Coneixem a l’Ovidi cantant, a l’actor de cinema, una mica menys a l’actor de teatre, però poc sabíem de l’Ovidi poeta, per exemple. L’editorial cooperativa i independent de Carcaixent, Sembra Llibres, acaba de publicar 'Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula' de Jordi Tormo. El llibre té com a finalitat descobrir aquesta vessant desconeguda i inèdita: L'Ovidi de les paraules, l’Ovidi poeta. Però no només això. També aproximar-nos a les paraules que va dir de poetes com Salvat-Papasseit, Pere Quart, Blai Bonet, Fuster o Sagarra, així com mostrar-nos l’estreta relació que el va unir al llarg de la seva vida amb Vicent Andrés Estellés.
El lector descobrirà que darrere de l’Ovidi hi ha un creador immens. Un autèntic obrer de la cultura, però sobretot de la paraula. Un creador apassionant i únic que podia enregistrar el mateix any dos discos, rodar cinc pel·lícules i anar de gira amb dos espectacles musicals, mentre continuava escrivint poemes durant la tranquil·litat de la nit. El llibre ens proposa un viatge a través de la seva vida. Aquest viatge el fem de la seva mà, ja que la publicació recopila moltes cites seves d’entrevistes, articles i escrits propis sobre la seva trajectòria, els seus anys a Alcoi i Barcelona, els seus inicis, efervescència i arraconament, així com el naixement del mite una vegada mort. Però, sobretot, el llibre ens permet conèixer més de 70 textos, la major part inèdits fins ara, on l'Ovidi més reservat ens parla de l’amor, de la vida, de la mort, de la lluita social, de les seves esperances i compromisos. En definitiva, d’ell mateix. El llibre també recopila un important volum de fotografies personals, moltes de les quals es veuran per primera vegada.
Les paraules de l’Ovidi continuen avui en dia més vigents que mai. I això és gràcies a la coherència que va demostrar en vida i als seus ideals llibertaris i de lluita constant. Vint anys després de la seva mort continua interpel·lant-nos als qui l’escoltem, als qui no ho fan també i als qui el van arraconar en vida perquè els molestava. Com diu Isabel-Clara Simó en un dels seus escrits: 'L’Ovidi ha esdevingut un clàssic'. Un bon exemple d’aquesta vigència és el festival Barnasants, que enguany té com a pedra angular la seva figura i obra. S’han programat concerts simfònics a partir de les seves cançons, cicles de xerrades, exposicions fotogràfiques... I els grups de música i els joves encara continuen admirant-lo i reivindicant-lo. El Diluvi, Arthur Caravan, VerdCel, Obrint Pas, Andreu Valor, Feliu Ventura i Hugo Mas són un bon exemple.
Ovidi Montllor va treballar la paraula en un primer moment escrivint petites obres de teatre, després cançons i, posteriorment, fent poesia. La seva obra poètica inclou més de 400 poemes, la major part inèdits. Molts d’ells veuen el llum per primera vegada amb aquest llibre, però encara ens queda molt per descobrir. Els darrers mesos de la seva vida va regalar als amics molts dels textos que treballava i aquesta obra està per recopilar. Va escriure poemaris com Millor boig que viu; Agres, amargs i dolços; Dels quaranta estant; Cançons als meus pares. Va dedicar poemes a Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés, Apel·les Fenosa o Joan Valls. Una obra immensa. Per a descobrir-la tenim 'Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula' i el recital 'El(s) poeta Ovidi. Poesia no vol dir somniar' que clourà el 14 d'abril a Alcoi el festival Barnasants, en el que Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives, amb muntatge de Jana Montllor –filla de l’Ovidi-, recitaran i musicaran els poemes que formen part d’aquest llibre.