El Papa rep el sindicat de manters de Barcelona: “Seguiu lluitant”
“Bona tarda, som un grup d'immigrants que, davant la impossibilitat de tenir una feina, hem decidit sobreviure amb la venda als carrers de Barcelona”. Moustapha Ndao no estava nerviós. Malgrat ser la primera vegada que s'enfrontava a un auditori ple a vessar –centenars de persones escoltaven les seves paraules– aquest venedor ambulant d'origen senegalès no va titubejar: el Papa Francesc havia exalçat la seva causa minuts abans. “Seguiu lluitant”, li va dir el pontífex.
Ndao, amb més de deu anys venent als carrers de Barcelona, va ser l'encarregat el passat 2 de novembre de portar la lluita del Sindicat Popular de Venedors Ambulants al tercer simposi Trobada Mundial de Moviments Populars, organitzada per El Vaticà.
Tres mesos abans del viatge d'Ndao, un correu electrònic va deixar al Sindicat Popular de Venedors Ambulants a quadres: la Santa Seu volia que el col·lectiu de manters fos un dels representants espanyols en aquesta trobada de moviments populars, per títol Terra, sostre i treball, que reuneix desenes d'activistes pels drets humans de tot el món. Segons destaquen fonts del sindicat a Catalunya Plural, al principi no van recaptar en la invitació: “Ens van trucar diverses vegades però no crèiem que fos cert”.
El Sindicat de Venedors Ambulants atribueix la invitació a la trobada a l'experiència de l'Església en el conflicte obert a Roma amb els manters. La pressió de l'Associació de Comerciants de Roma sobre els venedors ambulants de la capital italiana fa anys que dura. La policia romana va efectuar gairebé 20.000 confiscacions de mercaderia venuda il·legalment a la ciutat només en 2014. “El meu oncle, que viu a Itàlia, m'insisteix que hem de lluitar, ja que a Roma la situació és encara pitjor que a Barcelona”, destaca Ndao.
Per a aquest manter de 37 anys el col·loqui compartit amb “una veu mundial per la lluita dels pobres”, com qualifica Ndao al Papa, no va suposar en cap moment un dilema religiós –la majoria de venedors de Barcelona són musulmans–, al contrari: “Tots lluitem pel mateix”, sentencia Ndao.
Després de compartir una extensa tertúlia amb el Papa Francesc, a qui Ndao va parlar d'un company pres des de fa quatre mesos a Barcelona i de les “injustícies” que al seu parer comet la policia a la capital catalana, el manter va llegir un discurs on posava de relleu l'“organització” dels venedors en la lluita pels seus drets i contra una “política racista” de l'Ajuntament.
Ndao afirma haver viscut en pròpia pell la tensió que es respira a Barcelona, multiplicada els últims dies al voltant de Plaça Catalunya; el manter assegura haver rebut cops i també diverses multes, amb sumes que arriben als 1.000 euros.
Ndao va tornar dilluns passat a Barcelona i es va trobar amb la il·lusió d'un col·lectiu, el de manters, que, amb poc més d'un any d'experiència, veu com la seva lluita –declaren fonts del mateix sindicat– “s'expandeix”. “Això ens dóna forces per seguir als carrers. Hem aconseguit molts més contactes d'altres col·lectius en la mateixa situació de precarietat que nosaltres. A més, el Papa està lluitant amb nosaltres ara”, conclou Ndae.