambla des de l'any 2011 i president de l'associació d'estàtues, ha recordat que el Pla Cor de Ciutat Vella, aprovat el 2012 (fins el 2018), és només “una eina de màrqueting” al servei de l'empresa privada. Aquest Pla, que Ada Colau va aturar a l'entrada al govern però que ha acabat reprenent, va deixar fora de La Rambla de Barcelona 38 caricaturistes i va enviar a la zona de l'Arts Santa Mònica —al final del passeig— les estàtues humanes, el que ha suposat una “pèrdua d'ingressos i visibilitat considerable” pels artistes estàtics.

“Hi ha gent que fa quatre anys que va guanyar una llicència i no hi ha anat mai, en canvi altres companys no poden ocupar el seu lloc, perquè la plaça té noms i cognoms”, destaca en Walter, que recorda que si s'accedeix a la plaça fora de l'horari pactat, poden ser multats per la policia, i que no hi ha inspeccions per veure com ha funcionat la normativa.

Els artistes de carrer es queixen que la comunicació amb l'Ajuntament ha estat molt dificultosa. “Gala Pin no s'ha volgut trobar amb nosaltres”, afegeix San Joaquín, que lamenta que no es vulgui trobar amb ells pel simple fet de ser un col·lectiu petit, fet que la regidora desmenteix. Des de l'Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla, s'ha dit que l'Ajuntament està promovent una reforma de la normativa que els afecta però que no s'ha comptat amb el col·lectiu.

Les estàtues critiquen que el consistori hagi demanat al·legacions a la normativa quan s'ha advertit des del propi Ajuntament, segons diuen les estàtues, que “no s'admetrien canvis”. Des de la regidoria de Ciutat Vella s'emplaça a l'associació a fer les aportacions pertinents per després seguir amb el procés que acabarà amb la normativa publicada pel Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. Les estàtues ja han advertit que consideren la normativa un “copiar i enganxar” del text de CiU.

Les estàtues humanes demanen “autogestionar-se”, com ja fan els firaires de La Rambla, i busquen tornar a la Rambla de Canaletes, però l'Ajuntament s'hi nega. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, assegura que s'han ofert espais alternatius als artistes, com la Plaça de la Catedral, però que ells “no han volgut”. “El que haurien d'explicar és que estan fent una explotació econòmica de la via pública. I l'activitat a la Rambla s'ha de diversificar, i fer-se equitativa”, ha destacat Pin. El col·lectiu d'estàtues considera, per la seva banda, que el consistori barceloní està “entregant a mans privades l'espai de La Rambla”.

“Privatització” de La Rambla

El col·lectiu d'estàtues humanes no veu amb bons ulls el Pla de Especial d'Ordenació de la Rambla i considera que, mentre es diu que es vol entregar La Rambla als veïns, es produeixen activitats que fan el contrari, i promouen la “privatització” de l'espai: el passat 11 de juny les estàtues es van manifestar en contra del Tast a La Rambla, una activitat privada que ocupava l'espai públic i que van denunciar va ser “subvencionada amb 50.000 euros”.

Gala Pin ha defensat el Pla, considerant-lo una eina de “transparència” per a La Rambla. “Els barcelonins han abandonat La Rambla, cal recuperar l'essència del passeig, a banda de promoure més diàleg entre façanes”, va dir la regidora en el passat Ple del Consell Municipal. Pin també va destacar que aquest era un “primer pas” per que a La Rambla li caldran més mesures.

Etiquetas
stats