Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Mas deixa caure que la consulta podria incloure una tercera via que permetés mantenir acords amb Espanya

Artur Mas ahir en una de les seves intervencions en el debat de política general. EFE

Jordi Mumbrú

Barcelona —

El President de la Generalitat, Artur Mas, va obrir aquest dijous les portes a incloure una tercera via en el cas que es convoqui la consulta, de manera que la resposta a una hipotètica pregunta no només sigui “si” o “no”. Segons va anunciar durant la segona jornada del debat de política general, també hi podria haver una opció intermèdia.

L’anunci va arribar enmig del debat que Mas estava mantenint amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho. El president va defensar que la consulta és la millor opció perquè permetrà que “cadascú triï el camí que pensi que és millor per a Catalunya”. Fins aquí cap novetat. Mas, però, que sempre mesura molt bé les seves paraules, va afegir: “Uns diran: pensem que per Catalunya és millor estar a dins de l’Estat, tal i com estem ara. Perfectament respectable; N’hi haurà d’altres que diran: 'Escolti’m, jo, el que pretenc és un statu quo totalment diferent, però amb algun tipus d’acord amb l’Estat espanyol. Legítim. I després n’hi haurà alguns que també legítimament diran: jo vull una Catalunya dintre d’una Unió Europea'.

L’anunci suposa un canvi, perquè fins ara, tant CDC com ERC, parlaven d’una consulta on la resposta fos “sí” o “no”. És a dir, un referèndum. El canvi de parer acosta posicions amb el líder d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, que dilluns plantejava aquesta possibilitat en un article publicat a 'La Vanguardia'. Aquest canvi també facilita molt l’entesa amb els socialistes, que defensen modificar la Constitució per construir un nou Estat federal on els diferents pobles d’Espanya arribin a diferents acords. És possible, fins i tot, que el canvi d’estratègia estigui pactat amb el president espanyol, Mariano Rajoy, ja que el nou escenari pot dividir als independentistes i obre una nova via d’entesa.

Anunci per sorpresa

Anunci per sorpresaLes paraules de Mas van sorprendre tothom. A la sala de premsa, els periodistes es preguntaven entre ells si ho havien sentit bé, mentre que fonts de CDC no acabaven de tenir clar què havia dit exactament el president. La sorpresa va venir sobretot perquè Artur Mas acababa de concloure el debat amb el líder socialista Pere Navarro, que va girar durant molta estona sobre la tercera via. El president va ser clar i va insistir que “les terceres vies no han funcionat. Si haguessin funcionat, ara no seríem aquí”, i va desestimar els arguments que exposava Navarro per intentar trobar una via intermèdia, assegurant que aquest opció era la de l’Estatut, rebaixat pel Govern central i castrat anys més tard pel Tribunal Constitucional. “La tercera via ja la hem utilitzat la major part d’aquesta cambra”, va dir Mas.

Tot i els retrets continus que es van fer Mas i Navarro, també hi va haver paraules d’entesa. Mas va insistir en la necessitat de “no perdre ningú” en el procés que està vivint Catalunya i especialment en les posicions favorables a la consulta. Navarro, que a més de defensar el federalisme va llegir la llista de tots els problemes que el Govern no havia resolt, també va obrir una porta: “Ens necessitaran per ajudar-los a mantenir la cohesió social”, va dir conciliador.

El líder socialista va exercir el paper d’oposició amb molta més fermesa que Oriol Junqueras, d’ERC. Durant el debat entre el líder independentista i Artur Mas, es va poder comprovar la bona relació que viuen els dos partits (almenys abans que els convergents incloguessin la tercera via) i es van citar l’un a l’altre contínuament. Les dues formacions estan negociant els pressupostos del 2014, que segons han avançat, no inclouran cap nova retallada entre altres motius perquè es recuperarà l’impost de successions, que permetrà augmentar els ingressos de la Generalitat.

En acabar la segona jornada del debat, les formacions van presentar les seves propostes de resolució, que s’hauran de votar avui. Una de les incògnites és la reacció d’ERC després que Artur Mas hagi tirat aigua al vi. L'altra ingògnita era si els socialistes s'afegirien al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i, tal i com ja havien donat a entendre, li van donar suport. Tant el PSC com ICV-EUiA es van sumar a la proposta de resolució que van presentar CiU i ERC per demanar que cal buscar el diàleg amb l'Estat perquè autoritzi la consulta. El mes de març ja es va aprovar al Parlament una declaració institucional en aquesta mateixa línia, presentada pel propi PSC.

Etiquetas
stats