Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

ERC i CUP pressionen Convergència per instaurar un IRPF més progressiu a Catalunya

Munté, Junqueras i Puigdemont

Oriol Solé Altimira

L'IRPF ha provocat divergències públiques entre els dos partits que integren el Govern de Junts pel Sí. ERC ha proposat que la baixada del tram autonòmic de l'impost per a les rendes baixes es pugui compensar amb un augment d'IRPF per als rics i, de moment, Convergència rebutja tocar impostos. La CUP, soci prioritari del Govern per als comptes, ha agafat el guant llançat pels republicans i ha demanat una reforma en profunditat del sistema fiscal català perquè sigui més progressiu, és a dir, que a major renda, major contribució fiscal.

I és que, almenys en el tram català de l'IRPF, el principi 'que pagui més qui més tingui' es compleix, però no tant com en altres comunitats autònomes: els catalans amb rendes baixes són els que més IRPF paguen de tot l'Estat. Per contra, els catalans amb rendes a partir dels 100.000 euros paguen un IRPF per sota de la mitjana dels ciutadans de l'Estat amb la mateixa base liquidable.

Segons ha avançat El Periódico, una de les opcions que estudia la Conselleria d'Economia és augmentar la pressió fiscal entre dos i tres punts per a rendes a partir dels 90.000 euros per aconseguir 40 milions d'euros, que són els que es deixarien de recaptar amb la baixada proposada per a les rendes més baixes.

L'objectiu no és ingressar més sinó una recaptació més equitativa entre rics i pobres. De fet, si el Parlament acaba validant el tipus del 11,66% del nou tram autonòmic per a les rendes de fins a 12.450 euros, en lloc del primer passaria a ser el segon més alt de tot l'Estat (al País Valencià el tipus és l'11,9%). En fins a vuit comunitats el tipus és del 9,5%.

La diferència seguiria sent de més de dos punts, de manera que la rebaixa seria més aviat simbòlica. A més, el tram entre els 12.450 euros i els 17.707 es mantindria al 12%, el tipus més alt de l'Estat. Les afeblides arques de la Generalitat, especialment pel que fa a ingressos, dificulten els canvis de calat en el sistema fiscal. Des de la conselleria d'Economia insisteixen que la proposta recollida per El Periódico és només una de les gairebé quaranta que estan sobre la taula.

A nivell autonòmic, les comunitats han pres decisions variades sobre el seu tram d'IRPF i d'altres impostos propis o cedits. Així, mentre el PSOE-A i Ciutadans van baixar l'IRPF per a totes les rendes a Andalusia, a Aragó, els socialistes, Podem, IU i CHA el van pujar només a rendes superiors a 100.000, i també van augmentar els impostos de successions i donacions i patrimoni. El mateix va fer el govern balear, recolzat pels socialistes, MÉS i Podem. De fet, excepte Extremadura, Madrid, Castella la Manxa i Catalunya, totes les comunitats de règim comú van tocar algun impost l'any passat.

Els pressupostos i el 26J

El Parlament acabarà sent clau per decidir què fer amb l'IRPF i la resta de tributs. Per a això és necessari que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, presenti els comptes davant la càmera. La intenció d'Economia és ferma, però el passat dimarts la portaveu del Govern, Neus Munté, va obrir la porta al fet que es presentaran “a principis de juny”, el que suposaria un nou retard a les pretensions inicials d'Economia.

Si comença, el debat parlamentari, a més, coincidirà amb la campanya electoral del 26J i les negociacions per formar govern. A esquerra i dreta, els partits aprofiten l'avantsala del debat dels pressupostos catalans per marcar perfil per a la campanya de les generals.

El PP, per exemple, no ha esperat a que els pressupostos arribin al Parlament, i ha registrat una proposició de llei per reduir el tram autonòmic de l'IRPF a totes les rendes. La votació és un caramel enverinat per a Convergència a poc més d'un mes de les generals. “Esperem que CDC es mantingui fidel al que sempre ha defensat i ens doni suport”, ha dit el portaveu del PPC, Enric Millo.

L'únic partit del Parlament que no es presenta a les generals és el soci prioritari del Govern per aprovar els comptes, la CUP. En línia amb les línies mestres per als pressupostos que els cupaires van dibuixar la setmana passada, aquest dilluns la diputada Eulàlia Reguant ha vist amb bons ulls les propostes d'ERC per a l'IRPF, però ha reclamat que el debat no se centri en un sol impost, sinó en “un sistema fiscal més progressiu”.

Etiquetas
stats