El Departament de Salut s’ha examinat aquest divendres: dels 32 projectes que contemplava el Pla de Salut 2011-2015, 22 assoliran la totalitat dels objectius que es marcava el mateix govern mentre que en els 10 projectes restants (que suposen un 31% del total) els objectius s’assoliran de forma parcial segons dades oficials.
Aquests són els resultats que es desprenen de l’avaluació de l’aplicació del pla, que s’ha fet aquest divendres en la 5a jornada d’avaluació del Pla de Salut, que ha reunit a més de 2.000 professionals a Sitges i ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat Artur Mas, el Conseller de Salut, Boi Ruiz i el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa.
Entre els projectes que s’han quedat a mig camí -si ens fixem en el compliment dels objectius previstos- hi ha la transformació del model d’atenció a les urgències, la millora del coneixement dels ciutadans sobre el sistema o garantir la qualitat de la prestació i la satisfacció dels pacients. Per contra, entre els que sí que han assolit tots els objectius hi ha projectes com la implantació del nou model de contractació i incentius lligat a resultats, la revisió del model de direcció i de participació del CatSalut o la consolidació de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya.
Indicadors de salut a bon i a mal ritme
El pla es fixa en 27 indicadors del nivell de salut de la població i es marca uns objectius a assolir. Dels 27 objectius generals de salut i de disminució de risc establerts per aquest pla -14 per a l’horitzó 2015 i 13 per a l’horitzó 2020- un total de 21 evolucionen favorablement i es preveu que s’assoleixin amb major o menor ritme. D’un d’aquests s’ha fet especial bandera: l’esperança de vida en bona salut. L’evolució d’aquest indicador, que explica el nombre d’anys que una persona pot esperar viure amb bones condicions de salut, ha fet que, de mitjana, els catalans visquin ara 3,9 anys més amb bona salut que no pas fa uns anys.
L’esperança de vida és un dels indicadors que van a bon ritme segons els objectius previstos, així com també indicadors com ara la prevalença del tabaquisme, la mortalitat per ictus o per càncer de mama. Actualment la prevalença del tabaquisme és del 25,9% (l’objectiu era reduir-la per sota del 28%), la taxa de mortalitat per ictus del 31,2 (objectiu: 30,1) i per càncer de mama és de 19,3 (objectiu: 19,2).
No tots els indicadors avancen a bon ritme però. L’evolució en els darrers anys posa de manifest que en 6 dels 27 indicadors de salut cal un canvi de tendència per tal que s’assoleixin els objectius fixats. Dos exemples són els objectius de cara al 2020 de reduir en un 10% la taxa de mortalitat per malalties mentals (actualment és un 25%) i mantenir per sota de 5,3 la taxa de mortalitat per suïcidi (ara és de 6,3). Alguns dels reptes pendents reconeguts pel conseller aquest divendres són l’obesitat, el sedentarisme o les llistes d’espera.
El nou Pla de Salut, en standby
standbyPrecisament en la darrera jornada d’avaluació anual del pla, celebrada el novembre de l’any passat, es va començar a parlar ja del pla de salut que havia de succeir l’actual. A l’estiu se’n va presentar una primera versió i aquest divendres la sessió també ha servit per explicitar els reptes que té per davant Catalunya en termes de salut, i que haurà d’abordar la nova proposta de Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, com a evolució del pla vigent.
Segons Salut, aquest nou pla incorporarà noves línies estratègiques d’intervenció per respondre millor a les necessitats de salut de la població, prioritzant l’abordatge del càncer i d’altres malalties, com ara les vasculars, respiratòries, neurodegeneratives o transmissibles. D’altra banda, i després d’haver-se experimentat una millora més lenta de l’esperada en alguns indicadors, insistirà, per exemple, en els problemes de salut mental i en el foment d’estils de vida saludables. De moment, però, el que ha de ser el nou pla de salut es troba en standby i està pendent que es tramiti al Parlament, segons han explicat fonts del Departament de Salut a aquest mitjà.