Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Colau s'obre a negociar les demandes de l'oposició per mantenir el pla d'allotjaments turístics

Turistes passegen per Barcelona en una imatge d'arxiu

Yeray S. Iborra

El govern de Barcelona ha tornat a demostrar aquest dimecres la seva voluntat d'aprovar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) costi el que costi. La pressió per tirar endavant el PEUAT en el ple del gener –abans de la fi de la suspensió de llicències d'hotels del pla d'usos del barri de Gràcia, al març– ha obligat a l'executiu de Colau a mirar amb bons ulls les propostes de l'oposició per assegurar-se el 'sí'.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, no ha dubtat en elogiar aquest dimecres a la tarda, de forma entusiasta, la resta de partits del ple en roda de premsa. L'objectiu, segons ha confessat Sanz, és tancar els serrells que separen la proposta del govern amb la dels grups de l'oposició, que es divideix bàsicament entre els grups que volen flexibilitzar el pla o els que el volen endurir.

Les paraules de Sanz se sumen al missatge d'urgència de l'alcaldessa també aquest dimecres: “O posem ordre [al turisme] o anem al caos”, ha dit Colau sobre la necessitat d'aprovar el pla.

Sigui com sigui, el govern de Colau té clar que si vol esquivar la fi de la moratòria a Gràcia amb un PEUAT que posi fre al turisme abusiu, cal córrer. Perquè el PEUAT pugui aprovar-se en el proper ple, cal que s’aprovi primer en comissió –la setmana vinent– i que passi per comissió de govern dijous. Si no, s’haurà de deixar per al mes de febrer, probablement, en convocatòria extraordinària.

Tot i l'elogi del govern cap als partits de l'oposició per les seves “aportacions al pla i la voluntat de diàleg” –ha destacat Sanz, el 'sí' al pla no està assegurat ara per ara. El grup que més exigències posa sobre la taula és ERC.

El 'no' a la consulta d'ERC

Els republicans han plantejat dues condicions principals per donar suport al PEUAT. Esquerra ha exigit la celebració d’una consulta ciutadana sobre tres hotels projectats en zona 1 –les ubicacions més saturades des del punt de vista turístic– i un pla de xoc contra els apartaments turístics il·legals, amb un mínim de 100 inspectors i un calendari concret.

Per la seva banda, Janet Sanz no ha trigat a descartar la primera de les exigències (la consulta), al·legant “arbitrarietat” en la tria dels tres hotels sobre els quals preguntar. Per contra, Sanz ha encoratjat a ERC a obrir una taula per enfortir el pla de xoc contra els apartaments turístics, una opció que el govern ja va començar a posar en pràctica aquest estiu.

Esquerra no ha estat l'únic partit que s'ha mostrat més partidari al llarg de la negociació d'endurir el pla. La CUP també ha apostat aquests dies per incentivar la reducció de places hoteleres en les zones més saturades i ha anunciat que no li donarà suport al PEUAT si es manté tal com està. Les línies vermelles dels anticapitalistes passen perquè barris com Hostafrancs, Poble Nou o Sant Antoni passin a formar part de la Zona 1.

Ciutadans, CiU i PP per un pla més flexible

Si bé Colau ha intentat buscar el pacte pel PEUAT amb les formacions d'esquerra de la cambra, davant les objeccions d'aquestes no ha descartat obrir-se a negociar amb la resta del ple. Les opcions però són limitades: formacions com CiU, PP o Ciutadans han vist el PEUAT de Colau com un pla que provocarà la desinversió i que afectarà negativament l'economia de la ciutat. L'última d'elles, Ciutadans, ha estat especialment bel·ligerant amb el govern de BComú i el PSC.

Els taronges han fet una sèrie de propostes específiques davant les quals el govern de Colau s'ha mostrat llunyà. La líder de Ciutadans a l'Ajuntament, Carina Mejías, va explicar en roda de premsa que el seu grup demana que el PEUAT inclogui l’excepcionalitat de poder fer plans urbanístics específics, a més d'una flexibilització tant la delimitació de les zones com les densitats d’allotjaments.

Una inversió “valenta i ferma”

Aquest mateix dimecres diferents entitats en defensa d'un turisme sostenible i del dret a l'habitatge han demanat als partits de l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant un manifest i una campanya (sota el hashtag #NoEnsFaranFora) que tirin endavant un PEUAT més restrictiu per la pressió turística que té Barcelona.

L'assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), la PAH Barcelona, l'Observatori DESC o el Grup Promotor del Sindicat de Llogater i Llogateres, entitats impulsores del manifest, han destacat que el projecte presentat pel govern municipal és “insuficient”. “Tot i congelar el creixement en algunes àrees, en deixa d’altres obertes a l’especulació i permet el creixement de places turístiques al conjunt de la ciutat”, assegura el text promogut per les entitats, que lamenta que el PEUAT de Colau podria autoritzar –per flexible– la construcció d’entre 80 i 120 nous hotels a Barcelona.

Etiquetas
stats