Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una pista de 'skate' pren el territori dels manters a la Barceloneta

Durant setmanes la policia ha fet acte de presència davant l'aglomeració de venedors

Yeray S. Iborra

“Que els fotin!”. L'Ana (identitat protegida) remuga mentre mira els operaris que estan acabant d'estrènyer els cargols d'una de les rampes que compondrà l'skatepark de 600 metres quadrats al Passeig de Borbó de la Barceloneta, la zona que fins dijous concentrava el nombre més gran de venedors ambulants. La calor colpeja des de primera hora del matí. “Nosaltres estem aquí cada dia al sol i ningú es preocupa, al contrari!”, lamenta l'Ana, que amaga el seu rostre amb un mocador —no vol que la premsa la fotografiï—, com els que fins ahir mateix venia en aquest passeig. El Passeig de Borbó ha estat el seu lloc de treball els últims tres anys.

L'Ana, que compta 60 primaveres i és d'origen equatorià, és una de les venedores ambulants que s'ha acostat aquest divendres —previ avís d'un company— a veure la instal·lació de la pista de patinatge que està duent a terme l'empresa California Skateparks. L'Ana diu no saber res del “dispositiu de saturació” que està aplicant l'Ajuntament a la zona, i que inclou la instal·lació per a patinadors i un desplegament policial coordinat entre Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia Portuària.

La mesura ha estat anunciada aquesta setmana pel govern després de la reunió interadministrativa amb el Síndic de Greuges de dimarts passat. El consens va ser màxim a la reunió: “Tolerància zero amb la venda ambulant”, va proclamar el conseller d'Interior, Jordi Jané, després de la trobada entre municipis, Generalitat, Delegació del Govern i diferents cossos policials.

L'Ana obre una gran bossa i mostra el seu necesser ple de pastilles —té una malaltia cardíaca, assegura, i cobra una paga de poc més de 300 euros— mentre una patrulla dels Mossos d'Esquadra passeja revisant de dalt a baix un grup de senegalesos que supervisen, al seu torn, la construcció de l'skatepark. Entre el necesser i unes quincalles, hi treu el cap una manta; la mateixa que estén a terra des de fa una dècada. És l'únic drap que es veu en tot el matí a la zona del port: ni rastre dels centenars de teles quadrades que aquests dies havien cobert el terra. Les patrulles de Guàrdia Urbana i Mossos han obligat els manters a abandonar el soc de la Barceloneta.

En el mateix moment que els operaris descarreguen el segon obstacle que compondrà la pista de patinatge (reciclat de l'última convenció “One shot contest”, organitzada per Nike SB), el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, valora positivament l'operació des de Plaça Sant Jaume: “Aquesta era una idea [la de l'instal·lació d'un skatepark] sorgida del propi districte, i serà gestionada per centres de joves de la ciutat”. L'Associació de Veïns de la Barceloneta ha assegurat aquest mateix divendres que no tenia notícia de l'skatepark i que s'ha assabentat de la instal·lació per la premsa.

“Aquesta acció evitarà que tingui lloc un ús abusiu de la venda ambulant il·legal a la zona i que es recuperi l'ús veïnal”, ha sostingut també Pisarello. Els grups de l'oposició no han trigat a posicionar-se. El regidor de CiU, Joaquim Forn, ha assegurat que la instal·lació d'un skatepark comportarà “nous problemes veïnals”. La regidora de la CUP, Maria José Lecha, ha anat un pas més enllà, considerant que l'Ajuntament “utilitza” els skaters per desplaçar els manters.

—Qui diu que no volem pagar? —respon l'Ana a una conversa aliena que estan mantenint davant la pista un veí i un manter. El veí assegura que s'ha de respectar els comerciants, que “paguen els seus impostos”.

—Que vingui l'Ajuntament i ens faci llicències d'un dia. Com als Estats Units —destaca un altre venedor equatorià, que fa unes setmanes que treballa al carrer, després de perdre la feina en un autorentat de cotxes. En Carlos (identitat protegida) va estar dotze anys rentant vehicles a Mataró i Granollers. Segueix enviant currículums. Assegura que ja no li surt a compte estar a la ciutat però la seva dona acaba d'aconseguir un contracte.

—Per què els artesans sí i nosaltres no? En Carlos i jo som artesans. Jo fabrico els meus mocadors, i ell fa les seves polseres. A més, artesania ells? [Assenyala les paradetes a l'altra banda del port] Què cony? Els seus productes sí que són de la Xina! —es lamenta l'Ana.

Els operaris continuen treballant a la pista, que està previst s'inauguri aquest mateix divendres i resisteixi —al costat del dispositiu policial— tot l'estiu entre batzegades de patinadors. A l'Ana se l'enduen els dimonis quan pensa en els monopatins: el seu nebot va morir d'un cop al cap amb una vorada. “Ja veuràs quan es pugin sobre els bancs, ells segur que no molesten. No els deixen anar pel carrer [als skaters] i ens els posen al nostre lloc de treball”, diu l'Ana, que clama per una reubicació per poder seguir duent a terme la seva activitat sense tenir problemes amb la policia. El mes passat li van requisar 420€ en material.

Un grupet de venedors senegalesos es retira. Avui no podran sortir a vendre, però com en Carlos i l'Ana, asseguren que trobaran un forat buit a la ciutat. “Una part es desplaçarà a altres llocs de la ciutat, però es produirà una disminució de la presència de venedors”, s'ha referit Pisarello sobre aquesta qüestió aquest divendres. El primer tinent d'alcaldia ha recordat que la construcció de l'skatepark és una de les “moltes mesures” que l'Ajuntament adoptarà aquests dies per a la resolució del conflicte amb els manters.

L'Ana i en Carlos també desfilen cap a casa. De camí al metro passen pel costat d'una patrulla dels Mossos. Una dona menuda discuteix amb un policia. “I ara, què faig?”, li pregunta, amb una bossa amb mercaderies a la mà. “Facis a la idea que això no és el malecón, senyora”, li etziba el policia.

Etiquetas
stats