El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha sol·licitat empara a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya després de quedar-se sol al banc de l’oposició al conveni col·lectiu de la sanitat concertada, que feia mesos que estava encallat i que finalment va veure la llum dijous passat. La signatura per part dels altres sindicats implicats en la negociació, CCOO, UGT i SATSE, i les patronals UCH, CAPSS i ACES, van sumar les majories necessàries per donar llum verda al conveni que engloba per primer cop en el seu àmbit funcional a l’hospitalària, la Salut Mental, la Primària i la Sociosanitària. Per a MC, el conveni final “ni regula ni millora”.
El sindicat de metges, que s’ha sentit ‘expulsat’ de la mesa de negociació que ha acordat el nou conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada, recorre ara al Parlament per reivindicar d’una banda, un marc regulador independent en què s’estableixin les condicions laborals, professionals i retributives del conjunt de facultatius del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), ja que segons diuen, el redactat del conveni signat dijous “no incorpora cap de les reivindicacions i mesures plantejades pels representants del col·lectiu mèdic”. D’altra banda, també volen, així, posar en coneixement del Parlament que aquest conveni “presenta il·legalitats”. Segons explica a aquest diari el vicesecretari general de MC, Xavier Lleonart, “el redactat ignora que el preu de l’hora de guàrdia no pot ser inferior al preu de l’hora ordinària”. Aquesta però no és l’única línia vermella de les fixades per MC que el conveni creua.
Segons explica Lleonart, també exigien que el CatSalut fos part de la mesa negociadora, que les condicions retributives fossin, com a mínim, les mateixes establertes en el VII Conveni de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública o que es regulessin les jornades i descansos del personal sanitari. “Volem que el Parlament escolti les nostres raons i vegi que la professió mèdica està molt maltractada per la patronal”, demana el vicesecretari general de MC. El sindicat espera que la cambra insti al Govern i la Conselleria de Salut a iniciar una relació directa amb els professionals i que tracti no només de condicions laborals sinó també d’altres aspectes com la formació, la docència o la investigació.
Els sindicats, enfrontats
“Ara podem dir que tenim tota la certesa que la mesa de negociació no era la nostra taula de negociació”, assegura a aquest diari Xavier Lleonart, que lamenta que la resta de sindicats integrants de la taula hagin signat el redactat. “Tots els sindicats s’han omplert la boca dient que no es podia signar res que fos pitjor [que el VII conveni de la XHUP], em sorprèn i no ho entenc”, lamenta.
Des de CCOO, UGT i SATSE, per contra, celebren el pacte. Segons un text difós pel mateix sindicat, la FSP-UGT valora molt positivament la importància i el fet de poder tenir un conveni marc i estable de relacions laborals en tot el sector. “És evident que tot i que s’ha de seguir, de futur, rescabalant drets i conquestes perdudes, en aquests moments no podem malbaratar ni ignorar que, amb aquest acord, estem iniciant un camí de recuperació”, afirmen.
Per a CCOO, es tracta d’un conveni “de mínims” que garanteix les millors condicions i consideren que és l’inici per recuperar les condicions del VII Conveni de la XHUP. “CCOO considera que aquest conveni és una eina fonamental que permetrà fer créixer els treballadors i treballadors del sector en drets i millorar les seves condicions de vida i de treball”, diu el comunicat publicat després de la signatura del conveni dijous passat.
Les retribucions del personal, el punt que ha permès desencallar la negociació
El compromís per part del Departament de Salut d’aplicar l’increment del 3.6% de tarifes a la millora de les retribucions del personal ha aconseguit convèncer CCOO, UGT i SATSE de firmar el conveni. Amb aquesta mesura els treballadors recuperen els nivells salarials del 2008, que tenien amb el VII conveni de la XHUP i que suposa un augment del 5%.
Tot i que el Conveni estableix l’entrada en vigor de les mesures a partir de l’1 de Maig l’aplicació pràctica es farà durant aquest mes de Juny, abonant en la nòmina d’aquell mes els endarreriments corresponents al mes de maig de 2015.
Per la seva banda però Metges de Catalunya considera que els nivells salarials no s’han recuperat i desconfien que s’acabi complint.
Metges de Catalunya, la pedra a la sabata en la negociació
Al llarg de la darrera ronda de negociacions, iniciada el mes d’Octubre, MC ja havia mostrat la seva oposició al pacte laboral que estableix el marc que regularà les relacions laborals dels treballadors del sector sanitari –infermeres, facultatius, auxiliars, tècnics, etc.-. A més a més, ja en aquell moment van presentar al Departament de Salut una petició perquè es constituís una mesa de negociació única per als facultatius que desemboqués en un conveni mèdic.
El conveni signat dijous afecta prop de 60.000 treballadors de la concertada a Catalunya, que té una seixantena de centres i hospitals a tot el territori, com ara l’Hospital Sant Pau o l’Hospital Clínic. Amb tot el pacte laboral té vigència fins al 31 de desembre del 2016.