El TSJC paralitza l'accés a dades de transparència de TMB a petició de 163 directius i tècnics
L'empresa de transports de Barcelona (TMB), controlada per Barcelona en Comú, continuarà sent un dels racons més opacs de l'administració pública catalana, almenys de moment. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) ha imposat mesures cautelaríssimes contra la resolució que la Comissió de Garantia d'Accés a la Informació Pública (GAIP) va dictaminar el 7 de juliol passat, que obligava l'empresa a lliurar diferents informacions públiques a Catalunya Plural.
El TSJC paralitza així la publicació de les dades reclamades el febrer passat en una petició oficial de Catalunya Plural, en la qual es demanava l'accés a la relació de llocs de treball de l'empresa des de 2007, així com els noms i sous del personal fora de conveni, col·lectiu de prop de 600 persones on es troben els directius i alts càrrecs de l'empresa. Arran de la resolució, TMB va fer una publicació parcial sobre les 21 persones que ocupen la seva cúpula directiva.
La decisió del TSJC empara la petició realitzada per 163 persones, que van presentar un contenciós contra la GAIP. L'empresa va decidir no presentar-se contra la resolució de Transparència i deixar que fossin el col·lectiu de directius i alts càrrecs de l'empresa que ho fessin de forma particular, una maniobra ja usada en ocasions anteriors en altres conflictes.
De forma paral·lela, la direcció de l'empresa, comandada pel conseller delegat, Enric Cañas, i la presidenta de TMB, la regidora de Barcelona en Comú, Mercedes Vidal, va optar per incomplir la resolució de la GAIP per no escalfar els ànims de la plantilla de metro, amb qui aquestes setmanes negocia la renovació del conveni col·lectiu. BComú tem que la publicació de la relació de llocs de treball des de 2007 evidenciï les diferències salarials existents per mateixos llocs de treball, a més de les pràctiques d'endollisme, polític o de nepotisme, que durant dècades s'han dut a terme a l'empresa.
Sobre les dades de caràcter personal, la resolució de la GAIP venia avalada per un informe de l'autoritat catalana en protecció de dades, que va considerar que els noms de les persones fora de conveni no estaven subjectes a especial protecció, per la qual cosa havien de ser revelats a aquest mitjà en ser considerats informació pública d'una empresa de capital municipal.
La providència judicial paralitza ara l'aplicació de la resolució del 7 de juliol de forma cautelaríssima, és a dir, sense haver donat audiència a les parts. A partir d'aquest moment serà la GAIP qui haurà de defensar la seva resolució, mentre que Catalunya Plural estudia personar-se en defensa de la Transparència i l'exercici de la llibertat de premsa, que s'ha vist limitat per la decisió de l'empresa d'incomplir les resolucions i requeriments de la comissió. És impossible determinar quant es trigarà a resoldre aquest cas als jutjats, però el tribunal podria aixecar les cautelars, parcialment o totalment, abans de resoldre-ho.