El govern d'Ada Colau segueix a l'espera de l'estabilitat
El govern de Barcelona en Comú ja es va habituant a les dificultats de governar en minoria, amb 11 de 41 regidors, i les constants convocatòries electorals no posen fàcil arribar a acords al consistori. La suspensió dilluns passat del ple extraordinari per votar l'ampliació pressupostària és el capítol més recent d'una odissea a la recerca de l'estabilitat. Per aprovar-lo els de Colau necessitaven el suport d'ERC, amb cinc regidors, i el PSC, amb quatre, i, com a mínim, l'abstenció dels tres de la CUP. Van ser aquests últims els que van rebutjar la proposta de Barcelona en Comú i van reclamar seguir negociant acords. El resultat es veurà en els pròxims dies, però el govern municipal necessita fer equilibris entre aquestes tres forces per aconseguir l'estabilitat.
Fa mesos els partits ja van deixar clares les dificultats sobre la taula. La CUP no té intenció d'entrar a formar part del govern municipal. ERC i PSC sí que hi estan disposats, però no junts. Els republicans no estan disposats a compartir executiva amb el partit socialista, i per al PSC un pacte amb ERC hauria de passar per deixar de banda el debat sobiranista. En aquest escenari, les converses s'han hagut de donar per separat i l'entrada en el govern municipal del PSC de Jaume Collboni fa setmanes que està sobre la taula.
No obstant això, la relació entre els dos grups sembla refredar-se. Fa dues setmanes el regidor socialista Daniel Mòdol s'enfrontava al govern municipal reclamant l'enderrocament del centre social Can Vies. La manca de suport de Podemos a la investidura de Pedro Sánchez tampoc ha animat els socialistes. Les negociacions porten mesos en marxa però no fructifiquen. Si bé els de Collboni no perden ocasió per expressar públicament la seva voluntat d'entrar al govern i donar més estabilitat a l'equip de Colau, a la taula de negociació exigeixen més del que Barcelona en Comú està disposada a cedir. Els socialistes volen comptar amb àrees tan rellevants com la d'economia, i els comuns no estan disposats a lliurar tant poder als que han governat la ciutat durant dècades.
Davant d'aquest escenari, el líder d'ERC Alfred Bosch torna a posar una oferta sobre la taula. Després d'escenificar la seva entesa amb els de Colau per aprovar l'ampliació pressupostària, el no de la CUP el va portar a posar sobre la taula el “model Badalona”, on Guanyem Badalona en Comú, candidatura en què s'integra la CUP, governa amb ERC i ICV. Així, Bosch va proposar un govern amb totes les “forces de la transformació social”, BComú, ERC i la CUP, segons va plantejar. En canvi, va descartar l'entrada del PSC assegurant que “no podem tornar al 2007”, quan ERC va abandonar el govern municipal de PSC i ICV.
Ara, la convocatòria del 26J torna a posar les coses difícils, però als de BComú els preocupa no comptar encara amb l'ampliació pressupostària. Moltes de les mesures socials anunciades pel govern de Colau estan a l'espera de partida pressupostària. La manca de suports ja va obligar als de BComú a retirar el seu projecte de pressupostos al novembre. Des de llavors s'ha treballat sobre la idea d'una modificació dels pressupostos aprovats per Trias per al 2015, ara prorrogats, que pretenia agilitzar les negociacions davant la dificultat per arribar a consensos, però començat maig el govern municipal tampoc ha aconseguit un acord en aquesta qüestió. Ara negocien amb la CUP el seu suport a l'ampliació pressupostària per convocar un nou ple extraordinari i intentar, aquest cop sí, aprovar-la.