L’acord entre CiU i PSC per vetar compareixents a la comissió parlamentaria que investiga les irregularitats en la sanitat pública catalana ha tingut una de les seves clares conseqüencies en la sessió d’aquest dilluns. Durant més de vuit hores s’ha parlat de l’anomenat informe Crespo que revela nombroses irregularitats i presumptes desviacions de diners públics a través de l’empresa pública Centres Mèdics de la Selva i el Maresme però no ha pogut donar explicacions el que n’és l’autor, Agustí Colom, exmembre de la Sindicatura de Comptes, ja que CiU i el PSC – que tenen afiliats implicats en la presumpta trama – van rebutjar la seva compareixença.
Xavier Crespo, ajudat pel seu company de partit Albert Batet, ha restat legitimitat a l’informe que no va ser aprovat pel ple de la Sindicatura de Comptes. “Jo ja he estat jutjat i sentenciat pel que avui estic aquí. El Tribunal de Cuentas va dictar sentència desestimatòria, arxivant de manera ferma el cas, sense cap recurs possible”, ha proclamat. Tanmateix, aquesta afirmació obvia les pressions del seu partit per tapar les revelacions del document, tal i com va publicar el diari El País l’any passat. Aquestes pressions – en especial del convergent Jordi Turull – van tenir el seu efecte ja que la Sindicatura de Comptes no va aprovar l’informe. Aquesta institució va transmetre només una part de les sospites al Tribunal de Cuentas, que va exculpar Crespo, sense poder examinar la resta de possibles irregularitats.
En aquest sentit, han sigut reveladores les explicacions de l’actual síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat. Segons ha declarat, només dos dels 683 informes elaborats pels síndics han estat rebutjats pel ple de l’institució en tota la seva història. “És un cas estrany”, ha remarcat Amat. “No només no es va aprovar sinó que es va decidir que decaigués del pla de treball i no seguís endavant la investigació”, ha prosseguit.
80.000 euros per la cartera de clients
Una de les irregularitats que ha cridat l’atenció dels diputats ha estat el pagament per part de Centres Mèdics de la Selva i el Maresme (CMSM) de 80.000 euros a Crespo per l’adquisició del “fons de comerç”. Aquesta empresa va ser creada per la Corporació Salut del Maresme i la Selva per fer negoci amb l’atenció sanitària de turistes. Segons ha explicat el seu exdirector general, Pere Vallribera, l’import pagat a Crespo – que és metge de professió – era justificat per la cartera de clients de l'ara exalcalde de Lloret de Mar en aquesta zona turística.
I els complements salarials fora de conveni i no previstos als contractes? “Sempre es va actuar com a empresa privada”, ha explicat Núria Constants, administradora única de CMSM. L’expressió de sorpresa en el rostre de la diputada de la CUP Isabel Vallet era significativa: “Va actuar com a empresa privada amb un capital al 100% públic?”, li ha retret.
Pel que fa al pagament de les seves quotes de soci del club de hoquei, Crespo ha afirmat que es tractava d’una “confusió” i ha dit que en realitat era l’import que pagaba CMSM per tenir presència a les valles publicitáries. Ho ha defensat dient que totes les empreses privades tenen aquest tipus d’estratègia comercial.
Diversos diputats també han demanat explicacions sobre els diners percebuts per Crespo després de ser elegit alcalde de Lloret de Mar. Crespo, que ha dit tenir “la consciència molt tranquil·la”, ha reconegut que va demanar el règim de compatibilitat només a partir del 2005, tot i tenir una activitat com a metge liberal des del 2004. El diputat de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha volgut aprofundir aquest punt i ha semblat a punt d’aconseguir que Crespo admetés que havia realitzat serveis durant un temps per aquesta empresa després de n’haver estat donat de baixa i sense estar donat d’alta com a autònom. Però se li ha acabat el temps en aquell moment clau i això ha evitat que Crespo hagués d’aclarir els fets. “Llàstima”, ha lamentat Villegas. “Estava interessant”.