Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Marea Blanca de Catalunya dóna un ultimàtum al sistema sanitari de Boi Ruiz

Assistents a l''Open Salut' celebrat al Parlament escolten als ponents de la tercera taula rodona./ BLANCA BLAY

Caralp Mariné / Blanca Blay

Un centenar de representants d'usuaris, professionals i entitats per la defensa de la salut han qüestionat aquest dimarts a la tarda al Parlament un sistema de sanitat públic “que fa aigües”. L’han qüestionat però per millorar-lo i ho han fet en forma de propostes que representants dels grups parlamentaris d’ICV-EuiA, PSC, ERC i C's han escoltat de cara al ple monogràfic sobre salut que comença avui.

Més de deu portaveus de plataformes i entitats socials han intervingut en aquesta trobada on s'han parlat de diferents temes, entre ells, s'ha qüestionat el sistema sanitari català dual (públic-concertat), s'ha parlat de les retallades, les privatitzacions i la corrupció i s'ha posat sobre la taula, també, la necessitat d'estudiar els determinants socio-econòmics que afecten la salut. Glòria Pérez, activista per la Salut Pública ha volgut recordar que les condicions de vida, treball, les xarxes socials o el medi ambient tenen un impacte important en la salut de les persones.

Ha obert el debat Josep Martí, portaveu del CAPS (Centre d'Anàlisi i Programes Públics) i membre destacat de la Marea Blanca Catalunya, que ha demanat que el model dual publico-privat de la sanitat catalana es vagi “limitant fins a la seva total separació i definitiva eliminació”, i exigeix que hi hagi una “transparència absoluta i democràcia participativa real en el sistema”.

Des de la FoCAP (Fòrum Català d'Atenció Primària) han reivindicat la importància de l'atenció primària, recordant que diferents estudis demostren que un sistema sanitari enfocat en l'atenció primària millora els resultats i és menys costós. “Només el 14% del total del pressupost de salut va a atenció primària” ha dit Cesca Zapater, portaveu d'aquesta plataforma, que s'ha queixat del sistema “hospitalocentrista” que hi ha a Catalunya. Les retallades en l'atenció sanitària, d'un 20% segons aquesta portaveu, han suposat un empitjorament de l'atenció, menys temps per pacient i més temps d'espera. “Tot això afecta la qualitat de l'assistència”, ha remarcat. “Si us plau si podeu, poseu l’atenció primària a les vostres agendes”, ha exigit als parlamentaris presents. Entre aquests hi havia la diputada Marta Ribas (ICV-EuiA), Xavier Sabaté (PSC), Alba Vergés (ERC) i Carmen Pérez (C's), que ha arribat més tard. La diputada de la CUP, Isabel Vallet, ha tret el cap al principi però no s'hi ha pogut quedar, ja que estava ultimant les propostes de resolució de cara al ple.

Al voltant del 80% de l'atenció primària està controlada per l'ICS, que a més també gestiona els 8 hospitals més importants de Catalunya de caràcter totalment públic. Les xifres parlen i les retallades en els últims anys queden reflectides en forma de números. Segons la memòria anual de l’ICS, el 2010 el pressupost executat va ser de 3.069 milions d’euros, disposava de 41.358 professionals i tenia 4.025 llits disponibles. Com a efecte de les retallades, el 2013, segons el document, el pressupost final de l’ICS va ser de 2.522 milions, els professionals s’havien reduït fins a 38.677 i el nombre de llits hàbils queia fins a 3.594.

A més, el pressupost total destinat a sanitat a Catalunya va assolir el seu màxim en els últims anys el 2010, quan els comptes públics tenien 9.831 milions d’euros. Des de llavors no s’ha tornat a aquestes xifres. El 2013 la mateixa partida comptava amb 8.738 milions d’euros.

Parlant de retallades, Trini Cuesta, portaveu del SAP Muntanya i treballadora de l'Hospital Vall d’Hebron, ha explicat com va viure, des d’un punt de vista més personal, l’any 2011, en què aquests ajustos pressupostaris es van començar a implementar. “Vaig viure de primera mà com persones amb fractures de fèmur que necessitaven ser intervingudes en 48 hores, van estar dues i tres setmanes al llit i moltes van acabar morint”, ha explicat. I ha remarcat que “encara no hi ha cap responsable que doni la cara per aquests fets”. Segons la memòria de l'ICS del 2013, 17.853 pacients es trobaven en llista d'espera per a intervencions quirúrgiques, dels quals prop d'un terç superaven els sis mesos d'espera.

La trobada d’aquest dimarts, anomenada ‘Open Salut’, no és casual. Els grups parlamentaris d’ICV-EuiA, PSC, Ciutadans i la CUP van demanar a la Mesa del Parlament el passat mes d’abril que se celebrés un ple monogràfic sobre salut i que hi poguessin participar diverses entitats que tenen l’objectiu comú de defensar una sanitat de qualitat per a tothom.

La Mesa però no va acceptar aquest últim punt i per això des d’ICV-EuiA es va convocar a diferents representants de diverses entitats a una sessió de debat prèvia al Ple. “El protagonisme i la veu havia d’estar amb les entitats. La veu més autoritzada és la dels usuaris i els professionals”, ha dit el coordinador nacional d'ICV Joan Herrera abans de l’inici de la sessió aquest dimarts.

Prèviament, el 14 de maig, des de la plataforma Marea Blanca Catalunya que agrupa una gran quantitat d'aquestes entitats socials s'havia enviat una carta a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, demanant una entrevista personal amb ella o amb algun responsable del Parlament. Segons Josep Martí, membre de la plataforma i signant de la carta, no van rebre resposta.

Una de les intervencions més aplaudides ha estat la segona de Martí quan ha dit als parlamentaris assistents que aquest dimecres demanin “la dimissió de Boi Ruiz i del seu equip” i que blindin el que queda del sistema públic fins a les pròximes eleccions al setembre.

Elva Tenorio, també de Marea Blanca i portaveu de la plataforma Tancada Clínic, ha estat una de les més crítiques amb els grups parlamentaris assistents, que els ha deixat anar que alguns dels assistents aquí, com el PSC, van “recolzar en el seu moment el model de consorci”. Ha assegurat que és aquest model el que ha permès la corrupció i ha dit a ICV-EUiA -qui segons Tenorio algun cop no s’ha mostrat del tot contrària al model- que “s’ho pensi bé”. Tenorio ha demanat als assistents que demà participin a la concentració que es farà a les 19 hores davant de l'Hospital Clínic en contra les privatitzacions en la sanitat. 

En el debat també ha sortit el tema del big data sanitari, VISC+, quan Toni Barberà de la Plataforma Dempeus per la Salut Pública, ha demanat que aquest quedi del tot aturat. “Cada cop hi ha més pressa, a mesura que s’acosten les eleccions, i més pressions”, ha comentat, després de què en les últimes setmanes diversos col·lectius de metges i científics o el mateix Síndic de Greuges, sortissin recolzant el projecte. Ha advertit que si el projecte no s'atura promouran una campanya de signatures demanant als usuaris que firmin dient que no volen que es venguin les seves dades. Barberà s'ha mostrat convençut que podran aturar el VISC+ com, diu, van aconseguir parar l'euro per recepta.

Les propostes que els diferents representants d’entitats i societat civil han fet arribar aquest dimarts podrien acabar sent aprovades en forma de proposta de resolució divendres. “Demanem idees que ens puguin enriquir, exemples i dades concretes per incorporar a les propostes de resolució”, ha dit la diputada ecosocialista Marta Ribas. Això dependrà, però, de què els diputats traslladin aquestes idees en el ple que s’inicia avui. La sessió plenària que s’enceta aquest dimecres començarà precisament amb la intervenció dels grups que van proposar que tingués lloc al parlament un ple extraordinari sobre salut, que ho faran a les 9 del matí, abans que intervingui el president de la Generalitat Artur Mas.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats