Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez y cuatro ministros se pusieron a disposición de Mazón el día de la DANA
Un árbol salvó a Sharon y sus hijas de morir, ahora buscan un nuevo hogar
Opinión - Nos están destrozando la vida. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El CAP de Manso deriva l’atenció especialitzada a l'hospital privat Sagrat Cor

Manifestació a les portes de l'Hospital Sagrat Cor / ENRIC CATALÀ

Caralp Mariné

El Centre d’Atenció Primària (CAP) Manso de Barcelona s’està desfent. Així ho expliquen treballadores del centre en una conversa amb Catalunya Plural on denuncien el trasllat de certes especialitats a hospitals més grans com el Consorci Hospitalari del Clínic o l'Hospital Universitari Sagrat Cor, de titularitat privada aquesta última, propietat d’IDCSalud (grup Quiron).

Tal i com els va informar la direcció del centre a partir d’octubre les consultes de traumatologia i reumatologia es faran en aquests centres. La derivació d’aquestes especialitzacions se suma a d’altres, com cardiologia, pneumologia o aparell digestiu, que s’estan fent en aquests centres des de 2006 i que responen a una Reestructuració de l’Atenció Especialitzada (RAE). 

Aquest canvis, en un centre d’atenció primària de referencia que també té servei d’urgències podria suposar una disminució del personal, segons denuncien treballadors del centre a Catalunya Plural. A més de no cobrir jubilacions com la del otorrino, suposarà un desplaçament de professionals.

El Departament de Salut de la Generalitat confirma a Catalunya Plural que això es fa per tal de desplegar el procés de Reforma de l'Atenció Especialitzada (RAE) que es va acordar amb el decret 284/1990 de reordenació de les especialitats mèdiques. “Actualment s'està en fase d'anàlisi i avaluació de les necessitats del CAP de Manso i dels diferents recursos d'atenció especialitzada implicats per tal de planificar la finalització i millora de l'atenció especialitzada”, diuen. 

En una reunió amb veïns i professionals els responsables del Consorci Sanitari de Barcelona van explicar aquests canvis. En un document recollit per un dels assistents al qual ha tingut accés Catalunya Plural s’explica que el Sagrat Cort ja ha concentrat les especialitats d’endocrí, cardiologia, pneumologia, cirurgia general, neurologia, aparell digestiu i dermatologia. A través d’aquesta reestructuració s’espera concentrar l’alta especialització en els hospitals de tercer nivell com el Clínic o Sagrat Cor. Una mesura que Josep Martí, membre del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) opinia que pot estar bé. Martí creu que pot ser bo que l'especialitzada -el que no és ni urgències ni primària- depenguin de l’hospital de referència, el problema, diu, és que aquestes especialitats vagin al Sagrat Cor, un centre de titularitat privada, perquè, denuncia, “això es reforçar el conveni amb IDC”. 

Segons es va informar en la reunió alguns especialistes seran derivats a la clínica privada deixant d’estar vinculats amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i estant-ho només amb l’empresa privada. “Tots els especialistes del Sagrat Cor són metges interins de l’ICS que han acabat el seu contracte i passen a ser metges del Sagrat Cor”, sentencia aquest professional en el document. De fet, des del Departament de Salut confirmen que això és així. Segons l'administració aquesta reestructuració comporta un desplaçament dels especialistes del CAP als hospitals, que en el cas dels interins, hauran de veure si accepten o no l'oferta de treball que els fa el nou centre. “Poden acceptar o rebutjar”, sentencien des de salut. 

“Diuen que envien els pacients del centre de Manso als hospitals Clínic i Sagrat Cor, però la veritat és que n’acaben més al Sagrat Cor que al Clínic, perquè han de complir amb unes derivacions pactades”, denuncia una infermera de l’Hospital Clínic a Catalunya Plural.

I recorda que aquest sistema pot acabar pervertint alguns dels metges que veuen com els seus sous es poden veure complementats fent consultes estrictament privades. “L’altre dia un pacient em va explicar que la seva metgessa li va entregar una targeta per la seva consulta privada que té al BarnaClínic –l’ala privada de l’hospital-” , explica la infermera com a exemple.

El divendres per la tarda ja no hi ha consultes externes pels usuaris de Poble Sec

Alguns treballadors porten dies recollint firmes per demanar que no es tanqui el servei de consultes externes dels divendres per la tarda. Des de fa poques setmanes la planta primera d'aquest CAP, on s'aten els usuaris de l'area de Poble Sec, les visites al metge de capçalera ja no es poden fer en divendres tarda, quan el centre només funciona amb el servei d’urgències. I per tant, tots aquells professionals que treballaven divendres per la tarda ara passen al matí i com expliquen les treballadores, falta espai de treball. “És l’avantsala d’acomiadaments”, diuen elles, que pensen que això podria justificar que sobren alguns treballadors.

Així, com expliquen treballadores del centre, mentre cada tarda hi ha entre quatre i vuit metges passant consulta, el divendres tarda ja només queda una doctora que ho fa de forma voluntària. D'infermeres també només n'hi ha dos, per fer cures i per electros, enlloc de les vuit que tocarien, expliquen les professionals. Malgrat això el Departament de Salut assegura a Catalunya Plural que el servei de consultes externes no s'ha parat el divendres a la tarda en cap planta del CAP de Manso. 

Aquesta mesura se suma a la reestructuració d’horaris que s’ha implementat i que afecta a tot el personal sanitari més l’administratiu i que segons algunes treballadores, es fa perquè els torns siguin més flexibles i així no haver de cobrir vacances, baixes o acomiadaments. Tots aquests canvis podrien respondre a la implementació del nou model de gestió de l’atenció primària (el de les UGAP) que des de fa un any s’està intentat implementanr. Tot i que les professionals diuen que responsables de Manso els han assegurat que de moment està aturat, elles creuen que aquestes mesures van encaminades a acabar aplicat aquest model, un model de gestió que busca la rendibilitat econòmica.

El CAP de Manso engloba quatre àrees de referència d’atenció primària; els barris de Poble Sec, Universitat, Sant Antoni i Via Roma.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats